Skocz do zawartości

[koło tylne] Do 550 zł XC

CreativeChris

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Zamierzam skompletować sobie nowe tylne koło, ponieważ obecne jest w stanie agonalnym . Zgiąłem obręcz ,a dokładniej jej rant i co za tym idzie popsuła mi się ergonomia tylnego koła. Centrowałem je i nawet "wypukałem" wgniecenie, co dało jakiś efekt, ale chyba niestety tylko wizualny, ponieważ w kole po ok 100 km szprychy znowu zaczynają "pukać"

Koło było fabrycznie zamontowane do roweru Thoemus Tomcat Basic z 2008 roku. Koło z pewnością nie było najwyższej klasy. Poza obręczą piasta (Deore) złapała lekkie luzy i są wyraźne opory toczenia. Przejechałem na tym kole ok 4000 km, może troszkę więcej .

Chciałbym złożyć sobie jakieś stosunkowo lekkie sztywne koło z piastą na standardową oś koniecznie z mocowaniem tarczy i na kasetę 9-kę.

I tu pojawia się moje pytanie, tj. co mogę sobie skompletować za ok 550 zł do w miarę ostrzejszej jazdy ?

Ważę 65 kg, więc myślę, że 32 szprychy mnie utrzymają.

Proszę o pomoc, bo chciałbym już jak najszybciej pokręcić trochę kilometrów. :002:

Napisano

Piasta Novatec 712SB 260zł

Obręcz Remerx Magic 99zł

Szprychy Sapim Dlight lub Pillar PSR TB 2016 około 100zł

Nyple alu 30zł

Masz przykład lekkiego koła do xc w rozsądnej kwocie

Napisano

Wielkie dzięki, za odpowiedź !

Dużo słyszałem o tej pieście, ale obręcze widzę pierwszy raz. Chciałbym jeszcze po kunie danej obręczy zdjąć z niej naklejkę. Czy ktoś tego próbował w tym modelu i czy to jest tylko naklejka , czy jakaś dużo trwalsza kalkomania ?

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...