Skocz do zawartości

[hamulec hydrauliczny] opinie i pomoc w wyborze

Marcin1212127

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem w trakcie kupowania hamulca na przód, wiem że wszyscy polecają shimano itp, lecz znalazłem hamulec Magura Louise wraz z tarczą 180mm cały komplet zalane itd za 330 zł nowe, więc wydaje mi się że dosyć tanio. Chciałbym zapytać tylko co sądzicie o tym hamulcu czy ,a dobrą siłę hamowania awaryjność i czy posiada jakąś poważniejszą wadę ? Jestem już dosyć nakręcony na kupno tej magury więc tylko duże wady mogą mnie zniechęcić, wiem tylko że są troche ciężkie. I jeszcze ciekawi mnie jaka to będzie półka w porównaniu do shimano (porównywalne do Deore czy SLX ? czy jeszcze inne ). To chyba wszystko dzięki i pozdrawiam !

Na Magurach nie jeździłem więc się na ich temat nie wypowiem, ale tak jak i w temacie podanych przez stream`a mogę polecić Shimano M596. Hamulce naprawdę świetne, a razem z tarczą ( zależy jaką ) powinno wyjść taniej :icon_cool:

• Mod Team

Który model Louise ( który rok) ? Modelami wartymi uwagi są te po 2007.

Jak już Q3ak wspomniał ciężkie hamulce, ale działajace na zasadzie "załóż-zapomnij"- bardzo fajna modulacja, spora siła. Jeśli oczekujesz bardzo silnego hamulca to Louise są kiepskim pomysłem. jeśli preferujesz modulację nad siłą ( której w Magurach nie brakuje) to Louise są niezłym pomysłem.

Wadami Magur jest praktycznie zerowa dostępność wszelkiego rodzaju o-ringów,uszczelek, tłoczków- czyli częśći zamiennych (pod tym względem Shimano lepiej wypada) i dosyć drogi olej Magura Royal Blood .

Wymiana klocków jak i odpowietrzanie są wręcz banalne.Dobrzez odpowietrzone nie wymagają żadnych dodatkowych czynności w trakcie użytkowania.

To teraz już mam mętlik w głowie... Czy SLX czy Louise . Wiadome jest to że zależy mi na jak największej sile i modulacji :D Po nieudanej przygodzie z Avidami Juicy four chciałbym poczuć że posiadam solidne hamulce. Nie wiem co macie na myśli pisząc że nie są bardzo silne ( nie wiem czego się spodziewać) wiadomo nie zależy mi aby przed każdym postojem wylatywać przez kierownice ale chciałbym czuć siłe hamulców np. żeby na luzie dało radę zrobić stoppie dodam jeszcze że mam 185 cm wzrostu i ważę 80 kg (tarcza 180mm).

To ten model Magury : http://www.bikestacja.pl/hamulec-tarczowy-przod-magura-louise-pm180-306g-p-27510.html

• Mod Team

Jeździłem na Louise BAT i nigdy nie brakło mi mocy. Nie miałem okazji wypróbować nowych SLXów,ale zarówno SLX i Magura będą lepsze od Juicy.

SLXy są nowszą ,lżejszą konstrukcją i są bardzo podobne konstrukcyjnie do nowych XT. Louise są już nieco wiekową konstrukcją ( co nie znaczy ,ze są złe).

Spośród tych dwóch raczej wybrałbym SLXy, a jeśli chcesz kupić komplet to wziąłbym pod uwagę Magury MT4

http://bikecenter.pl/index.php?p5929,magura-mt4-180-160mm-biale-przod-i-tyl-hamulce

• Mod Team

Ja miałem magure louise, co prawda model 2000 wiec archaiczny i moze wiele do tematu nie wniose jednak jak na swój wiek działał idealnie, nie ciekł, nie zapowietrzał sie i był mocniejszy niż niejeden wiele nowszy 2 tłoczkowiec ( bo to był jedno tłoczkowiec)

Po długim rozmyślaniu wybór padł na Magurę Louise, jednak wyjdzie mnie to o co najmniej 150 zł taniej, nie muszę szukać tarczy i adapteru na innych aukcjach jak przy slx'ach tu mam wszystko za 350 z przesyłką. Do mojego stylu jazdy wystarczy :D Dzięki wszystkim za udzielenie się w temacie, wszystkie wypowiedzi były przydatne. Pozdrawiam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...