MokryxD Napisano 27 Maja 2012 Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Warto inwestować w 10s i Dyna-Sys, czy lepiej zostać przy 9s? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 27 Maja 2012 Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Według mnie nie. - wysoka cena , szybciej się zużywa osprzęt + dodatkowy bieg bez którego mogę się obejść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Dzięki, za szybką odpowiedź. Robię wstępny kosztorys i się zastanawiałem. Ale do korby Deore lepiej kasetę 34-11 czy 36-11? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crashbash1 Napisano 27 Maja 2012 Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Jeżeli dopiero chcesz kupić cały napęd, to na Twoim miejscu bez wahania kupiłbym napęd 10s. Jednak jeżeli chcesz zamienić obecny 9s na 10s, to nie robiłbym tego. Chyba, że na zdecydowanie wyższą grupę, ale zastanawiasz się nad Deore, więc raczej tak nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Tylko, że komponenty 10s są droższe, a nie ukrywając cena ma znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konr4d Napisano 27 Maja 2012 Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 W połowie czerwca będę miał na sprzedaż cały napęd dyna-sys (deore/slx) pochodzący z demontażu (kaseta, łańcuch, korba, obie przerzutki i manetki) Cena mniej więcej -20% od cen allegro, nie chcę na tym zarobić tylko jak najmniej stracić, szczegóły w wątku na temat mojego projektu: http://www.forumrowerowe.org/topic/112503-rower-29er-kross-b6-xt-version/ Jeżeli nie przeszkadza Ci poczekanie 2 tygodni to możesz sporo oszczędzić gdybyś zdecydował się na napęd 10rz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 27 Maja 2012 Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Nie wiem jak to wyglada w Deore ... ale na bikestacja.pl kompletny napęd w grupie SLX 3x10 jest tylko ( lub aż) 10 % droższa od 3x9 - to daje jakies 120 zeta rożnicy ... Kompletny napęd Deore (m590) w tym samym sklepie to jakies 780 zeta jeżeli 10 % sie też tu sprawdzi, nie maja w ofercie grupu Deore dynasys wiec stawiam to w sferze teorii, to doplata moim zdaniem do ugryzienia ... W perspektywie czasu daje wiecej możliwości do dalszego upgrade`u ... Smigam aktualnie na 3x9 ( mieszane ) w Giancie - można kuknąc w garażu - i na kompletnym 3x10 SLX w Cubie. Momo że Giantem smigam rekreacyjnie ( praca, bułki, z dzieckiem) to widze różnice w działaniu DynaSys w Cubie na spory plus ... Ale każdy ma tyle kasy ile ma ja tam wolalbym na początku przyoszczędzić na rurkach, siodełku, oponach ... bez fanaberii z kolorkami i alu/tytan srubkami ale w kluczowe elementy roweru wsadzic tyle kasy ile się tylko da ... A napęd 3x10 w przyszłosci bedzie lepiej/taniej tuningowalny niż 3x9. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Jutro ide zamawiać ramę Accent El Niño lub El Norte. Do tego chce kompletny napęd Deore oraz hamulce BR-M596 oraz SR Suntour XCR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Wszystko by było ok jak by mozna było kupić kasetę i manetkę i świeto. Ale Shimano sie postarało i dyna sys jest w całości ( poza przodem choć tego nie wiem na 100%) nie kompatybilne z wcześniejszymi modelami wiec ... no co no trzeba wymienić pół roweru żeby sie lansować napędem 10s Jedyny plus to zestaw przełożeń 11-36, który bym osobiście nabył jak by był 9 rzędowy (z tego co wiem to istnieje taki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 No to właśnie cały problem. W razie dalszego update to 10s będzie bardziej się nadawało i będzie więcej części zamiennych. To przemawia na jego korzyść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Ciekawi mnie ile rzędów wymyślą ... 12 ... 15 ... 60 ? A musimy kupowac to co oferują ... dla mnie korzyść przejścia na 10s jest żadna ale wiem ze to zrobię, nie dziś, nie jutro ale kiedyś będę musiał ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Ja właśnie stoje przed wyborem. Jeśli będę miał te 150-200zł więcej to biorę 10s, a jak nie to 9s. Sądzę, że po jakiś 2 sezonach będzie trzeba wziąć to DynaSys. Ale to najwyżej przełoże to 9s tacie do roweru i będzie GIT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.