piterd3 Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Witam panowie czy przebieg 7 tyś zobowiązuje już do wymiany klocków bądź tarcz ?Ostatnio trochę odczuwam słabszą siłę hamowania tarcze mam shimano 160 mm na 6 śrub co do klocków są seryjne ale nie wiem jakie.Czy dużo daje wymiana tarcz na 180 mm czy wymieniać obie czy jedną tył bądź przód jakie klocki polecacie tarcze jak bym zmieniał na większe to też ze stajni shimano. Te tarcze co mam teraz są w dobrym stanie nie powykręcane i beż żadnych rys. Podlinkujcie proszę jakieś propozycje. Dziękuję pozdrawiam miłego weekendu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Czy zobowiązuje czy nie to trzeba ocenić. Dany producent określa ile może być okładziny w klocku kiedy nadchodzi jego czas ale myzle ze jak już zostaje ok 1mm w dół na okładzinie to powoli trzeba szykować wymiane. Tarcze z reguły mają 2-2.5mm grubości należy zbadać jej grubość. Miałem kiedyś magure louise i z przyczyn technicznych musiałem zmienic tarze na 180. Nie zauważyłem drastycznej zmiany siły, modulacja sie poprawiła, siła nieznacznie. Jeżeli masz 7k na tym hamulcu zwróc uwage czy był serwisowany, czy nie jest zapowietrzony a tarcza/klocki nie są zatłuszczone lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterd3 Napisano 26 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Nie były serwisowane mają rok i mam je od nowości.co do zapowietrzenia to jaki jest tego objaw ? zdarzało mi się naciskać klamkę gdy rower był do góry nogami,Ogólnie one hamują z tym że nie są tak skuteczne jak były a z racji tego że wolę jak wszystko chodzi tak jak powinno to zastanawiam się nad poprawieniem ich pracy i teraz jeśli już zostaję przy tych tarczach co mam to jakie klocki polecicie oryginalne shimano czy jakieś koolstop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Rok to niewiele choć przebieg spory. Zapowietrzenie objawia sie tym że mimo wciśnięcia klamki i dojścia tłoczków do tarczy klamka sie nadal wciska bo zamiast płynu cześć miejsca zajmuje łatwo ściśliwe powietrze. Zatłuszczenie klocków/tarczy, często objawia sie czarnym czy takim ciemnym paskiem na tarczy, nie zawsze ale ja tak miałem w każdym przypadku zatłuszczenia. Chcąc poprawić skutecznoisć hamulców zakup klocki pół metaliczne lub metaliczne. jakie? Poczytaj na forum, ja moge ci polecić nowe a2z, inny polecą ci koolstopy itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.