kitwie Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Witam szukałem sporo na forum i nie tylko niestety na nic konkretnego co by mi pomogło nie trafiłem dlatego proszę nie linczować mnie za nowy temat bo chyba po to jest forum Mój problem polega na tym, że chiałbym obniżyć o 2-3cm amortyzator w celu poprawy geometrii roweru, gdyż teraz golenie górne wystają około +/- 12cm. Nie chodzi mi o zmianę skoku amortyzatora chyba, że jestem w błędzie i to to samo. Wymieniłem sprężyne negatywną na dłuższą ale nie ma zakłądanego efektu tylko amortyzator stał się twardszy co jest dla mnie minusem gdyż waże mało. Amortyzator ma w jednej goleni wspomnianą spręzynę negatywną i pozytywną oraz w prawej tłumik z blokadą skoku. Bardzo prosze o podsunięcie jakiegoś rozwiązania bo na razie wygląda na to, że będe musiał wrócić do pierwotnej wersji a ta nie jest zbyt dobra dla mojego bike'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
after Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 http://preview.srsuntour-cycling.com/customGates/scripts/download.php?filename=explosions2011%2FSF11-XCR-DS-LO.pdf Z tego co czaję musisz dodać podkładkę (na rysunku nr 12) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafcix1221 Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Dokładnie. Trzeba wrzucić podkładkę pod sprężynę negatywną. Podkładka 1cm to 1cm niżej będą wystawały golenie..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Obniżając amor musisz ograniczyć skok nie ma innej opcji. Dokładając dodatkowe podkladki tylko usztuwnisz amor ... W pewnym momencie bedziesz miap problem z wkreceniem korka. Jek juz pisalem z konstrukcji amorka wynika zależność nizej = mniej skoku ... Żeby to osiągnąć musisz dołożyć podkładke i o tyle samo skrócić sprężyne pozytywna. Podkladki najlepiej wykonac z plastikowej rurki do instalacji wodnej na zgrzewanie lub klej ;-) Pozdro TapaTalk'nięte z Andka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 27 Maja 2012 Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 dodanie podkładek + przycięcie sprężyn, w xcmie działało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitwie Napisano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 dodanie podkładek + przycięcie sprężyn, w xcmie działało okej a prostowałeś końcówkę bo korek pasować nie będzie na pewno po ucięciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 27 Maja 2012 Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Sprężynę docinamy pod katem prostym do jej długości tak aby pręt zwoju zrobił się "ostry" ... Potem obracamy sprężynę ciętym do dołu i mamy gładką powierzchnie na dokręcenie korka z regulacją wstępnego napięcia ... Ot cała filozofia ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitwie Napisano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 ciętym do dołu Chyba jednak nie do końca racja, bo sprężyna z dwóch stron ma taki sam kapsel i nie założy się go pod kątem,a jak w dół damy uciętą to pałką ten plastikowy się z nią nie spasuje, spójrz na rysunki z pdf z góry. Mój amor ma pojedynczą sprężynę ale reszta się zgadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 27 Maja 2012 Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Mój XCM też ma 2 kapsle jest w tym elemencie blizniaczy do XCR`a i jakos po redukcji z 100 na 75 działa normalnie Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitwie Napisano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 okej dzięki bardzo. jutro działam. Ciąłeś brzeszczotem czy boschem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 28 Maja 2012 Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 zależy ile masz czasu, czy chcesz się zmęczyć, jak bardzo się nudzisz czy chcesz przypakować na biceps, triceps i klatę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.