Skocz do zawartości

[Koła] Dobór kół do 700 zł

dawid95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ponieważ moje koła są już dojechane zastanawiam się nad zakupem nowych kół. Limit to około 700 zł. Moja waga to 63 kg, z rowerem około 75kg. Najbardziej myślę nad gotowymi kołami min. :

-Fulcrum red metal 5

-Mavic crossride

- http://www.bikestacja.pl/...8g-p-27752.html

-

Chciałbym się dowiedzieć jak w fulcrumach jest ze szczelnością i wytrzymałością piast oraz dostępnością części w razie potrzeby wymiany łożysk itp. Oraz czy koła są sztywne i czy zaplot 2:1 jest dobrym rozwiązaniem. I czy fulcrumy z roku np. 2010 były lepsze i wytrzymalsze od tych z 2012?

O crossride'ach sporo się naczytałem, oraz nasłuchałem, więc trochę już o nich wiem, lecz zacząłem zastanawiać się nad red metalami 5 z powodu niższej wagi oraz małej różnicy cenowej.

I czy te obręcze remerx'a są w miarę wytrzymałe? A co do piast novateca 812sb, jeździł ktoś na nich?

Napisano

Remerxy raczej pod Twoją wagą sporo wytrzymają. Ja osobiście jestem zwolennikiem składanych kół ze względu na dużo lepszą mase i bezproblemowy serwis w przyszłości.

Dawno temu miałem redmetal 5, było to chyba w 2008roku, koła ciężkie 1800gram i mi osobiście wiecznie łapały luzy. Crossride to już ciężka waga

W tym zestawie na remerxach ja bym zmienił szprychy na Sapim Dlight czy Pillar i wagowo jest szansa osiągnąć 1550gram, inwestująć kilka zł więcej w piaste 711sb, nie tracisz nic na wytrzymałości a waga juz dobija do 1500gram za 750zł.

Mieć pół kilo mniej to już spora różnica, a dobrze złożone koła sporo wytrzymają

Napisano

Właściwie w tych kołach z bikestacji to obawiam się najbardziej piast, bo nie znam nikogo, kto na nich jeździł, a opinie są różne. Wagowo piasty są ok, cykają też przyjemnie ;) Ale nie wiem jak z łapaniem luzów i uszczelnieniem.

Napisano

uszczelnienie jak we wszystkich piastach w tej wadze i cenie, jest zadowalające i tyle. Jak wjedziesz w błoto po osie to brud dostanie Ci sie do środka, jazda w błotnych maratonach zajedzie łożyska. Jednak nie jest to straszny problem, kupujesz łozyska które Ci padły, kilka minut zabawy i masz piasty jak nowe. Na novatecach sporo osób jeździ. Jak na tak dużą ilość użytkowników nie słychać za dużo skarg, ale oczywiście zdarzają się przygody z pękniętymi bębenkami.

812 i 811 sb ja jak najbardziej polecam, jak masz trochę większy budżet, to jeszcze poszedłbym w stronę 711 i 712sb bo mozna sporo gram zaoszczędzić.

Dostępna jest duża ilość części zamiennych, oś, bębenek, łożyska, wszystko to możesz kupić bez problemu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja prawdopodobnie jeszcze przed końcem czerwca zdecyduję się na wyżej wymienione koła z bikestacji. W tej cenie to chyba najlepszy wybór, od ostatnich miesięcy przeglądam oferty różnych sklepów i nic lepszego nie znalazłem (same komponenty do tych kół wyjdą drożej niż gotowe koła w bikestacji). IMO konkurentem dla tych kół mogą być mavic crossride, ale odrzuciłem je ze względy na bardzo ograniczoną dostępność części i o ponad 400g wyższą masę. Nie wiem jak się sprawuje bębenek w tych piastach, ale okolo 100zł kosztuje nowy, więc nawet jeżeli się rozsypie nie będzie problemu z wymianą. Nie wiem tylko czy na pewno wytrzymają moje 90kg (+11 rower), ponieważ oprócz teoretycznych informacji na stronie bikestacji nic innego na ich temat nie można znaleźć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...