Skocz do zawartości

[Równica] Podjazd szlakiem pieszym

rzezniol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Jest kilka tematów o Równicy ale kazdy zamkniety i żaden nie dał mi odpowiedzi ... a że lokalizacyjnie to Śląsk więc tu pisze...

Czy Równica jest do zdobycia na rowerze szlakiem pieszym ... jak tak to którym ewentualnie, ktory polecacie i dlaczego :).

To że asfalt na sam szczyt to wiem ale to mnie nie bawi ...

To ze góra do gigantów nie należy to też wiem ale w życiu nie robiłem podjazdu z takim przewyzszeniem i nie chce sie na dzień dobry wylożyć :)

Kilka razy wchodziłem szlakami na Równice ale jakoś ich nie pamiętam i nie zwracałem na nie uwagi pod kątem rowerowym ...

Czy jest na forum jakiś temat o górach pod kątem miejsc, szczytów, schronisk możliwych do zdobycia rowerem ?

Jakoś przeglądałem i nie trafiłem ...

Pozdro

Napisano

Temat gdzie można podjeżdżać na rowerze znajduje się tu:

http://www.forumrowerowe.org/topic/53331-polskie-gory-ktore-polskie-szczyty-dostepne-sa-dla-milosnikow-mtb/

Po górach jeszcze nie jeździłem na rowerze, ale z tego co pamiętam na równicę będzie dobry podjazd czerwonym szlakiem z Ustronia. Byłem tam dwa lata temu i z tego co pamiętam jest tam dość szeroka droga. Z równicy na Orłową też powinno dać radę przejechać. Przed samym schroniskiem na Orłowej jest stromy podjazd. Schodziłem z Orłowej żółtym szlakiem do Brennej i tam też droga była ok.

Jak by ktoś mógł napisać jak wygląda droga z Równicy czerwonym szlakiem do Ustronia Zdrój i żółtym w stronę Skoczowa.

Napisano

Czerwony szlak do Ustronia Zdrój z Równicy, to w miarę szeroka droga i raczej przyjemna do podjazdu.

Z tego co kojarzę, to jest jeden moment, jakieś 300 metrów, gdzie nie umiałem podjechać ale wprawny bajker może da radę.

Tak wygląda szlak ( ta łagodna część )

https://picasaweb.google.com/101977155750520821072/GOwnySzlakBeskidzkiCzyli12DniWOczegiPoBeskidach#5629590381107883058

Napisano

Od Brennej też nie da się podjechać,zielony szlak bodajże.Z tego co pamiętam to odpadłem za ostatnimi zabudowaniami.Reszta z buta :)

Napisano

ooo ... czyli jest opcja czerwonym ze z 80 % dystansu podjade cieszy mnie to ...

Pytam bo znajomi chcą zrobić uphill asfaltem a mnie czarne nie bawi ... wyskok w góry uzależniłem od tego czy da rade podjechac pieszym co cieszy mnie bardziej :)

YeLLow dzieki za linke ide poczytać.

Pozdro

Napisano

Jak wrócisz z Równicy to napisz jaką trasą wjeżdżałeś i jaką zjeżdżałeś, bo też chce się wybrać po raz pierwszy w góry i tak samo jak ty nie chce na początek jechać po jakiś ostrych zjazdach.

Napisano

Ja to kiedyś zrobiłem tak jak jada samochody, a powiem tak jest co kręcić .Ale przełęcz Szorcula to jest lajcik w porównaniuz Równica ja to przynajmniej tak widzę.Ale polecam taka trasę z Katowice do Bielska białej wapienicy i potem szlakiem na Szyndzilenię i dalej na Klimczok i potem na przełęcz Salmopolska a potem do wyboru albo zjazd do Wisły albo Szczyrku.

Napisano

Asfaltem na Równice w zawodach UphillMTB rekord to 16min 6s ;)

Jakaś masakra mięśnie ze stali a w ukaldzie oddechowym jakieś turbo ...

Mieszkam raczej w płaskim terenie ... i ostatni mocniejszy podjazd to robiłem na drodze z Nidzicy do Sromowców Niżnych ... nie było to nawet 1/3 tego co trzeba zrobić na Równice a obawiałem się o swoje zdrowie :) ... oddychałem nawet rękawkami ... hiperwentylacja ... pulsowanie serca czułem w końcówkach uszu :).

Jak tylko wyjazd się uskuteczni i szafne to "wzniesienie" podziele się relacją.

Pozdro

Napisano

Jak wrócisz z Równicy to napisz jaką trasą wjeżdżałeś i jaką zjeżdżałeś, bo też chce się wybrać po raz pierwszy w góry i tak samo jak ty nie chce na początek jechać po jakiś ostrych zjazdach.

Panowie , czerwonym z Ustronia Zdroju na Rownice tak jak Detonator napisał mozna podjechac w 80% , a zjechac mozna rowniez czerwonym kierujac sie na Ustron Polane . Nastepnie mozna od schroniska na Rownicy kierowac sie szlakiem niebieskim w kierunku Orłowej , ale na przeł. Beskidek odbic na szlak zielony , ktory prowadzi do Ustronia Polany. Tutaj kilka fotek z wycieczki jaka robiłem na Rownice https://picasaweb.google.com/102197838617375824844/OstatniaWycieczkaW2011r?authkey=Gv1sRgCJ-C09P2y-bnyQE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...