Skocz do zawartości

[amortyzator] Obniżanie Suntour XCR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukałem sporo na forum i nie tylko niestety na nic konkretnego co by mi pomogło nie trafiłem dlatego proszę nie linczować mnie za nowy temat bo chyba po to jest forum :)

Mój problem polega na tym, że chiałbym obniżyć o 2-3cm amortyzator w celu poprawy geometrii roweru, gdyż teraz golenie górne wystają około +/- 12cm. Nie chodzi mi o zmianę skoku amortyzatora chyba, że jestem w błędzie i to to samo. Wymieniłem sprężyne negatywną na dłuższą ale nie ma zakłądanego efektu tylko amortyzator stał się twardszy co jest dla mnie minusem gdyż waże mało. Amortyzator ma w jednej goleni wspomnianą spręzynę negatywną i pozytywną oraz w prawej tłumik z blokadą skoku.

Bardzo prosze o podsunięcie jakiegoś rozwiązania bo na razie wygląda na to, że będe musiał wrócić do pierwotnej wersji a ta nie jest zbyt dobra dla mojego bike'a.

Obniżając amor musisz ograniczyć skok nie ma innej opcji.

Dokładając dodatkowe podkladki tylko usztuwnisz amor ... W pewnym momencie bedziesz miap problem z wkreceniem korka.

Jek juz pisalem z konstrukcji amorka wynika zależność nizej = mniej skoku ... Żeby to osiągnąć musisz dołożyć podkładke i o tyle samo skrócić sprężyne pozytywna.

Podkladki najlepiej wykonac z plastikowej rurki do instalacji wodnej na zgrzewanie lub klej ;-)

Pozdro

TapaTalk'nięte z Andka

ciętym do dołu

Chyba jednak nie do końca racja, bo sprężyna z dwóch stron ma taki sam kapsel i nie założy się go pod kątem,a jak w dół damy uciętą to pałką ten plastikowy się z nią nie spasuje, spójrz na rysunki z pdf z góry. Mój amor ma pojedynczą sprężynę ale reszta się zgadza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...