maciekzeus Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Jestem świeży więc licze na wyrozumiałość . Witam wszystkich przybyłych w pomocy forumowiczów . Kupiłem ostatnio amortyzator : rock shox recon 351 u-turn za 150 zł ( do roboty - wymieniłem olej i skrupulatnie go umyłem . DZIAŁA ) hamulce : tektro Auriga comp P+T za 60 zł ( oba do ponownego zalania + nowe wykładziny i tarcza na tył . DZIAŁA ) teraz chce jeszcze raz od tego samego człowieka kupić rame : MERIDA AM 400d . I tu mam pytanie do Was , czy warto zaiwestować 250 zł z damperem http://www.srsuntour...S-LO.html?sid=1 <-- takim . Chciałbym podkreślić ,że rama jest w 100 % sprawna a ja mam zamiar używać jej do jazdy w lekkim terenie a przede wszystkim w lekkich zjazdach . Mam 197 cm wzrostu a rama jest wielkości 21 cali . Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam za ewentualne błędy ortograficzne .
partyzant Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Rozmiar powinien być ok, w razie czego wszelkie braki możesz uzupełnić szeroką kierą, dłuższym mostkiem i długą sztycą z dużym offsetem/seatbackiem. Nie polecam Ci tej ramy. ZUO! Wystrzegaj się! Buja jak potłuczona z tendencją do pękania przy wzmocnieniu przed hamulcem, dodatkowo to jednozawias z punktami pośredniczącymi a damper to kiszka, nic ponadto że się ugina. Jedyną jej zaletą jest cena. Kpl Aurig za 6 dych? Recon za 150 zł? Gościu, skąd Ty bierzesz takie ceny? Za błędy nie przepraszaj tylko ich nie popełniaj.
maciekzeus Napisano 28 Maja 2012 Autor Napisano 28 Maja 2012 Mam znajomego który jeździ sobie w xc i dość często zmienia osprzęt ,a ja sam chciałem spróbować jazdy na ramie amortyzowanej . Aktualnie wytargowałem w cenie 300 zł - sztyce , kiere , mostek (która była dorzucana do meridy am 400d w roku 2007) wspomnianą wcześniej rame oraz transport z Warszawy do Zamościa w cenie (tu mieszkam - w okolicach są fajne trasy zaczynając od tras do xc kończąc na trasach do dh.POLECAM) Jedna z tras wyglada mniej wiecej tak (KRASNOBRÓD 22km od Zamościa) . Oczywiscie to jest jedna z wielu tras . Czy wspomniana merida da rade ???
partyzant Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Przez jakiś czas, jak będziesz omijał dropy. Mam wrażenie, że uparłeś się na tę ramę. Pamiętaj, że zawieszenie czułością Cię nie uraczy, będzie też usztywniać się podczas hamowania tylnym hamulcem. Fajna trasa btw.
maciekzeus Napisano 28 Maja 2012 Autor Napisano 28 Maja 2012 Ciężko się nie upierać , kiedy mogę ją mieć za śmieszne pieniążki (śmieszne wg mnie) . Bo jeśli w cenie 250 - 300 zł dostane coś lepszego z damperem to ja z chęcią to kupie FUNDUSZ mam bardzo okrojony z tego wzgledu ,że musze kupić jeszcze napinacz oraz koło na przód w rozmiarze 26 cali Jak będę miał lepszą ofertę to pewnie kupie coś innego na razie staram sie dowiedzieć czegoś o tej ramie Poza tym licze ,że rama wytrzyma mi jeszcze z 2-3 sezony . Jeśli tak to będę bardzo zadowolony http://allegro.pl/rama-aluminum-merida-one-five-am-400-d-nowka-19-i2372141088.html <-- nie wime czy jest tyle warta ale za tyle na allegro jest warta A wiesz może jaki amortyzator z przodu mi tu wejdzie(max skoku) ?? Chciałbym stestować te ramę z marzokiem 66 .
partyzant Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Ta z Allegro nie jest warta tych pieniędzy, zresztą w tej cenie dostaniesz 1-5-0 3000D ze skokiem 150 mm. Teoretycznie głupotą byłoby jej nie kupić za takie pieniądze, ale nie spodziewałbym się, że wytrzyma 2-3 sezony, chyba, że będziesz jeździł weekendowo. Można wrzucić i 150 mm, ponoć działa, w necie krążyły opinie, że 130 mm to maks a optymalnie to 120 mm.
maciekzeus Napisano 28 Maja 2012 Autor Napisano 28 Maja 2012 Dzięki wielkie za wskazówki , do tej ramy bede miał póki co recona ( jeden minus - średnia twardość spreżyny . Ja waże 98 kg) Kupie rame i zdam relacje jak to działa . Spróbuje jej nie rozwalić na pierwszym wyjeździe .
maciekzeus Napisano 30 Maja 2012 Autor Napisano 30 Maja 2012 A może mi ktoś wytłumaczyć po co w amortyzatorach typu Recon po ustawieniu tłumienia na "maxa" amor w ślimaczym tępie wraca do pierwotnego stanu. W jakiej jeździe używa się takiego tłumienia powrotu ??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.