Klinkerchoffen Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Witam serdecznie. Przymierzam się do zmiany ramy Aktualnie posiadam Cube ACID 2010 mam zamiar zmienić na Cube Reaction Pro 2011 czy jest wyraźna różnica w geometrii i czy ma sens zmieniać na taką ramę ?
Bop3 Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Proszę geometria do porównania, http://ww2.bikekatalog.pl/2011/rowery/314/foto:3/ http://www.cube.eu/pl/hard/comp/acid-black-white/ Cube Acid wymusza odrobinę bardziej pochyloną sylwetkę, większa baza kół w Reactionie może wpływać na sterowanie rowerem, wielkich różnic nie ma. Według mnie raczej wiele nie zmienią takie różnice, czy jest sens to zależy na czym Ci zależy, waga? Zmiana pozycji?
daro77 Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Acid wymusza bardziej pochyloną pozycję ? No chyba odwrotnie. Masz 3 profile geometrii w Cube A: Acid i niższe modele B: Seria LTD C: Reaction Acid będzie miał najdłuższą główkę ramy i najkrótszą rurę górną, LTD średnio, Reaction odwrotnie. Jednym słowem Acid to geometria typowo turystyczna, LTD taka średnio sportowa, a Reaction to typowa geometria sportowa.
Sol Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 @Bop, geo Reaction które wrzuciłeś jest z zeszłego roku. W tym jest nieco inne. Poza tym krótsza rama nie wymusza pochylonej pozycji, tylko odwrotnie. Tak naprawdę różnicę widać dopiero gdy się zestawi Acida z Elite, bo dopiero o tym ostatnim można z czystym sumieniem powiedzieć, że jest ścigaczem. Między LTD i Reaction dużych różnic nie ma i wątpię czy ktoś nieoblatany w ogóle je zauważy. Tak czy inaczej Reaction jest imo fajniejszą propozycją niż LTD, chociażby przez możliwość kupienia karbonu w dobrej cenie.
kadargo Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Autor pytał o Reactiona z zeszłego roku. Z tą geo to jeszcze zależy jaki rozmiar. Reaction np. 18" ma dość długą ramę, porównywalną z czołówką ścigaczy, przy zwiększaniu rozmiaru już tak nie rośnie wzdłuż jak u innych.
daro77 Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Może miedzy LTD a Reactionem będzie niewielka, ale już między Acidem a Reactionem już całkiem spora. Wystarczy rzucić okiem na oba rowery, różnice widać bez zagłębiania się w cyferki i kąty.
Sol Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Autor pytał o Reactiona z zeszłego roku. Z tą geo to jeszcze zależy jaki rozmiar. Reaction np. 18" ma dość długą ramę, porównywalną z czołówką ścigaczy, przy zwiększaniu rozmiaru już tak nie rośnie wzdłuż jak u innych. Sry, my bad. Skoro tak, to ponad 1 cm różnicy robi różnicę
Klinkerchoffen Napisano 28 Maja 2012 Autor Napisano 28 Maja 2012 Szukam zmiany środka ciężkości w dół. Rozmiar ramy to 20". Chcę aluminiową bo do Carbonu jakoś ciężko mam się przekonać boję się że gdzies na szlaku jak wywine orła i rama trafi w kamień to będzie do wyżucenia. Zastanawiałem się też nad LTD jeździłem u znajomego z tym że ma 18" i dla mnie to za małe kolana były przy kierownicy nawet jak sztyca była na maxa wyciągnięta. Czy zmieniając Acida na Reaction poczuje różnice w kontroli nad rowerem ?? przy zjazdach ??
Klinkerchoffen Napisano 29 Maja 2012 Autor Napisano 29 Maja 2012 Dzisiaj byłem w Ski Team w Kaowicach na 3ch Stawach. Przymierzałem sobie rowerki, i wysżło tak. Jak wsiadłem na LTD 20" to prawie wogóle brak zauwarzalnej różnicy w geomerii co do mojego ACID, następny rower to był REACTION 20" i była idealna geomeria taka jaką chce wszystko tak jak potrzebuję, zobaczyłem też 18" i też nie było źle aczkolwiek miałem wrażenie że maławe to było. Mój wzrost to 185-186 dawno sie nie mierzyłem, wysokość do krocza to 86cm i taki mały dylemat jest 18" albo 20".
Klinkerchoffen Napisano 29 Maja 2012 Autor Napisano 29 Maja 2012 No dla mnie naljlepiej jakoś na 20" było więc teraz nic tylko kaske na rame REACTION i poskładac sobie rowerek z tymi częściami co teraz mam a w miare jak siębędą zużywały wymieniać na lepsze myslę że o nie będzie zły pomysł. tylko co do tej ramy to trzeba będzie kupić ster ?? czy można przełożyć mój półzintegrowany FSA z ACIDA ?? bo suporto to wiem musi być Press Fit.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.