Prosimy o zapoznanie się z naszą
polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich
celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić.
Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych,
umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań.
Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.
Pytanie
kundel
Witam
Na forum zdecydowałem się zarejestrować, aby uzyskać pomoc w zakupie roweru i takową otrzymałem. Pomimo waszej pomocy z zakupem roweru woziłem się dobre 3miesiące. Mimo że sporo poczytałem opinii, tematów i lekko liznąłem wiedzę rowerową dalej jestem laikiem, a rower będę wykorzystywał raczej rekreacyjnie.
Wybierałem spośród 4rowerów;
Kands 1300
Lazaro V5
Schwinn Mesa Sx-4
Kross Hexagon v3
Zdecydowałem się na Kandsa 1300, zamówiłem na allegro ale sprzdawca poleciał w kulki i pomimo rozmowy telefonicznej przed zakupem potwierdzającej że posiada rower, dzień później zadzwonił wielce zdziwiony. Poinformował że jednak go nie ma. Specialnie mnie to nie zdziwiło, stwierdziłem odpuszczam sobie allegro i kands/lazaro bo tylko się poirytuje, a opisy na aukcjach są raczej wyssane z palca i nie wszystkie informacja są zgodne z prawdą.
Stwierdziłem że Schwinn Mesa jest sprawdzoną konstrukcja i to na kasecie 3x8, niestety okazało się że, zbyt długo się zbierałem i się wyprzedał. Wybór padł na Hexagona v3 (899zł) ze względu na brak v4 w cenie 1029zł.
Może coś więcej o mnie a potem, rower i pierwsza przejażdżka.
Mężczyzna 27lat ,169cm/75kg. Od paru lat biegam sobie po lasach rekreacyjnie tępo od 4:30 do 5;30/km, różne dystanse od 5 do 20km. Z racji tego iż pracuje dosyć ciężko fizycznie i dodatkowo bieganie nie wchodzi w grę zdecydowałem się pojeździć trochę na rowerze. Mój stary góral pamiętał czasy 5klasy podstawówki marka? Jakiś collorado, miałem na nim parę wypadków, pokrzywione przerzutki, łyse opony, często łańcuch spadał i bym strasznie ociężały. Najbardziej denerwowały mnie odkrecające się pedały, które były przyczyną wypadku gdzie przy dosyć dłużej prędkości pedał odkręcił się, odpadł, a moja noga się podwinęła, a ja koziołka zrobiłem niezłego. Mimo wypadku jeszcze trochę jeździłem na rowerze. Aż w końcu zakupiłem nowy sprzęt, mimo że dla kogoś jest on raczej namiastką roweru dla mnie na początek wystarczy.
Link do zdjęć i specyfikacji technicznej: http://www.kross.pl/pl/2011/mtb/hexagon-v3
Pomimo tego iż ludzie odradzali mi ramę 19 przy wzroście 169, zakupiłem taką i okazała się idealna.
Skręcenie roweru nie stanowiło problemu, z przerzutkami trochę trzeba było się namęczyć żeby wyregulować, no i po tym wyruszyłem się przejechać trasa asfalt-las-asfalt około 20km. Przed wyruszeniem dopompowałem dosyć mocno opony.
Pierwsze wrażenia rewelacyjne, bardzo lekko się jedzie na asfalcie, w lesie także super, jedynie w bardzo sypkim piachu zaliczyłem glebę bo przeliczyłem swoje możliwości i nie dobrałem odpowiedniej przerzutki.
Przerzutki chodzą fajnie,
Hamulce hamują.
Do siodełka muszę się pewnie przyzwyczaić.
Amortyzator jakiś zoomowski, a raczej chyba atrapa amortyzatora
Bo jakoś nie odczułem jego działania, no ale kupując liczyłem się z tym, jeżeli zajdzie potrzeba to kupie jakiegoś Sn Santour z regulacja i może będzie lepiej, choć na razie o tym nie myślę.
Tak więc plusy roweru:
wygląd,
cena,
uniwersalne opony
Minusy:
pseudo amortyzator
Jestem zadowolony z zakupu, w niedługiej przyszłości planuje dokupić do roweru:
licznika rowerowego,
rogi
torebka pod siodło lub ramę, nie wiem która lepsza, praktyczniejsza
jakiś bidon i uchwyt do niego
jakieś pedały aluminiowe bo mi się takie podobaja, ale to dopiero jak te plastikowe trochę pomęczę
stopka
lampka na przód na tył jakaś która można łatwo przyczepić i odczepić na baterie.
plecak, z przeznaczeniem na rower i także do wykorzystania przy jakiś wycieczkach nie rowerowych
Jeżeli opony będą łyse planuje zakup także jakiś opon uniwersalnych, myślę o Shwalbe Huricane.
Jeżeli ktoś chce mi coś podpowiedzieć, ewentualnie udzielić jakiś rad. Bardzo proszę
Pozdrawiam
Marcin
1 odpowiedź na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.