MowMiSynu Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 Witajcie. Mam na imię Przemek i mam nie lada problem ;P. Trochę wstyd mi o tym mówić ale co tam... Otóż kupiłem rok temu nowy rower Scotta Scale 80 ze sklepu rozmiar ramy L. Sprzedawca powiedział, że rozmiar jest OK. Przy próbnej jeździe wszystko fajnie się jeździło nie odczuwałem aż tak wielkości tej ramy. Do czasu gdy po jakimś czasie przeczytałem temat, jakiś użytkownik poszukiwał ramy okreslił wzrost 175 doradzali mu rozmiar M. Co najlepsze ja mam niecałe 170 wzrostu, złapałem się za głowę, wstałem spoglądnąłem na ramę i odrazu urosła mi w oczach... Popełniłem chyba największy błąd, powiedzcie co myślicie... teraz zdecydowanie nie brał bym tak wielkiego rozmiaru. Trochę żałuję, że tak się pospieszyłem. Czy jest jeszcze jakieś wyjście? Przegląd mam teraz w lipcu bodajże. Powiedzcie mi czy mogę jeszcze coś z tym fantem zrobić aby jeszcze kiedykolwiek pojeździć swobodnie?
Mod Team sznib Napisano 25 Maja 2012 Mod Team Napisano 25 Maja 2012 Czyli co, była ok, a jak poczytałeś że za duża to się nagle stała za duża? Jak naprawdę chcesz mniejszy rozmiar teraz jedyne wyjście to sprzedać obecną ramę i kupić inną, mniejszą.
MowMiSynu Napisano 25 Maja 2012 Autor Napisano 25 Maja 2012 Od początku wydawała mi się trochę duża ale myślałem, że jest OK. Ciekawe teraz jak ja zrobie taki manewr :/
Mod Team sznib Napisano 25 Maja 2012 Mod Team Napisano 25 Maja 2012 Normalnie. Rozkręcisz rower, wystawisz ramę na Allegro, kupisz mniejszą ramę i skręcisz wszystko znowu do kupy . Najlepiej żeby nowa rama miała taką samą średnicę montażową sztycy, nie za długą główkę i taki sam typ sterów, wtedy wszystkie części powinne podejść.
maroko777 Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 miałem scott scale z 2010 roku, mam 177cm wzrostu i miałem rozmiar ramy M . wydaje mi się że faktycznie trochę przy dużą ramę masz...
MowMiSynu Napisano 25 Maja 2012 Autor Napisano 25 Maja 2012 Kurcze czyli jednak jest za duża. :/ Wymienić rame przecież to jest samobójstwo. Oczywiście stracę gwarancję. Teraz pytanie czy M tez nie będzie za duża? Ciekawe czy w ogóle gdzieś ją dostane :/
ramir Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Kurcze czyli jednak jest za duża. :/ Wymienić rame przecież to jest samobójstwo. Oczywiście stracę gwarancję. Teraz pytanie czy M tez nie będzie za duża? Ciekawe czy w ogóle gdzieś ją dostane :/ To na początek spróbuj zmienić mostek na krótszy, po wtóre przesuń siodełko na maxa (w granicach tolerancji podanej na sankach) do przodu - może obejdzie się bez zmiany ramy - powodzenia.
Fenthin Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Skoro jeździ Ci się dobrze, nie kombinuj. Ramę wymień tylko, jeśli rzeczywiście Ci niewygodnie. @up Ile razy trzeba powtórzyć, że takie rady można w "buty" włożyć? Zbyt dużej ramy nie poprawia się pozycją siodełka oraz długością mostka, a zmianą ramy.
MowMiSynu Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 Jest taki problem nie chcę płacić 2k za nową ramę jak nic nie zrobię ze starą. Dlatego macie jaki pomysł jak zrobić wymianę małym kosztem? Może jakaś firma przyjmuje starą z małą dopłatą na wymianę albo nie wiem w jaki sposób, bo tak patrzę, że mało kto chciałby się wymienić... Doradźcie coś :/
wojciecho Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 sprzedaj cały rower i kup nowy...nie zmieniaj ramy,bo stracisz na tym najwiecej.
cienkun Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Jeździło CI się OK, ale że w tabeli jest napisane, to chcesz zmieniać ramę?? To tylko tabele. Jeżeli CI się jeździ OK, to po co Ci cokolwiek zmieniać. Niektórzy wolą większe ramy niz wynikałoby to z rozmiaru podanego w tabeli. A jak kupisz mniejszą i będzie Ci sie na niej jeździło gorzej niż na obecnej?
MowMiSynu Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 No bo w sumie tak coś czułem, że jest trochę jakiś taki niewymiarowy ale do tego tak bardzo nie przywiązywałem wagi. Oczywiście mógł by być trochę mniejszy i zapewne poprawiło by to mój komfort jazdy. Najbardziej zwrotność. Mimo wszystko obecna zwrotność jest słaba. Myślicie, że sprzedać obecny i kupić nowy najtaniej wyjdzie? Ilem oże byc warta moja obecna rama z 2011 roku jeszcze na gwarancji mały przebieg może z 100-200 km? Bez maratonów, zadbana.?
Graper Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Może pogadaj z gośćmi ze sklepu gdzie go kupiłeś. Być może za małą dopłatą po prostu wezmą takiego scotta z zaplecza i zamienią Ci ramki? Kto ich tam wie, spróbować można
tobo Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Jest taki problem nie chcę płacić 2k za nową ramę jak nic nie zrobię ze starą. Dlatego macie jaki pomysł jak zrobić wymianę małym kosztem? Może jakaś firma przyjmuje starą z małą dopłatą na wymianę albo nie wiem w jaki sposób, bo tak patrzę, że mało kto chciałby się wymienić... Doradźcie coś :/ Tak, ta firma nazywa się Użytkownicy Allegro Pl Możesz ogłaszać się tam, możesz na forach, czasami ktoś chce się zamienić, bo np w promocji była już tylko M a on potrzebuje L. Nie pozostaje ci nic innego jak sprzedać, możesz przecież kupić INNĄ, niekoniecznie scotta.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.