Skocz do zawartości

[Shimano AM 505] zły adapter ?

bipr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam mały problem - kupiłem żonie rower RADON BikesZR Lady 6.0 i niestety machnęli się (chyba) przy montażu - do tylnego hamulca wstawili adapter Shimano SM-MA-F180P/S z napisem "fi180 rotor only".

Oczywiście tarcza jest o średnicy 160 ...

Skutkuje to tym, że klocek nie pokrywa się dokładnie z tarczą - wystaje na zewnątrz jednocześnie pozostawiając część tarczy nie tkniętą ... z przodu jest 180'ka i klocek idalnie pasuje ...

Proszę potwierdzcie że się nie mylę: tak nie powinno być ? klocek powinien trzeć całąszerokośc tarczy ?

btw producent / sprzedawca ignoruje moje maile ... kasę wziął i ... tyle ;-(

Napisano

nie łapię ;-) sugerujesz, że Shmano tylko tak sobie pisze, że ten adapter jest wyłącznie pod tarczę o średnicy 180mm ale w rzeczywistości "pasuje" również do 160 ?

Jeśli tak to wynikało by z tego iż opisany problem (wystawania części klocka i niewykorzystania pełnej szerokości tarczy) nie jest wcale problemem i mam się nie przejmować iż klocki za chwilę będą miały spory rant ?

Napisano

Jesteś pewien, że klocek nie pracuje całą powierzchnią? Bo to, że nie cała powierzchnia tarczy jest wykorzystywana, nie ma żadnego znaczenia.

Przedni adapter PM-IS 180mm musi pasować do tarczy 160mm z tyłu. Tu masz jakiś właśnie taki, zobacz sam: klik Sam też jeżdżę na tarczach 180mm przód, 160mm tył, mocowanie w ramie oraz widelcu IS, a zaciski PM. I posiadam dwa identyczne adaptery.

Napisano

pomierzę dzisiaj jak wrócę do domu ale jeśli klocki z przodu nie są dużo szersze to na pewno z tyłu klocek wystaje poza zewnętrzną krawędź tarczy ...

Z tego co pamiętam to tylna tarcza jest nieruszona na jakieś 5mm szerokości od wewnętrznej krawędzi - przednia pracuje cała, a obie chyba mają taką samą szerokość części "ściernej" ... Gdyby nie to to w ogóle niezwróciłbym uwagi na ten adapter.

(btw przedni adapter jest kompletnie inny, dużo bardziej płaski - zacisk go praktycznie dotyka w środku długości - do tego stopnia iż nie sposób bez demontażu przeczytać co jest na nim napisane ...)

Napisano

Z przodu jest Reba, prawda? Tam masz mocowanie zacisku IS, więc i adapter jest IS-IS. A tu mowa o PM-IS.

5mm od wewnątrz? Jedyne co przychodzi mi teraz do głowy to adapter przykręcony na odwrót. Sprawdź jeszcze to.

Ale głupotę napisałem... Reba ma mocowanie PM, zaciski też są w standardzie PM. Więc z przodu masz adapter PM-PM.

Napisano

pomierzyłem, na 16,5 mm szerokości tarczy 3 - 3,5 mm od strony wewnętrznej jest nieruszone ... nie jestem w stanie zmierzyć ile klocki wystają poza zewnętrzną stronę tarczy (~2mm) - ale wystają na pewno

btw nazwa AM 505 wystepuje w katalogu Radona - na zaciskach napisane jest BRM-446 ; na klamkach BLM-505.

Napisano

Albo domowym sposobem spiłować trochę adapter albo zaopatrzyć się w jakiś innej formy i liczyć na to że będzie pasować, ja u siebie zastosowałem podkładki 1mm bo chciałem przesunąć miejsce styku na zewnątrz tarczy.

Napisano

Hmm... Ja spróbowałbym chyba też innego adaptera. Powinien pasować, a jednak coś jest nie tak.

To, że klocki wystają zauważyłeś oglądając szczelinę w zacisku?

Napisano

tak, nie bardzo wiem jak inaczej ... może jak już zona trochę pojeździ to wyciągnę i zmierzę powstały rant ;-)) ale to potrwa bo póki co to siedzimy w pracy 7 dni w tygodniu ;-((( nie ma kiedy jeździć ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...