Skocz do zawartości

[rower] pomoc i porada przy kupnie - merida am 400d

maciekzeus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem świeży więc licze na wyrozumiałość .

Witam wszystkich przybyłych w pomocy forumowiczów .

Kupiłem ostatnio

amortyzator : rock shox recon 351 u-turn za 150 zł ( do roboty - wymieniłem olej i skrupulatnie go umyłem :) . DZIAŁA )

hamulce : tektro Auriga comp P+T za 60 zł ( oba do ponownego zalania + nowe wykładziny i tarcza na tył . DZIAŁA )

teraz chce jeszcze raz od tego samego człowieka kupić rame : MERIDA AM 400d .

I tu mam pytanie do Was , czy warto zaiwestować 250 zł z damperem http://www.srsuntour...S-LO.html?sid=1 <-- takim .

Chciałbym podkreślić ,że rama jest w 100 % sprawna a ja mam zamiar używać jej do jazdy w lekkim terenie a przede wszystkim w lekkich zjazdach .

Mam 197 cm wzrostu a rama jest wielkości 21 cali .

Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam za ewentualne błędy ortograficzne .

Napisano

Rozmiar powinien być ok, w razie czego wszelkie braki możesz uzupełnić szeroką kierą, dłuższym mostkiem i długą sztycą z dużym offsetem/seatbackiem.

Nie polecam Ci tej ramy. ZUO! Wystrzegaj się! Buja jak potłuczona z tendencją do pękania przy wzmocnieniu przed hamulcem, dodatkowo to jednozawias z punktami pośredniczącymi a damper to kiszka, nic ponadto że się ugina.

Jedyną jej zaletą jest cena.

Kpl Aurig za 6 dych? Recon za 150 zł? Gościu, skąd Ty bierzesz takie ceny? :)

Za błędy nie przepraszaj tylko ich nie popełniaj. :P

Napisano

Mam znajomego który jeździ sobie w xc i dość często zmienia osprzęt ,a ja sam chciałem spróbować jazdy na ramie amortyzowanej .

Aktualnie wytargowałem w cenie 300 zł - sztyce , kiere , mostek (która była dorzucana do meridy am 400d w roku 2007) wspomnianą wcześniej rame oraz transport z Warszawy do Zamościa w cenie :) (tu mieszkam - w okolicach są fajne trasy zaczynając od tras do xc kończąc na trasach do dh.POLECAM) Jedna z tras wyglada mniej wiecej tak

(KRASNOBRÓD 22km od Zamościa) . Oczywiscie to jest jedna z wielu tras .

Czy wspomniana merida da rade ???

Napisano

Przez jakiś czas, jak będziesz omijał dropy.

Mam wrażenie, że uparłeś się na tę ramę. ;)

Pamiętaj, że zawieszenie czułością Cię nie uraczy, będzie też usztywniać się podczas hamowania tylnym hamulcem.

Fajna trasa btw.

Napisano

Ciężko się nie upierać , kiedy mogę ją mieć za śmieszne pieniążki (śmieszne wg mnie) . Bo jeśli w cenie 250 - 300 zł dostane coś lepszego z damperem to ja z chęcią to kupie :) FUNDUSZ mam bardzo okrojony z tego wzgledu ,że musze kupić jeszcze napinacz oraz koło na przód w rozmiarze 26 cali :)

Jak będę miał lepszą ofertę to pewnie kupie coś innego na razie staram sie dowiedzieć czegoś o tej ramie :)

Poza tym licze ,że rama wytrzyma mi jeszcze z 2-3 sezony . Jeśli tak to będę bardzo zadowolony :)

http://allegro.pl/rama-aluminum-merida-one-five-am-400-d-nowka-19-i2372141088.html <-- nie wime czy jest tyle warta ale za tyle na allegro jest warta

A wiesz może jaki amortyzator z przodu mi tu wejdzie(max skoku) ?? Chciałbym stestować te ramę z marzokiem 66 .

Napisano

Ta z Allegro nie jest warta tych pieniędzy, zresztą w tej cenie dostaniesz 1-5-0 3000D ze skokiem 150 mm.

Teoretycznie głupotą byłoby jej nie kupić za takie pieniądze, ale nie spodziewałbym się, że wytrzyma 2-3 sezony, chyba, że będziesz jeździł weekendowo.

Można wrzucić i 150 mm, ponoć działa, w necie krążyły opinie, że 130 mm to maks a optymalnie to 120 mm.

Napisano

Dzięki wielkie za wskazówki , do tej ramy bede miał póki co recona ( jeden minus - średnia twardość spreżyny . Ja waże 98 kg) Kupie rame i zdam relacje jak to działa . Spróbuje jej nie rozwalić na pierwszym wyjeździe .

Napisano

A może mi ktoś wytłumaczyć po co w amortyzatorach typu Recon po ustawieniu tłumienia na "maxa" amor w ślimaczym tępie wraca do pierwotnego stanu. W jakiej jeździe używa się takiego tłumienia powrotu ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...