Skocz do zawartości

[prądnica] Jaką moc daje w praktyce?

wikrap1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałem podpytać bikerów wyposażonych w dynamo w pieście i miernik - jaką maksymalną moc da się wycisnąć z prądnicy w pieście w zwarciu? Producenci podają zazwyczaj 2,4W lub 3W. Jak to się ma w praktyce? Czy przeciążenie prądnicy może ją uszkodzić czy raczej nie ma takiej możliwości?

Jaki stabilizator napięcia na 5V? Potrzebny do nawigacji.

Napisano

Mocy nie podaje się w zwarciu ... poczytaj o dapasowaniu źródła do obciażenia

Prądnica w daje +/- tyle ile deklaruje producent ...

Jeżeli mówisz stabilizator 5V i myślisz o serii stabilizatorów 78xx to cie uprzedze że to średnie rozwiazanie.

Po pierwsze ... ten układ ma niska sprawność ... sporo energii rozprasza w ciepło.

Po drugie ... potrzebujesz na wejsciu około 2 V więcej niż chcesz uzyskać na wyjściu do prawidłowej pracy układu.

Tutaj sprawdzi sie przetwornica impulsowa ... jest bardziej skomplikowana ale ... ma o wiele wyższą sprawność ...

Przy mocy którą jest w stanie dać dynamo nie możemy pozwolić sobie na jej rozpraszanie w zwykłym stabilizatorze liniowym.

Pozdrawiam

Napisano

Czyli nie ma raczej szans żeby przy obciążeniu 2,75W nawigacją i 1W latarką napięcie prądnicy nie spadło poniżej 4V?

78xx odpadają. Zgadza się, Strata w moim przypadku wynosiłaby 0.6W około. nie uwzględniając że by im brakowało 1,5V do załączenia się. Masz jakiś konkretny pomysł, projekt czy wiesz tyle co i ja? :P

Czy napięcie z takiej prądnicy jest cały czas czy są przerwy? Trzeba dawać kondensator żeby telefon się poprawnie ładował?

LM3578A np. lub LM2575 by się nadał? Pracuje na 2-40V, impulsowy, znośna sprawność. Masz ciekawsze propozycje? Najlepiej w kostce ale jak będą dobre argumenty za większym układem to mogę strzeliś w pająku.

Napisano

Ładowanie + lampka/i, ...Używanie nawigacji / telefonu bez utraty energii z baterii ... nierealne ...

Dynamo w kole starczy aby w ciągu dnia naładować telefon ... albo zasilić oświetlenie.

Dynamo to tylko 3W.

Na starym dysku miałem jakies "gotowe" rozwiązania z przetwornicami jak znajde chwile to poszukam ...

Tymczasem proponuje zajżeć na elektroda.pl tam na 100% coś znajdziesz :)

Pozdrawiam

Napisano

No ok. 3W też urządza a jedoczesne ładowanie i świecenie to tylko jako opcja. No to się nastawiam na jedno lub drugie. Ok.

LM2575 startuje od 8V. Odpada. Szukam dalej.

Napisano
Czy napięcie z takiej prądnicy jest cały czas czy są przerwy? Trzeba dawać kondensator żeby telefon się poprawnie ładował?

Raczej są przerwy lub spadki. Jak się wolno jedzie to widać, że lampka miga.

Napisano

sklej sobie takie cuś

24_1231183497.png

52_1231183628.jpg

Sam wykonałem taki układ bo jest nie drogi , łatwy w wykonaniu i wogóle ok ;) ładuje tym te

lefon itp . W ładowarce nokii masz dokładnie to samo co tutaj.

Ewentualnie jak niechcesz takiej płytki to zwróć uwagę na LM2940 jest on fabrycznie na 5V 1,5Ampera więc było by mniej elementów.

Napisano

Ten 317T trochę duży by wyszedł. Małą kostkę łatwiej gdzieś ukryć.Chyba wezmę tego LM2940, mostek gretza, jakiś kondensator i git majonez. 0.3W z gretzem się powinno stracić. Mogę sobie na to w zupełności pozwolić. W szczycie 2,7W potrzebuję na nawigację a latarka ma własną przetwornicę.

Myślę że temat jak na razie rozwiązany. Dziękuję za wsparcie merytoryczne i szczególnie dziękuję za tego LM2940

Napisano

LM317 podobnie jak jak seria 78xx to stabilizator liniowy ... czytaj niska sprawność ... różni się tylko tym ze jest regulowany.

LM2940 to tez układ liniowy ... dalej nie to co chcemy (rozpraszanie mocy w radiatorze), jego przewaga nad 78xx to to ze ma sporo mniejsza wymaganą różnice miedzy wejsciem a wyjściem ( 78xx potrzebuje 2V wiecej, lm2940 0,5V)

http://www.tme.eu/pl/katalog/polprzewodniki_112140/#id_category=100220&page=1

Tutaj masz spory wybór przetwornic DC/DC.

Dynamo daje za mało energii żeby ją marnować na cieplo ...

Pomijając sprawnośc samej przetwornicy ...

W mostku prostowniczym proponuje zastosować diody Schotyky`ego które mają na złaczy 2x mniejszy spadek napięcia niż zwykłe prostownicze ...

Stosując zwykłe diody i stabilizator 78xx pracując w zakresie danych katalogowych na dzień dobry tracimy 1,5W w cieple ... przy LM2940 nieco mniej niz 1W ... czyli teoretyczna sprawnosc maksymalna 50 - 70%

Dlatego konieczne jest zastosowanie przetwornicy impulsowej ...

Pozdro

Napisano
M2940 to tez układ liniowy ... dalej nie to co chcemy (rozpraszanie mocy w radiatorze), jego przewaga nad 78xx to to ze ma sporo mniejsza wymaganą różnice miedzy wejsciem a wyjściem ( 78xx potrzebuje 2V wiecej, lm2940 0,5V)

Wystarczyłby. Potrzebuję max 2,74W do nawigacji a w latarka ma własną impulsową.

W mostku prostowniczym proponuje zastosować diody Schotyky`ego które mają na złaczy 2x mniejszy spadek napięcia niż zwykłe prostownicze ...

Dzięki :)

na stronie od Ciebie przetwornica do tego zastosowania kosztowałaby 30zł. Za drogo biorąc pod uwagę że liniowy układ się sprawdzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...