zelek93 Napisano 27 Maja 2012 Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Witam serdecznie Od pewnego czasu (około 3 tygodni) użeram się z dźwiękiem hamulców(hayes stroker trail) podczas hamowania. Klocki i tarcze mają około 350-400km ,siła hamowania i modulacja jest dobra jednak w momencie gdy jadę 5-10 km/h i nie chce zatrzymać koła a jedynie lekko spowolnić wydają jęki piski i ogólnie coś czego nie powinno być. Oczywiście mam ten efekt i w przodzie i w tyle. Klocki już wypalałem benzyną ekstrakcyjna wypiekałem w piekarniku , tarcze próbowałem benzyną płynem do naczyń wrzątkiem. Jednak efekt w każdym wypadku taki sam - z początku popiszczą i jeżdżą tak jak bym chciał po ok.30km gdzie 60%teren i 40% miasto efekt ten powraca.Hamulce kupiłem nowe, sam montowałem. Zauważyłem ,że tarcza ma dziwną linie zarysowań od klocka po wewnętrznej stronie bieżni - jak będą się ludzie udzielać zrobię jutro foto - z ciekawości wyjąłem koło aby sprawdzić czy aby tłoczki działają równo - oczywiście tak jest. Dodatkowo do samego pisku przy tych 5km/h kolo wpada w lekkie wibracje tak jak by szarpie kołem. Czy jest możliwość ,że coś źle zamontowałem? Jak się pozbyć tego ustrojstwa ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrpki Napisano 27 Maja 2012 Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 hamulec piszczy kiedy klocek ma drgania , nierównomiernie przylega do tarczy i przy dociskaniu zmienia pozycję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleczek1988 Napisano 27 Maja 2012 Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 kolo wpada w lekkie wibracje tak jak by szarpie kołem. krzywa tarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelek93 Napisano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Jak się pozbyć tych drgań klocków, owszem tarcza jest krzywa ale bicie jest ledwo zauważalne wątpie aby miało wpływ na pisk. Pomóżcie mi już mnie denerwuje ten dzwięk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabanosdg Napisano 28 Maja 2012 Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Jeśli chodzi o piszczenie spróbuj jeszcze drobnym pilnikiem (nie papierem ściernym) zeszlifować cieńką warstwę obu okładzin - zanim to zrobisz sprawdź czy klocki są wytarte równomiernie na całej powierzchni (czy się błyszczą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 28 Maja 2012 Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 To normalne w tanich hamulcach. Trzeba zmienić tarczę na Avid HS1. Choć i to nie zawsze pomaga gdy klocki są do kitu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelek93 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Z gory przepraszam, ze nie ma polskich znakow ale pisze z linuxa w szkole. Te same tarcze co mam w Trial mialem w Nine i nie powiem chodzilo to o wiele lepiej. Klocki mam o ile sie nie myle metaliczne, klocki blyszcza sie. Ile ich spilowac ? Moze wymiana na polmetalik lub zywice pomoglo by. Swoja droga hamulce zle nie sa chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelek93 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Wróciłem do domu i chciałem sprawdzić sposób kolegi kabanosdg jednak zauważyłem ,że klocki są nierównomiernie starte tuta foto : http://i46.tinypic.com/2ln7p1v.jpg http://i48.tinypic.com/34dlzq1.jpg Obydwa klocki z przedniego hamulca. Dlaczego jeden z nich jest wytarty tylko na środku ?Może to być powodem wibracji nie równomierny nacisk ? Co robić dalej ? Problem zlokalizowany wystarczy odpowietrzyć układ W przednim hamulcu pozbyłem się problemu raz dwa w domu jednak tył wymaga fachowca. Zewnętrzny tłoczek działa w mniejszym zakresie niż wewnętrzny za czym idzie ,że wewnętrzny dopycha tarcze do zacisku. Tarcza trze o obudowę zacisku. Wystarczy chyba zrobić serwis hampla przesmarować tłoczki i ustawić odpowiednio. 35zł za serwis hamulca to dużo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Nie 35 to raczej przyzwoita cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.