Werkon Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Cześć, to mój pierwszy post na tym forum. Zwracam się do Was z zapytaniem o amortyzator do 400 zł do mojej ramki BOP Stonebrakeer 16" mam 2 metry wzrostu i 100 kg Zastanawiam się nad Suntour Duro, a Rock Shox Dart 3, 400 zł do skrajna kwota którą mogę przeznaczyć na amortyzator, ale zastanawiałem się także nad tanimi Suntourami za 200 parę złotych XCM/XCR, czy moglibyście mi coś doradzić ? Jeżeli chodzi o przeznaczenie roweru to jazda po trasach, lasach, w terenie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Jeżeli chodzi o przeznaczenie roweru to jazda po trasach, lasach, w terenie Pozdrawiam I do takiej jazdy kupiłeś ramę 16' przy 2 metrach wzrostu ? O tanich Suntourach zapomnij, z Twoja wagą szybko je załatwisz. Tylko amorek powietrzny, Raidon na przykład, 4 dyszki trzeba będzie dołożyć: Allegro No chyba że kupisz lekko używaną sztukę za 300pln: http://allegro.pl/suntour-raidon-air-100mm-blokada-manetka-jak-nowy-i2374371012.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Podzielam zdanie przedmówcy ... XCM/XCT to wyroby przeznaczona raczej do bardzo lekiego użytkowania w mieście ... przy twojej wadze i jazda w terenie ... to stawiam że po sezonie będą już spore luzy ... Ja mam na drugim rowerze właśnie XCM`a ... zrobiłem na nim 4,5 tys km ale niemal wszystko w miescie w dojazdach do i z pracy i czuć luzy, w odróznieniu od wielu serwisuje ten amorek... a na wage wnosze 71 - 73 kg i uzywam V`ek ... przy tarczy to nie chce znac jego stanu... StoneBraker z tego co wiem to rama do Dual/Street ... Z twojej wypowiedzi wynika za przy gabarytach 2/100 chcesz uprawiac XC na ramie 16 cali ... to się nie uda. Przemyśl dobrze co chcesz na rowerze robić i dozbieraj do solidnego amorka zgodnego z przeznaczeniem do tej ramy ... i baw sie w Dual/Street Albo sprzedaj całość i zacznij skadać / kup maszynę do XC. Traktorem w pole ... kombi z rodzina na wakacje ... sportowym coupe na tor / autostrade Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x153 Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Dałem 300 z wysyłką za roczną (1500km) torę SL coil (ciężki bąbel jestem, więc za twardo nie jest ), zabrałem ją tylko na małą (20 km) jazdę testową, ale śmiga fajnie. Ten Raidon jest sprzedany pewnie, bo tydzień temu pisałem do gościa i twierdził, że właściwie się już z jednym gościem dogadał i jest praktycznie sprzedany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Werkon Napisano 26 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Przekonaliście mnie by iść na dietę, więc zapytam ponownie o wagę 80-90 kg -> czy i tak załatwię amorka w krótkim czasie ? A może to jest po prostu tak że taki sport jest związany z wydawaniem pieniędzy i mogę sobie kupić jaki chce, a w przyszłym roku lub za dwa lata będę musiał kupić sobie nowy ? Zadam jeszcze raz pytanie czy DURO będzie dobrą opcją do jazdy w terenie Z tego co już wiem to RockShox jest do delikatnej jazdy i bym go szybko zniszczył - o skakaniu można zapomnieć. Czy zgadzacie się z tym co napisałem ? Jeżeli nie to skomentujcie to. Pozdrawiam:) I do takiej jazdy kupiłeś ramę 16" przy 2 metrach wzrostu ? Nie widziałem większych ram o tej geometrii... Może coś przeoczyłem, ale też trochę mnie to irytuje.. Mogła by mieć trochę więcej:)..Chyba że coś większego byście mi wskazali do DH/FR, chciałbym po złożeniu wziąć rower w pociąg i pojechać w góry, więcej do szczęścia nie potrzebuje:) Po raz ostatni doradźcie mi w tej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Z tego co już wiem to RockShox jest do delikatnej jazdy i bym go szybko zniszczył - o skakaniu można zapomnieć. Czy zgadzacie się z tym co napisałem ? Rock Shox? To firma, jak już mówić to o konkretnym modelu. Totem czy Boxxer od Rockshoxa to typowe amorki do DH, ale swoje kosztują. Raidona polecałem nie dlatego że jesteś cieżki, a amor twardy, ale dlatego że ma twardość regulowaną powietrzem i dzięki temu można dostosować ją idealnie pod wagę rowerzysty. Nie widziałem większych ram o tej geometrii... Może coś przeoczyłem, ale też trochę mnie to irytuje.. Mogła by mieć trochę więcej:)..Chyba że coś większego byście mi wskazali do DH/FR, chciałbym po złożeniu wziąć rower w pociąg i pojechać w góry, więcej do szczęścia nie potrzebuje:) Po raz ostatni doradźcie mi w tej kwestii. To może sprecyzuj do czego masz rower, XC? Enduro? DH/FR? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Werkon Napisano 26 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Rock Shox? To firma, jak już mówić to o konkretnym modelu. Totem czy Boxxer od Rockshoxa to typowe amorki do DH, ale swoje kosztują. Raidona polecałem nie dlatego że jesteś cieżki, a amor twardy, ale dlatego że ma twardość regulowaną powietrzem i dzięki temu można dostosować ją idealnie pod wagę rowerzysty. To może sprecyzuj do czego masz rower, XC? Enduro? DH/FR? Rower do DH/FR, konkretny model Rock Shox'a to Dart 2 lub 3, stać mnie tylko na amora do 400 zł to jest absolutny max, bo miałem wydać 300 zł, dlatego na tego Dart 2 patrze jeszcze, prosiłbym o opinie na temat tych modeli:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 No tao z takim budzetem za dużego wyboru nie masz, albo duro albo dart, z tym że... Z tego co wiem to Duro ma 120 skoku i nie wiem czy przy tej geometrii i gabarytach ramy to nie za dużo. O tanich XCR nie myśl, ja zrobiłem ten błąd bo jestem sporo lżejszy i pomyślałem sobie "po co mi lepszy". Owszem dobijać nie dobijał (nawet twardy) ale luzy złapał już po 600km przejechanych 50/50 teren asfalt i znowu myślenie o nowym amorku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k4m1l Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 To może ja zapytam tu też o amor? Zakupiłem na początku roku Speca Rockhopper comp 29er z seryjnym amorkiem tj. SR Suntour XCR o skoku 80mm. a ważę 112 kg -203cm wzrostu- obawiam się czy mi wytrzyma do końca sezonu, choć już teraz rozglądam się za innym... I teraz moje pytanie jaki byście mi doradzili? Interesuje mnie w przedziale cenowym 500 może 600 zł o skoku 100 góra 120 mm. Jazda XC. A może będę mógł zareklamować ten seryjny, wkońcu polityka Speca wymaga osobiste kupowanie rowerów. Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Rower do DH/FR, konkretny model Rock Shox'a to Dart 2 lub 3, stać mnie tylko na amora do 400 zł to jest absolutny max, bo miałem wydać 300 zł, dlatego na tego Dart 2 patrze jeszcze, prosiłbym o opinie na temat tych modeli:) Jak by Ci to powiedzieć... Nie masz bladego pojęcia o rowerach i dyscyplinach rowerowych. Nie wiem jak wyobrażasz sobie DH i FR, nie wiem też czy wiesz na czym to polega, ale amorki typu Dart, XCM itp to śmierć lub kalectwo jeśli mówimy o prawdziwym FR tudzież DH. Darta to sobie można do taniego roweru do XC wsadzić. XCM'a do roweru do jeżdżenia na zakupy po mieście. Jeśli już to poszukaj używanych Marzocchi Dirt Jumper, też za 300-400zł coś fajnego z 2004-2005 roku znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 W tym przedziale to epicony zbierają dosyć dobre opinie, mozna dostać taki poniżej 600zł. Tylko szczerze powiem ze nie mam pojęcia jak to jest z dostepnością pod taki rower ale skoro są XCR. To do postu k4m1l Jak by Ci to powiedzieć... Nie masz bladego pojęcia o rowerach i dyscyplinach rowerowych. Nie wiem jak wyobrażasz sobie DH i FR, nie wiem też czy wiesz na czym to polega, ale amorki typu Dart, XCM itp to śmierć lub kalectwo jeśli mówimy o prawdziwym FR tudzież DH. Darta to sobie można do taniego roweru do XC wsadzić. XCM'a do roweru do jeżdżenia na zakupy po mieście. Jeśli już to poszukaj używanych Marzocchi Dirt Jumper, też za 300-400zł coś fajnego z 2004-2005 roku znajdziesz. Masz rację ale wiesz.... Jak by myślał o prawdziwym FR/DH to by nie składał tego na takiej ramce i to jeszcze przy takim wzroście Przecież to ramka dla młodzieży na skatepark Bez obrazy Nie martwcie sie jutro już nie będę musiał siedzieć kamieniem w domu, wezmę rower i przestanę wypisywać mądrości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Wolę chłopaka uświadomić, żebym go potem nie miał na sumieniu. Sam wiem jak to jest, człowiek się naoglądał New World Disorderów i myślał, że na MZ Compie można skakać z 5 metrowych dropów i latać 10 metrów. Rzeczywistość jest jednak inna. No chyba, że ktoś usłyszał od kumpla taki fajny zwrot DH czy FR, a nie wie jak to wygląda. I nie żebym się tu mądrzył, ale słabo mi jak ludzie kupują amory do FR i pytają o amorki do XC, szukają kół do FR za 100zł i wymyślają z kolorem felgi itp... Najpierw poczytam, rozejrzę się w temacie, jak już mam blade pojęcie to piszę. Kiedyś nie było internetu, a człowiek jakoś zdobywał wiedzę i wychodził z ciemnoty rowerowej, teraz mając 3/4 wiedzy świata w domu ludziom się nie chce czytać i szukać. Lepiej dostać gotowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Tak masz rację, sam tego doświadczyłem, miałem długą przerwę wypadłem z tematu i potem palnąłem kilka głupot bo chciałem mieć SZYBKO super sprzęt Ale cóż, człowiek czasami musi się przekonać na własnej skórze Też myślę teraz o rowerze do ostrzejszej jazdy ale w moim przypadku to będzie 2 lata składania począwszy od tej zimy Nie bedę się już spieszył, wolę wolno ale dobrze, na razie mam na czym jezdzić. Nie widziałem większych ram o tej geometrii... Może coś przeoczyłem, ale też trochę mnie to irytuje.. Mogła by mieć trochę więcej:)..Chyba że coś większego byście mi wskazali do DH/FR, chciałbym po złożeniu wziąć rower w pociąg i pojechać w góry, więcej do szczęścia nie potrzebuje:) Po raz ostatni doradźcie mi w tej kwestii. Kolego jeśli to ma być naprawdę GH/FR to tamtą ramę zabijesz . http://allegro.pl/kona-coiler-deluxe-manitou-swinger-4way-i2361520808.html To jest rama do takiej dyscypliny, + 1500 amor + 1500 koła i masz sprzet do DH/FR. Na tym co masz możesz od bidy złożyć przyzwoite XC. To może jednak trzeba by wyprostować temat i zacząć mówić realnie o XC i o ramach do XC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Zawsze można by kupić Dartmoora Horneta za 500zł. Nikt nie mówi, że w góry MUSI być full, dobry hardtail nie jest zły, bo jest dobry i tani. Do tego coś ze starszych Marzochci ze 130 skoku, koniecznie na QR20, jakieś heble tarczowe hydrauliczne, przerzutka tylko z tyłu, korba Truvativ Hussefelt choćby, koła używki, czasem idzie tanio kupić coś fajnego. Ale jak już masz ramę to raczej jest po sprawie. Wiele Ci tu nie pomogę, bo dobra rama to podstawa każdego roweru i coś co go definiuje. A ty masz funbikową ramę udającą dirt/street, za którą pewnie ze 300zł dałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Nie jestem tak doświadczony jak przedmówca ale wydaje mi się że jak to miało by być trwałe i nie drogie (czyli jednak Hardtail) to do twojego wzrostu to KTM Hard Bone w rozmiarze 19 powinien dać radę. Mało spotykana rama ale od czasu do czasu wypływają na allegro tanie używki. Bo z tym dartmorem to może być problem z rozmiarem pod ciebie. ps BOP kosztuje 199 w promocji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.