rzezniol Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Witam ! Jest kilka tematów o Równicy ale kazdy zamkniety i żaden nie dał mi odpowiedzi ... a że lokalizacyjnie to Śląsk więc tu pisze... Czy Równica jest do zdobycia na rowerze szlakiem pieszym ... jak tak to którym ewentualnie, ktory polecacie i dlaczego . To że asfalt na sam szczyt to wiem ale to mnie nie bawi ... To ze góra do gigantów nie należy to też wiem ale w życiu nie robiłem podjazdu z takim przewyzszeniem i nie chce sie na dzień dobry wylożyć Kilka razy wchodziłem szlakami na Równice ale jakoś ich nie pamiętam i nie zwracałem na nie uwagi pod kątem rowerowym ... Czy jest na forum jakiś temat o górach pod kątem miejsc, szczytów, schronisk możliwych do zdobycia rowerem ? Jakoś przeglądałem i nie trafiłem ... Pozdro
YeLLow Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Temat gdzie można podjeżdżać na rowerze znajduje się tu: http://www.forumrowerowe.org/topic/53331-polskie-gory-ktore-polskie-szczyty-dostepne-sa-dla-milosnikow-mtb/ Po górach jeszcze nie jeździłem na rowerze, ale z tego co pamiętam na równicę będzie dobry podjazd czerwonym szlakiem z Ustronia. Byłem tam dwa lata temu i z tego co pamiętam jest tam dość szeroka droga. Z równicy na Orłową też powinno dać radę przejechać. Przed samym schroniskiem na Orłowej jest stromy podjazd. Schodziłem z Orłowej żółtym szlakiem do Brennej i tam też droga była ok. Jak by ktoś mógł napisać jak wygląda droga z Równicy czerwonym szlakiem do Ustronia Zdrój i żółtym w stronę Skoczowa.
detonator Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Czerwony szlak do Ustronia Zdrój z Równicy, to w miarę szeroka droga i raczej przyjemna do podjazdu. Z tego co kojarzę, to jest jeden moment, jakieś 300 metrów, gdzie nie umiałem podjechać ale wprawny bajker może da radę. Tak wygląda szlak ( ta łagodna część ) https://picasaweb.google.com/101977155750520821072/GOwnySzlakBeskidzkiCzyli12DniWOczegiPoBeskidach#5629590381107883058
severian Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Od Brennej też nie da się podjechać,zielony szlak bodajże.Z tego co pamiętam to odpadłem za ostatnimi zabudowaniami.Reszta z buta
rzezniol Napisano 29 Maja 2012 Autor Napisano 29 Maja 2012 ooo ... czyli jest opcja czerwonym ze z 80 % dystansu podjade cieszy mnie to ... Pytam bo znajomi chcą zrobić uphill asfaltem a mnie czarne nie bawi ... wyskok w góry uzależniłem od tego czy da rade podjechac pieszym co cieszy mnie bardziej YeLLow dzieki za linke ide poczytać. Pozdro
YeLLow Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Jak wrócisz z Równicy to napisz jaką trasą wjeżdżałeś i jaką zjeżdżałeś, bo też chce się wybrać po raz pierwszy w góry i tak samo jak ty nie chce na początek jechać po jakiś ostrych zjazdach.
Irek34 Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Ja to kiedyś zrobiłem tak jak jada samochody, a powiem tak jest co kręcić .Ale przełęcz Szorcula to jest lajcik w porównaniuz Równica ja to przynajmniej tak widzę.Ale polecam taka trasę z Katowice do Bielska białej wapienicy i potem szlakiem na Szyndzilenię i dalej na Klimczok i potem na przełęcz Salmopolska a potem do wyboru albo zjazd do Wisły albo Szczyrku.
YeLLow Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Z tej Wapienicy na Szyndzielnię to jest żółty szlak?
rzezniol Napisano 29 Maja 2012 Autor Napisano 29 Maja 2012 Asfaltem na Równice w zawodach UphillMTB rekord to 16min 6s Jakaś masakra mięśnie ze stali a w ukaldzie oddechowym jakieś turbo ... Mieszkam raczej w płaskim terenie ... i ostatni mocniejszy podjazd to robiłem na drodze z Nidzicy do Sromowców Niżnych ... nie było to nawet 1/3 tego co trzeba zrobić na Równice a obawiałem się o swoje zdrowie ... oddychałem nawet rękawkami ... hiperwentylacja ... pulsowanie serca czułem w końcówkach uszu . Jak tylko wyjazd się uskuteczni i szafne to "wzniesienie" podziele się relacją. Pozdro
grzegorzkm Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Jak wrócisz z Równicy to napisz jaką trasą wjeżdżałeś i jaką zjeżdżałeś, bo też chce się wybrać po raz pierwszy w góry i tak samo jak ty nie chce na początek jechać po jakiś ostrych zjazdach. Panowie , czerwonym z Ustronia Zdroju na Rownice tak jak Detonator napisał mozna podjechac w 80% , a zjechac mozna rowniez czerwonym kierujac sie na Ustron Polane . Nastepnie mozna od schroniska na Rownicy kierowac sie szlakiem niebieskim w kierunku Orłowej , ale na przeł. Beskidek odbic na szlak zielony , ktory prowadzi do Ustronia Polany. Tutaj kilka fotek z wycieczki jaka robiłem na Rownice https://picasaweb.google.com/102197838617375824844/OstatniaWycieczkaW2011r?authkey=Gv1sRgCJ-C09P2y-bnyQE
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.