wentyl007 Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 jak w tytule gdy za mocno dokręciłem imbusem, to teraz nie moge z a chiny odkręcić , każdy rozmiar imbusa mam 3 mi wchodziła ale już nie da się odkręcić, teraz wydaje się że imbus jest za mały a 4 jest za duża, w serwisie próbowali ale nei dali rady?? może jest imbus 3.5?? jak nie ma to jak to odkręcić mam? mam pedał włożyc do jakiegoś oleju? i potem łatwiej sie wykręci? to są pedały zatrzaskowe Wellgo 823 WPD. Mam te pedały na gwarancji jak i cały rower? może mi wymienią pedały na nowe czy nie bo to z mojej winy?
marpok Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 jak w tytule gdy za mocno dokręciłem imbusem, to teraz nie moge z a chiny odkręcić , każdy rozmiar imbusa mam 3 mi wchodziła ale już nie da się odkręcić, teraz wydaje się że imbus jest za mały a 4 jest za duża, w serwisie próbowali ale nei dali rady?? może jest imbus 3.5?? Tak sa imbusy 0.5 (znaczy polowki), ale skoro dokreciles 3 to i nia powinienes dac rade odkrecic, chyba ze wyrobiles juz gniazdo sruby. Sproboj psiknac WD-40 i postukaj jakos delikatnie jakims nie duzym mlotkiem, moze pomoze.
wentyl007 Napisano 25 Maja 2012 Autor Napisano 25 Maja 2012 ok gdy dostanę wypłatę to sprawdzę. a jak się nie da ? może pedał włożyć do oleju silnikowego czy coś? wtedy śruba się łatwo odkręci?
Crazyk Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 Do oleju raczej nie. Spryskaj o tym WD40. Jak wygląda gniazdo, całkowicie zjechane? Ja bym nie próbował z imbusami połówkowymi. Dobierz klucz torx i nabij go młotkiem na gniazdo imbusa. Możesz też trochę to podgrzać wcześniej..
marpok Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 może pedał włożyć do oleju silnikowego czy coś? Nie wiem co mialoby to dac ale probuj . Wg mnie sruby sa poprostu zapieczone albo rozwalone gniazda. A dlugo tak jezdziles z dokreconymi na maxa?
wentyl007 Napisano 25 Maja 2012 Autor Napisano 25 Maja 2012 http://imageshack.us...26/img016u.jpg/ http://imageshack.us...1/img017lb.jpg/ tak to wygląda. dziś tak jezdziłem, poprostu na stojąco probowalem podregulować te pedały i było wporzo dopóki w trase nie wyjechałem i nie mogłem buta zdjąć bo się zacisnęło wtedy porządnie. Wogóle coś z tym pedałem było nie tak bo z tamtym się lekko odpina zapina a tym się męczyłem pod regulację. Powiedzieli mi z serwisu że nie powinienen używać wkładów do śrubokręta np imbusów bo się wtedy śruby niszczą. śrubokrętem dokręciłęm i za chiny się nei da już odkręcić 3. Chyba bede musiał 3.5 kupić
marpok Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 No rozwalone gniazda...sprobuj cos nabic tak jak Crazyk pisze i wtedy powinno puscic...jak psikniesz WD-40 to tez nie zaszkodzi.
maroko777 Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 skoro jest tak wyrobione gniazdo to nabij imbusa 4 może wejdzie i spróbuj odkręcić ale przed tym radził bym psiknąć wd40 a jeżeli to nie pomoże to pozostanie rozwiercenie śruby i wymiana na nową.
Plastyk Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 Kombinerki nic nie dadzą. Radzę użyć szczypców zaciskowych, tak to wygląda. Jeżeli nie ma się na stanie, to warto pożyczyć, bo tanie nie są. Ale jak się dobrze złapie to siłą równają się z pasującym imbusem. Łapiemy za łebek - szczypce ustawione w osi śruby i dźwignią obracamy. Jeżeli jest miejsce dookoła, możemy złapać prostopadle, ząbkami, większa siła, ale wtedy musimy się liczyć z porysowaniem lub nawet zniszczeniem łebka śruby (tylko brzegu, szczypce nie uszkodzą gniazda). Jeżeli to nie pomoże - pilnik i robimy z imbusa śrubę sześciokątną, wystarczą dwie równoległe płaszczyzny do małego klucza.
Qr3ak Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 Klej distal, poxipol. Wkleić, wcisnąć imbusa do gniazd poczekać jak zaschnie, odkręcić, wymienić śruby i po sprawie. Sprawdzone i niezastąpione
viechooo Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 Nabić torx o podobnym rozmiarze, ma "ząbki", też sprawdzona metoda, bez czekania i klejenia.
ElDiablo Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 potwierdzam patent z torxem, przepatentowane - działa
Qr3ak Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 Hmm, torx jak najbardziej ale nie zawsze się sprawdza, w ostateczności klej a to zawsze działa. Potem wystarczy podgrzać na kuchence aby klej się wypalił i mamy śrubkę z powrotem.
wentyl007 Napisano 26 Maja 2012 Autor Napisano 26 Maja 2012 ok posprawdzam w wolnej chwili. Powiem że spd utrudniają troszkę życia jak ktoś nikt wcześniej na nich nie jeżdził, nie wiem kto to wymyślił ale na zwykłych pedałach i dobrej podeszwie też się dobrze jeździ, szczególnie gdy jedzie się pod stromą górę to zawsze możesz szybko nogami oprzeć o ziemię żeby fikołka do tyłu nie zrobić a takie spdy nigdy nie wiesz czy się wypną w 100%. nie wiem czy kupić adaptery do spd czy pedały? http://www.decathlon...y-mtb-17882352/ i które wybrać? Rower mam cały na czarno i białe felgi to chyba wybrałbym kolor czarny pedałów miejskie żywica? albo pedały składane są też bardzo wygodne? czy tylko na zakupy się nadają a nie na 100 km jazdy po błocie np?
ElDiablo Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 Kup sobie chwilowo adaptery do spd i już. Mam, bowiem nie mam jeszcze butów, a pedały założyłem (540)bo połamałem poprzednie. Jedyny mankament, musisz przekładać pedał na właściwą stronę (str.adapteru), ale trzymają relatywnie dobrze, spore podparcie buta - ogólnie zaskoczony byłem że tak dobre. Co do spd , to jak z nauką jazdy na rowerze, pewnych rzeczy musisz sie nauczyć, potem robi się z tego odruch, a na końcu w pełni doceniasz plusy wynalazku
piotrpki Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 napiłuj śruby brzeszczotem i odkręć solidnym śrubokrętem
Mod Team Maniak Napisano 29 Maja 2012 Mod Team Napisano 29 Maja 2012 ok posprawdzam w wolnej chwili. Powiem że spd utrudniają troszkę życia jak ktoś nikt wcześniej na nich nie jeżdził, nie wiem kto to wymyślił ale na zwykłych pedałach i dobrej podeszwie też się dobrze jeździ, szczególnie gdy jedzie się pod stromą górę to zawsze możesz szybko nogami oprzeć o ziemię żeby fikołka do tyłu nie zrobić a takie spdy nigdy nie wiesz czy się wypną w 100%. ... To dla tego że za mało jeździsz, jeszcze nie masz wprawy, po czasie takie problemy przestają istnieć. Pośmigasz, zmienisz zdanie. Ja po latach na spd się dziwie jak można na zwykłych jeździć Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.