Skocz do zawartości

[Zmiana Ramy]

Klinkerchoffen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Przymierzam się do zmiany ramy Aktualnie posiadam Cube ACID 2010 mam zamiar zmienić na Cube Reaction Pro 2011 czy jest wyraźna różnica w geometrii i czy ma sens zmieniać na taką ramę ?

Napisano

Acid wymusza bardziej pochyloną pozycję ? No chyba odwrotnie.

Masz 3 profile geometrii w Cube

A: Acid i niższe modele

B: Seria LTD

C: Reaction

Acid będzie miał najdłuższą główkę ramy i najkrótszą rurę górną, LTD średnio, Reaction odwrotnie.

Jednym słowem Acid to geometria typowo turystyczna, LTD taka średnio sportowa, a Reaction to typowa geometria sportowa.

Napisano

@Bop, geo Reaction które wrzuciłeś jest z zeszłego roku. W tym jest nieco inne. Poza tym krótsza rama nie wymusza pochylonej pozycji, tylko odwrotnie.

Tak naprawdę różnicę widać dopiero gdy się zestawi Acida z Elite, bo dopiero o tym ostatnim można z czystym sumieniem powiedzieć, że jest ścigaczem.

Między LTD i Reaction dużych różnic nie ma i wątpię czy ktoś nieoblatany w ogóle je zauważy. Tak czy inaczej Reaction jest imo fajniejszą propozycją niż LTD, chociażby przez możliwość kupienia karbonu w dobrej cenie.

Napisano

Autor pytał o Reactiona z zeszłego roku. ;) Z tą geo to jeszcze zależy jaki rozmiar. Reaction np. 18" ma dość długą ramę, porównywalną z czołówką ścigaczy, przy zwiększaniu rozmiaru już tak nie rośnie wzdłuż jak u innych.

Napisano

Może miedzy LTD a Reactionem będzie niewielka, ale już między Acidem a Reactionem już całkiem spora.

Wystarczy rzucić okiem na oba rowery, różnice widać bez zagłębiania się w cyferki i kąty.

Napisano

Autor pytał o Reactiona z zeszłego roku. ;) Z tą geo to jeszcze zależy jaki rozmiar. Reaction np. 18" ma dość długą ramę, porównywalną z czołówką ścigaczy, przy zwiększaniu rozmiaru już tak nie rośnie wzdłuż jak u innych.

Sry, my bad.

Skoro tak, to ponad 1 cm różnicy robi różnicę ;)

Napisano

Szukam zmiany środka ciężkości w dół.

Rozmiar ramy to 20".

Chcę aluminiową bo do Carbonu jakoś ciężko mam się przekonać boję się że gdzies na szlaku jak wywine orła i rama trafi w kamień to będzie do wyżucenia.

Zastanawiałem się też nad LTD jeździłem u znajomego z tym że ma 18" i dla mnie to za małe :) kolana były przy kierownicy nawet jak sztyca była na maxa wyciągnięta.

Czy zmieniając Acida na Reaction poczuje różnice w kontroli nad rowerem ?? przy zjazdach ??

Napisano

Dzisiaj byłem w Ski Team w Kaowicach na 3ch Stawach.

Przymierzałem sobie rowerki, i wysżło tak.

Jak wsiadłem na LTD 20" to prawie wogóle brak zauwarzalnej różnicy w geomerii co do mojego ACID, następny rower to był REACTION 20" i była idealna geomeria taka jaką chce wszystko tak jak potrzebuję, zobaczyłem też 18" i też nie było źle aczkolwiek miałem wrażenie że maławe to było.

Mój wzrost to 185-186 dawno sie nie mierzyłem, wysokość do krocza to 86cm i taki mały dylemat jest 18" albo 20".

Napisano

No dla mnie naljlepiej jakoś na 20" było więc teraz nic tylko kaske na rame REACTION i poskładac sobie rowerek :) z tymi częściami co teraz mam a w miare jak siębędą zużywały wymieniać na lepsze :) myslę że o nie będzie zły pomysł. tylko co do tej ramy to trzeba będzie kupić ster ?? czy można przełożyć mój półzintegrowany FSA z ACIDA ?? bo suporto to wiem musi być Press Fit.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...