Skocz do zawartości

[Kaseta]Lużne koronki

Zazi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z kasetą sram 950. Kupiłem nowe koła, założyłem tą kasetę i po kilku jazdach łańcuch zaczął dziwnie pracować. Zdjałem kasetę w celu sprawdzenia co jest nie tak i wszystki zębatki rozleciały mi się w dłoniach (7 złączonych jest na stałe). Udało mi się ustalić ze poluzował się nit mocujacy te 7 koronek (właściwie to wypadł :P). Czy jest jakiś mniej lub bardziej tajemny sposób naprawienia tego problemu?

Gość kometix
Napisano

Najprościej to oddać kasetę na gwarancję o ile posiada.

Napisano

Nitowanie jej u kowala, na gorąco, pewnie kosztowałoby więcej, niż nowa. Rzemieślnicy nie są tani, a to dość precyzyjna robota, więc będzie miał powód, żeby zedrzeć z Ciebie skórę.

• Mod Team
Napisano

Ale poco to nitować ?? Załozyć tak jak ma być z dystansami kazdy na swoim miejscu i mocno skręcić i nic sie nie bedzie ruszać ani telepać. Te nity na dobra sprawe sa po to by zakładanie kasety nie trwało tak długo, zeby sie np jakis dystans nie zgubił itd.

Napisano

Kolego, jeśli już dajesz dobre rady komuś, to przemyśl, co chcesz napisać. Być może znajdzie się ktoś, kto zechce z nich skorzystać i narobi sobie niepotrzebnie bajzlu. Te nity nie są zakładane po to, żeby jakaś gapa nie pogubiła dystansów, tylko mają usztywnić największe zębatki. Bez nich, po pa paru setkach kilometrów, tryby wyglądałyby jak wstęga Mobiusa. Najmniejsze koronki są luźne, bo sztywność uzyskują przez małą średnicę.

• Mod Team
Napisano

Ja dokładnie wiem co chce napisać a o "wstęgach" jeszcze nie słyszałem ... droga wolna kupić sobie nową kasetę i już. na upartego, można to skręcić 3 śrubami. Poza tym te nity są w centrum, w koło frezu montażowego, jeden grzyb czy sa tam nity czy dobrze zakręcony lockring.

Napisano

Skręciłem mocniej kasetę. Nadal występuje luz, ale jest on akceptowalny (dziś testowałem i nie było żadnego problemu ze zmianą biegów) W sumie temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...