tyran Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 witam,mam pytanie-czy ktoś orientuje się jak naciągnąć łańcuch[wyregulować] w alfine 8-mio biegowej?dodam,że nie ma możliwości przesunięcia koła,pzdr
Wazaa Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 Skrócić ogniwo. Musisz mieć odpowiednie przyrząd do skuwania łańcucha.
Wazaa Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 Bez skracania się nie da. W rowerze nie ma rolki napinającej, ani innego mechanizmu, który mógłby pomóc. Jest śrubka, z tyłu przerzutki, ustalająca jej położenie, ale zakres regulacji nią jest znikomy. Odsadzając nią przerzutkę od ramy, zmniejszamy kąt opasania łańcucha, co nie robi dobrze napędowi, więc lepiej nie wykręcać jej. O ile skrócić? jest jakiś wzór do obliczania długości łańcucha i pewnie znajdziesz go w sieci, ale najprościej dojść do tego metodą prób. Gdy skrócenie o jedno ogniwo nie pomoże, ubieramy następne. Prosta sprawa, gdy wymieniamy łańcuch, bo wystarczy policzyć ogniwa w starym.
tyran Napisano 25 Maja 2012 Autor Napisano 25 Maja 2012 a jednak bez skracania dało rade,co prawda założyłem nowy łańcuch ale stary też można było naciągnąć,wystarczyło poluzować dwie śruby przy suporcie a następnie przy pomocy młotka i malutkiego przecinaka przesunąć suport...proste jak 2+2....pzdr
Wazaa Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 Nie ogarniam tego, ale skoro zrobiłeś, działa i rower się nie rozleciał, to gratuluję.
tyran Napisano 25 Maja 2012 Autor Napisano 25 Maja 2012 żebym wiedział jak wstawić tu zdjecia to bym pokazał jak to zrobić,rama w suporcie ma wiekszą średnice niz wkład suportu;sam wkład nie jest wkrecony do ramy tylko do powiedzmy "podkładek" które mozna regulowac i w zwiazku z tym reguluje sie napiecie łańcucha,na pewno nic sie nie rozleci bo to jest do tego właśnie skonstruowane,szczerze mówiąć to bardzo mądrze ktoś to wymyślił
Wazaa Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 Chcialbym się temu przyglądnąć. Zdjęcia możesz wklejać, choćby z Imageshacka, Fotosika, czy skądkolwiek. Wystarczy zlinkować adres obrazka. Napisz przynajmniej jaki to suport, to znajdę w Internecie i zobaczę, co to za cudo jest.
tyran Napisano 25 Maja 2012 Autor Napisano 25 Maja 2012 alfine,wszystko jest tej grupy http://www.spreebiker.de/photos/cube-hooper-2011-custommade/cube-hooper-2011-custommade-06.jpg fotka nie moja,przy suporcie widac cos niebieskiego i mały otwór,to własnie za pomoca tego otworu reguluje sie napiecie łańcucha
Wazaa Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 To nie jest suport, tylko piasta. Suport, to część roweru, do której przykręcasz korby z pedałami. Na tym wynalazku, co pokazujesz, kompletnie się nie znam, ale dziś już cokolwiek wiem. Pozdrawiam.
Seba4 Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 Wazaa, na zdjęciu widać też suport razem z tym otworem
Wazaa Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 Już mi na oczy padło. Za dużo tego komputera dziś. Ciekawy ten suport. Pierwszy raz widzę taki.
tyran Napisano 26 Maja 2012 Autor Napisano 26 Maja 2012 waza,w rowerze zazwyczaj są dwie piasty-jedna w przednim kole a druga w tylnym,ale spoko,każdy ma prawo być przemęczony,pzdr
krism4a1 Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 proste , ciekawe i skuteczne, Suport jest poprostu osadzony w gnieździe ramy mimośrubowo.
Jaca911 Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 proste , ciekawe i skuteczne, Suport jest poprostu osadzony w gnieździe ramy mimośrubowo. Wydaje się, że jednak mimośrodowo od środka a raczej umiejscowienia nie w środku Ale patent faktycznie ciekawy
Wazaa Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 waza,w rowerze zazwyczaj są dwie piasty-jedna w przednim kole a druga w tylnym,ale spoko,każdy ma prawo być przemęczony,pzdr Dzięki, że jesteś taki wyrozumiały Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.