Skocz do zawartości

[sztyca]czym smarowac zeby nie trzeszała

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam cos ostatnio zaczela trzeszczec mi sztyca czym smarowac zeby zminimalizowac trzeszczenie,smarowanie bike greaser motorex 2000 pomaga na okolo 3 dni,zmierzylem sztyce wychodzi ze jest ok 27,2mm wiecze tu luzu nie ma .

Napisano

Ty lepiej się przyjrzyj czy rama nie jest pęknięta. Mojemu koledze tak trzeszczało, śruby od siodełka popsuł bo bez przerwy dokręcał, kombinował i nic nie pomagało. Dopiero po solidnym oglądzie ramy w okolicy mocowania sztycy wyszła na jaw prawdziwa przyczyna.

• Mod Team
Napisano

Powodem trzeszczenia jest prawdopodobnie piasek który się tam dostał. Smarowanie to nie jest dobry pomysł akurat w tym miejscu. Wyczyścić zamocować na sucho. Jako umiarkowany pesymista sprawdziłbym stan ramy.

Napisano

Zawsze, przed włożeniem sztycy daję małą warstwę wazeliny technicznej. Jeszcze nigdy sztyca mi się nie cofneła :) a ważę ok 89kg. Nie mam również problemów z trzaskami a i o zapieczenie się nie martwię :P

Napisano

no troche waze prawie 100kg:) chyba ze sie odwodnie na rowerze to mniej ;).

Rame sprawdzalem generalniej gary fisher HKHK-o w tym miejscu lubia pekac ale nie zauwazylem ,sztyca 400mm.Po smarowaniu i wyczyszczeniu 3 dni spokoju i znowu trzeszczy.

A jak tu zlokalizowac czy sztyca czy jarzmo,jak staje na pedalach to jest spokoj,troche wybojów i lipa:(

Napisano

posmaruj butaprenem , nie musisz tak mocno dokrecac, a dodatkowo uszczelnia ci sie szczelina pomiedzy rama a sztyca

sprawdzone

A potem na zjeździe (np Rychlebskie Scieżki trial Tajemny) masz zonka:) czyli co zrobić żeby się nie wy######$ć

Napisano

a ja wykorzystałem podpatrzony na emtb sposób:

na sztycę, zacisk i rure podsiodłową założyłem kawałek uciętej dętki. Zasłania i uszczelnia newralgiczne miejsca i mam nadzieję, że rozwiązuje problem trzeszczącej sztycy. Najlepszym rozmiarem powinna być dętka o szerokości do 1.5".

Domyślam się, że esteci zjedzą mnie za takie pomysły, ale dla mnie sprzęt ma najpierw działać a potem wyglądać. Na wypucowanych rowerach może razić :)

Napisano

co do detki :), to wazne zeby spelnialo swoje zadanie .Wczoraj nasmarowalem sztyce ,przykrecilem 6 Nm i przez 50 km byl spoko ;),zobaczymy co sie bedzie dziac po dzisiejsze wyprawie:)

Napisano

po dzisiejszych testach ,wraz z pokrowcem detkowym znowu zaczelo trzeszczec po 180 km co prawda troche mniej ale wkurzajace trzeszczenie co jakis czas powraca

Napisano

A potem na zjeździe (np Rychlebskie Scieżki trial Tajemny) masz zonka:) czyli co zrobić żeby się nie wy######$ć

uzywales kiedys ?

pozatym nie ma potrzeby na rychlebskich obnizac siodlo

Pozdro

Napisano
po dzisiejszych testach ,wraz z pokrowcem detkowym znowu zaczelo trzeszczec po 180 km

a posmarowałeś sztycę jakimś smarem? Tylko nie czymś w rodzaju Finish Line, czy innego wynalazku do łańcucha, a jakimś smarem stałym. Dzisiaj testowałem i było OK, jutro cięższy test, bo będzie sporo błota...

Napisano

Smarujesz wszystko co sie da: sztyce w miejscu mocowania, jarzmo + prety i sruby. To wszystko moze wydawac dzwieki. Ale przed tym dobre czyszczenie jest nieodzowne.

A ci co mowia, ze to nie jest dobry pomysl, sie nie znaja :P

Napisano

a posmarowałeś sztycę jakimś smarem? Tylko nie czymś w rodzaju Finish Line, czy innego wynalazku do łańcucha, a jakimś smarem stałym. Dzisiaj testowałem i było OK, jutro cięższy test, bo będzie sporo błota...

motorexem 2000-> staly jak diabli;)

generalnie tety odbyly sie :)80% teren reszta asfalt kazdego z dni

podstawowe pytanie czy jak sa mikropekniecia np komina w miejscu mocowania sztycy i ramy to trzeszczy caly czas czy od czasu do czasu???bo jak nie :) bioro cos na uspokojenie i jade w teren ;)

Napisano

Jak pęknięcie jest odpowiednio duże to trzeszczy cały czas. Duże czyli kilkumilimetrowe. Zobacz czy na kominie nie idzie pozioma "kreseczka" prostopadle do wcięcia od mocowania sztycy. Albo gdzieś w okolicy spawów ona nie występuje (nad/pod). Bardzo trudno to dostrzec bo wygląda jak zwykłe zadrapanie lakieru. Nie przesadzę jak powiem, że z lupą trzeba szukać. Znajomemu trzeszczało ze 2 miesiące i mu przez to, że nie dość dokładnie patrzył gwarancja na ramę minęła. Umyj rower i oglądaj centymetr po centymetrze. Trzymam kciuki żebyś jednak pęknięcia nie znalazł. U mnie kiedyś pancerze na przelotkach trzeszczały, musiałem ich końcówki owinąć taśmą izolacyjną. Dźwięk był identyczny jak z pękniętej ramy kolegi.Jesteś pewien, że trzeszczenie wydobywa się z okolic sztycy? Bo dźwięki rozchodzą się po całym rowerze. Równie dobrze może to być gdzieś z przodu roweru.

Napisano

Najlepiej jakbyś podmienił samą sztycę z kimś znajomym. Ja miałem problem ten sam - sztyca uno, zacisk uno, siodło selle royal i to trzeszczenie, czyściłem wszystko, rozbierałem, podmieniałem siodełka z kolegami i nic nie pomagało, skrzypi i skrzypi. Wsadzilem głowe pod siodełko a kolega powoli naciskał na siodełko, słuchałem gdzie trzeszczy i to niestety główka sztycy tam przy śrubach. Wymieniłem sztycę i w końcu spokój swięty (truvativ z mocowaniem na dwie sruby :) )

Napisano

Jak pęknięcie jest odpowiednio duże to trzeszczy cały czas. Duże czyli kilkumilimetrowe. Zobacz czy na kominie nie idzie pozioma "kreseczka" prostopadle do wcięcia od mocowania sztycy. Albo gdzieś w okolicy spawów ona nie występuje (nad/pod). Bardzo trudno to dostrzec bo wygląda jak zwykłe zadrapanie lakieru. Nie przesadzę jak powiem, że z lupą trzeba szukać. Znajomemu trzeszczało ze 2 miesiące i mu przez to, że nie dość dokładnie patrzył gwarancja na ramę minęła. Umyj rower i oglądaj centymetr po centymetrze. Trzymam kciuki żebyś jednak pęknięcia nie znalazł. U mnie kiedyś pancerze na przelotkach trzeszczały, musiałem ich końcówki owinąć taśmą izolacyjną. Dźwięk był identyczny jak z pękniętej ramy kolegi.Jesteś pewien, że trzeszczenie wydobywa się z okolic sztycy? Bo dźwięki rozchodzą się po całym rowerze. Równie dobrze może to być gdzieś z przodu roweru.

co zadrapania to jakies jest ale nie wyglada na pekniecie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...