greenpower Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Witam zakleiłem dziurę łatka w dętce i zastanawiam sie czy mogę ja zwinąć i zabrac na trasę na wypadek złapania kapcia. Czy przy zwiniętej dętce klej nie zmieni swojich własciwości czy coś .
marekw Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 W zasadzie powinieneś ją założyć na tydzień, dwa i stwierdzić, czy jest szczelna. Jeśli tak, to może służyć jako rezerwa w plecaku. Jeśli się obawiasz, że łatka może się odkleić, złóż ją tak, aby nie zginać łatki
CMIK Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Zdecydowanie lepiej jest założyć dętkę i trochę z nią pojeździć na względnie wysokim ciśnieniu, bo łatka wtedy wulkanizuje się z dętką. Samo przyklejenie łatki jest mało pewne.
Crazyk Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Wiadomo, że łatka lepiej się wulkanizuje założona, ale z drugiej strony przynajmniej z 15 razy już wkładałem świeżo sklejoną dętkę zwiniętą do plecaka i nigdy żadna mi nie puściła. Reasumując jak dobrze skleisz to się nic nie stanie.
Niedzwiedz1 Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Przez kilka lat jeździłem tak, że dętka zdjęta na trasie była łatana w domu i po sprawdzeniu szczelności w umywalce lądowała w plecaku i nic się nie odkleiło - jak po łataniu nie traci powietrza to możesz śmiało brać jako zapas.
lukas85 Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Potwierdzam, sam woziłem jako zapas dętki z 3-5 łatkami i jeśli zapas był zakładany to dętka taka trzymała. Pękała zazwyczaj w nowym miejscu, może raz, dwa zdarzyło się, że działo się coś z łatką, ale były to stare dętki i stare łatki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.