KrolJulian Napisano 25 Maja 2012 Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Witam mam pytanie, które hamulce będą lepsze Shimano M596 czy Avid Juicy 7. Miał ktoś może z nimi do czynienia? Bardzo prosiłbym o opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gugool Napisano 25 Maja 2012 Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 M596. Juicy 7 skończono produkować w 2010 roku, więc nawet jeśli jest to najnowszy to trzeba zaraz po zakupie zrobić serwis. Jaki masz budżet na zakup hamulców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrolJulian Napisano 25 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Około 200zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 25 Maja 2012 Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 To chyba na używki jedynie starczy. A z leżakami magazynowymi trzeba uważać o czym miałem kiedyś przyjemność się przekonać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Maja 2012 Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Czy zaraz to bym się spierał. Jeśli są sprawne to po kiego w nich grzebać, chyba żeby nammożyć sobie kosztów dodatkowych a przy takim wyborze chyba jednak cena odgrywa rolę. Wybrałbym jednak shimano ze względu na ich przewidywalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 25 Maja 2012 Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 niestety leżaki magazynowe bardzo często wymagają serwisu, o czym na pewno może zaświadczyć Andrew. Kupiłem w zeszłym roku nowe Oro Bianco z wyprzedaży Formuli. Od początku nie działały jak trzeba, dopiero Andrew zrobił z nimi porządek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qr3ak Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 M 596. Jak nie chcesz leżaków magazynowych to patrz w shimano na okrągłe białe naklejki z literami. JF, JB, itd - oznaczają rok produkcji i miesiąc Pierwsza litera H=2009, I=2010, J= 2011, H=2012. Te oznaczenia też są nabijane (wytłoczone) na korpusach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrolJulian Napisano 26 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 A jak jest z siłą hamowania i modulacja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 W 596 modulacja przy tarczy 160 jest naprawdę świetna, a koło na oryginalnych klockach można zablokować jednym palcem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrolJulian Napisano 26 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 A jakaś opinia o avidach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 mam 7 nie ma sie do czego przyczepic ale przebieg 6kkm,seryjne klocki piszczą i przy montazu klockow schodzi troche:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Miałem długo Juicy 7. Sądziłem, że to najlepsze hamulce póki nie spróbowałem nowych Shimano. Musisz wziąć pod uwagę to, że moje Juicy były jednymi z najlepszych w kraju. Sparciałe siódemki z allegro za 200zł nie będą działały nawet w połowie tak dobrze, więc radzę na poważnie zastanowić się nad shimano. Znalazłem kilka ofert soczków, które po przeglądzie mogłyby się dobrze sprawować : http://allegro.pl/avid-juicy-seven-p-t-tarcze-lepsze-od-xtr-marta-i2365262713.html#tabsAnchor http://allegro.pl/hamulce-avid-juicy-7-seven-klasy-xtr-magura-i2372023231.html#tabsAnchor Od razu po zakupie Avidów szykuj około 200zł na remont. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrolJulian Napisano 26 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 A jak juz jestemy przy tych avidach to do czego służy to czerwone pokretło na klamce ? Te avidy to jak cos to od znajomego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Do regulacji odległości klamki od kierownicy. W Juicy 5 nie było tego pokrętła. Dodam tylko, że kumpel ma Soczyste 5 i nie narzeka, choć piszczą okrutnie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Ja wiem ejvid to nie hajend, ale z tymi czarnymi wizjami co do juicy to może nie zaraz na pewno z pewnością itede. I coś mi się wydawa że im starsze tym jednak lepsze. Co do rewelacji działania takich czy innych to aż mnie ciśnie żeby się spierać, para z rocznika 2005, jeden po generalce drugi bez tknięcia palcem od początku i dałbym sobie kończynę obciąć, że oba działały tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fishak Napisano 27 Maja 2012 Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 osobiście miałem też dylemat czy wziąć avidy czy shimano. Zamówiłem m596 w ostateczności , już nie mogę się doczekać kiedy przyjdą , prawdopodobnie jutro lub we wtorek mogę Ci napisać jak chodzą przy tarczy 160mm. Co do serwisu to z tego co kumple jeżdżą na shimano to odpowietrzają samodzielnie raz na rok lub 2lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrolJulian Napisano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Ok to czekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrolJulian Napisano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Hamulce już wybrane, kupione i zalozone Padlo na avidy z tarcza 185 g3. Siła i modulacja b.dobre, ale przy hamowaniu z fabrycznymi klockami strasznie piszcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Jeżeli masz klocki metaliczne Avid - będą piszczeć. Mniej lub więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.