Skocz do zawartości

[Deore] Shimano Deore RD-M593 10rz SGS Dyna-Sys vs RD-M592 9rz SGS

MokryxD

Rekomendowane odpowiedzi

W połowie czerwca będę miał na sprzedaż cały napęd dyna-sys (deore/slx) pochodzący z demontażu

(kaseta, łańcuch, korba, obie przerzutki i manetki)

Cena mniej więcej -20% od cen allegro, nie chcę na tym zarobić tylko jak najmniej stracić, szczegóły w wątku na temat mojego projektu:

http://www.forumrowerowe.org/topic/112503-rower-29er-kross-b6-xt-version/

Jeżeli nie przeszkadza Ci poczekanie 2 tygodni to możesz sporo oszczędzić gdybyś zdecydował się na napęd 10rz

Nie wiem jak to wyglada w Deore ... ale na bikestacja.pl kompletny napęd w grupie SLX 3x10 jest tylko ( lub aż) 10 % droższa od 3x9 - to daje jakies 120 zeta rożnicy ...

Kompletny napęd Deore (m590) w tym samym sklepie to jakies 780 zeta jeżeli 10 % sie też tu sprawdzi, nie maja w ofercie grupu Deore dynasys wiec stawiam to w sferze teorii, to doplata moim zdaniem do ugryzienia ...

W perspektywie czasu daje wiecej możliwości do dalszego upgrade`u ...

Smigam aktualnie na 3x9 ( mieszane ) w Giancie - można kuknąc w garażu - i na kompletnym 3x10 SLX w Cubie.

Momo że Giantem smigam rekreacyjnie ( praca, bułki, z dzieckiem) to widze różnice w działaniu DynaSys w Cubie na spory plus ...

Ale każdy ma tyle kasy ile ma ja tam wolalbym na początku przyoszczędzić na rurkach, siodełku, oponach ... bez fanaberii z kolorkami i alu/tytan srubkami ale w kluczowe elementy roweru wsadzic tyle kasy ile się tylko da ...

A napęd 3x10 w przyszłosci bedzie lepiej/taniej tuningowalny niż 3x9.

Pozdro

• Mod Team

Wszystko by było ok jak by mozna było kupić kasetę i manetkę i świeto. Ale Shimano sie postarało i dyna sys jest w całości ( poza przodem choć tego nie wiem na 100%) nie kompatybilne z wcześniejszymi modelami wiec ... no co no trzeba wymienić pół roweru żeby sie lansować napędem 10s

Jedyny plus to zestaw przełożeń 11-36, który bym osobiście nabył jak by był 9 rzędowy (z tego co wiem to istnieje taki).

• Mod Team

Ciekawi mnie ile rzędów wymyślą ... 12 ... 15 ... 60 ? A musimy kupowac to co oferują ... dla mnie korzyść przejścia na 10s jest żadna ale wiem ze to zrobię, nie dziś, nie jutro ale kiedyś będę musiał ...

Ja właśnie stoje przed wyborem. Jeśli będę miał te 150-200zł więcej to biorę 10s, a jak nie to 9s. Sądzę, że po jakiś 2 sezonach będzie trzeba wziąć to DynaSys. Ale to najwyżej przełoże to 9s tacie do roweru i będzie GIT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...