Skocz do zawartości

[Hamulec] Jak pozbyć się tego dzwięku?

zelek93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Od pewnego czasu (około 3 tygodni) użeram się z dźwiękiem hamulców(hayes stroker trail) podczas hamowania. Klocki i tarcze mają około 350-400km ,siła hamowania i modulacja jest dobra jednak w momencie gdy jadę 5-10 km/h i nie chce zatrzymać koła a jedynie lekko spowolnić wydają jęki piski i ogólnie coś czego nie powinno być. Oczywiście mam ten efekt i w przodzie i w tyle.

Klocki już wypalałem benzyną ekstrakcyjna wypiekałem w piekarniku , tarcze próbowałem benzyną płynem do naczyń wrzątkiem. Jednak efekt w każdym wypadku taki sam - z początku popiszczą i jeżdżą tak jak bym chciał po ok.30km gdzie 60%teren i 40% miasto efekt ten powraca.Hamulce kupiłem nowe, sam montowałem. Zauważyłem ,że tarcza ma dziwną linie zarysowań od klocka po wewnętrznej stronie bieżni - jak będą się ludzie udzielać zrobię jutro foto - z ciekawości wyjąłem koło aby sprawdzić czy aby tłoczki działają równo - oczywiście tak jest. Dodatkowo do samego pisku przy tych 5km/h kolo wpada w lekkie wibracje tak jak by szarpie kołem.

Czy jest możliwość ,że coś źle zamontowałem? Jak się pozbyć tego ustrojstwa ?

Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o piszczenie spróbuj jeszcze drobnym pilnikiem (nie papierem ściernym) zeszlifować cieńką warstwę obu okładzin - zanim to zrobisz sprawdź czy klocki są wytarte równomiernie na całej powierzchni (czy się błyszczą).

Z gory przepraszam, ze nie ma polskich znakow ale pisze z linuxa w szkole.

Te same tarcze co mam w Trial mialem w Nine i nie powiem chodzilo to o wiele lepiej. Klocki mam o ile sie nie myle metaliczne, klocki blyszcza sie. Ile ich spilowac ? Moze wymiana na polmetalik lub zywice pomoglo by. Swoja droga hamulce zle nie sa chyba.

Wróciłem do domu i chciałem sprawdzić sposób kolegi kabanosdg jednak zauważyłem ,że klocki są nierównomiernie starte tuta foto

:

http://i46.tinypic.com/2ln7p1v.jpg

http://i48.tinypic.com/34dlzq1.jpg

Obydwa klocki z przedniego hamulca. Dlaczego jeden z nich jest wytarty tylko na środku ?Może to być powodem wibracji nie równomierny nacisk ? Co robić dalej ?

Problem zlokalizowany wystarczy odpowietrzyć układ :sorcerer: W przednim hamulcu pozbyłem się problemu raz dwa w domu jednak tył wymaga fachowca. Zewnętrzny tłoczek działa w mniejszym zakresie niż wewnętrzny za czym idzie ,że wewnętrzny dopycha tarcze do zacisku. Tarcza trze o obudowę zacisku. Wystarczy chyba zrobić serwis hampla przesmarować tłoczki i ustawić odpowiednio. 35zł za serwis hamulca to dużo ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...