Skocz do zawartości

[Opony]Popękane opony CST

evilcry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na moich oponach pojawiły się pęknięcia (w sumie już są od zeszłego lata, ale dużo nie jeżdżę i dopiero teraz zebrałem się żeby spytać o poradę). Czy to coś poważnego (typu - zaraz pękną) czy po prostu jakiś defekt i mogę jeździć póki powietrza nie puszczają? Czym grozi jeżdżenie z takimi gumami?

http://desmond.image...jpg&res=landing

http://desmond.image...jpg&res=landing

PS. Opony są z roweru Rockrider 5.2. Niestety rower przestał 2 zimy na balkonie pod płachtą na motor (zapewne stąd takie dziury).

Pozdrawiam. ;)

Jak nie chcesz spacerować do domu z gołą felgą to wymień.

Polecisz jakieś konkretne? Jak wspominałem dużo nie jeżdżę, częściej po dużym mieście, czasem po ścieżkach w lesie.

Jak się uchronić przed takimi szczelinami w oponie?

• Mod Team

Opona mogła mieć wadę fabryczną, mogła popękać od starości. Są takie czernidła do opon i podobno zapobiegają starzeniu się gumy, szukaj w motoryzacyjnych sklepach.

Jak nie jeździsz dużo i w większości w mieście to nie napinaj się na agresywny bieżnik, może coś takiego:

http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/10637/308/Uniwersalne/Opona_CX_COMP

Opona mogła mieć wadę fabryczną, mogła popękać od starości. Są takie czernidła do opon i podobno zapobiegają starzeniu się gumy, szukaj w motoryzacyjnych sklepach.

Jak nie jeździsz dużo i w większości w mieście to nie napinaj się na agresywny bieżnik, może coś takiego:

Opona CX COMP

Dzięki :)

Opona na fotce to kilkuletnia Rubena. Większość swego życia przeleżała w piwnicy, bo zakładałem głównie na zimę. I przed kolejną zimą założyłem ponownie i pompuję... 0,5; 1; 1,8 bara... I było jak w wierszyku:

"Włazi kotek po drabinie, po drabinie, po drabinie...

Już ostatni miał szczebelek, a w tem: łubudu!!!

eksplodował wróbelek..."

Tu co prawda pęknięć nie widać, ale najwyraźniej sparciała na styku balona i drutu. Całe szczęście że w domu, a nie w trasie...:-)

http://img827.imageshack.us/img827/9021/1616108.jpg

Opona CX COMP

Rozmiary moich aktualnych opon to 26 x 2.1 cala (56-559 mm).

Czy podane przez Ciebie opony będą pasować? Trochę się różnią w szerokości...

To zależy jakie to pęknięcia. Wady fabryczne przejdą, uszkodzenia nie.

Wyglądają na wady, gdyż pęknięcia są poniżej wystających bloków, w zasadzie tylko i wyłącznie pojawiają się na wgłębieniach, czyli tam, gdzie kamienie i szkło dostaje się najrzadziej, a nie wygląda mi to na zniszczenie materiału przez kamienie, bo te pęknięcia powstają jedno obok drugiego. A czy ciśnienie w oponach też ma na to wpływ?

• 1 miesiąc temu...

Ja jeżdżę na oponach CST-1393 26x1,5 (pod marką Author Slick 26x1,5-ma kolorowy napis ale to dokładnie ta sama opona, szukałem nowego kompletu i wgryzłem się w temat) i nie mam z nimi absolutnie żadnego problemu. 50% asfalt, 50% szutry i lekki las - wytrzymuje bardzo wiele choć to slick a do tego jest bardzo szybka na asfalcie. Właśnie wczoraj kupiłem nowy komplet. Wiadomo że nie jest to opona na bardzo ostry, kamienisty teren a na mokrym błocie pod górkę po prostu buksuje, ale do warunków ekstremalnych polecam inne. A ta twoja CST to popekała chyba ze starości i z powodu zmiennych warunków atmosferycznych na balkonie ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...