evilcry Napisano 24 Maja 2012 Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Witam. Na moich oponach pojawiły się pęknięcia (w sumie już są od zeszłego lata, ale dużo nie jeżdżę i dopiero teraz zebrałem się żeby spytać o poradę). Czy to coś poważnego (typu - zaraz pękną) czy po prostu jakiś defekt i mogę jeździć póki powietrza nie puszczają? Czym grozi jeżdżenie z takimi gumami? http://desmond.image...jpg&res=landing http://desmond.image...jpg&res=landing PS. Opony są z roweru Rockrider 5.2. Niestety rower przestał 2 zimy na balkonie pod płachtą na motor (zapewne stąd takie dziury). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Jak nie chcesz spacerować do domu z gołą felgą to wymień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evilcry Napisano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Jak nie chcesz spacerować do domu z gołą felgą to wymień. Polecisz jakieś konkretne? Jak wspominałem dużo nie jeżdżę, częściej po dużym mieście, czasem po ścieżkach w lesie. Jak się uchronić przed takimi szczelinami w oponie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Opona mogła mieć wadę fabryczną, mogła popękać od starości. Są takie czernidła do opon i podobno zapobiegają starzeniu się gumy, szukaj w motoryzacyjnych sklepach. Jak nie jeździsz dużo i w większości w mieście to nie napinaj się na agresywny bieżnik, może coś takiego: http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/10637/308/Uniwersalne/Opona_CX_COMP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evilcry Napisano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Opona mogła mieć wadę fabryczną, mogła popękać od starości. Są takie czernidła do opon i podobno zapobiegają starzeniu się gumy, szukaj w motoryzacyjnych sklepach. Jak nie jeździsz dużo i w większości w mieście to nie napinaj się na agresywny bieżnik, może coś takiego: Opona CX COMP Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabek114 Napisano 24 Maja 2012 Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Kolega michuuu dobrze mówi Jakiegoś semi slicka zakup i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 24 Maja 2012 Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Opona na fotce to kilkuletnia Rubena. Większość swego życia przeleżała w piwnicy, bo zakładałem głównie na zimę. I przed kolejną zimą założyłem ponownie i pompuję... 0,5; 1; 1,8 bara... I było jak w wierszyku: "Włazi kotek po drabinie, po drabinie, po drabinie... Już ostatni miał szczebelek, a w tem: łubudu!!! eksplodował wróbelek..." Tu co prawda pęknięć nie widać, ale najwyraźniej sparciała na styku balona i drutu. Całe szczęście że w domu, a nie w trasie...:-) http://img827.imageshack.us/img827/9021/1616108.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evilcry Napisano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Opona mogła mieć wadę fabryczną, mogła popękać od starości. Są takie czernidła do opon i podobno zapobiegają starzeniu się gumy, szukaj w motoryzacyjnych sklepach. Jak nie jeździsz dużo i w większości w mieście to nie napinaj się na agresywny bieżnik, może coś takiego: Opona CX COMP Rozmiary moich aktualnych opon to 26 x 2.1 cala (56-559 mm). Czy podane przez Ciebie opony będą pasować? Trochę się różnią w szerokości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 24 Maja 2012 Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 W Twoim przypadku różnica 2.1 i 2.0 nie ma żadnego znaczenia. Gdybyś chciał wstawić opony węższe niż obręcze, albo takie 3 calowe, musisz się upewnić czy będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafaelloXX Napisano 25 Maja 2012 Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Witam, Mam półroczny Giant Revel i małe pęknięcia wzdłuż bieżnika. Rower na gwarancji, ale czy opony można zareklamować? Pozdrawiam, Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Maja 2012 Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 To zależy jakie to pęknięcia. Wady fabryczne przejdą, uszkodzenia nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafaelloXX Napisano 25 Maja 2012 Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 To zależy jakie to pęknięcia. Wady fabryczne przejdą, uszkodzenia nie. Wyglądają na wady, gdyż pęknięcia są poniżej wystających bloków, w zasadzie tylko i wyłącznie pojawiają się na wgłębieniach, czyli tam, gdzie kamienie i szkło dostaje się najrzadziej, a nie wygląda mi to na zniszczenie materiału przez kamienie, bo te pęknięcia powstają jedno obok drugiego. A czy ciśnienie w oponach też ma na to wpływ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro76 Napisano 20 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Ja jeżdżę na oponach CST-1393 26x1,5 (pod marką Author Slick 26x1,5-ma kolorowy napis ale to dokładnie ta sama opona, szukałem nowego kompletu i wgryzłem się w temat) i nie mam z nimi absolutnie żadnego problemu. 50% asfalt, 50% szutry i lekki las - wytrzymuje bardzo wiele choć to slick a do tego jest bardzo szybka na asfalcie. Właśnie wczoraj kupiłem nowy komplet. Wiadomo że nie jest to opona na bardzo ostry, kamienisty teren a na mokrym błocie pod górkę po prostu buksuje, ale do warunków ekstremalnych polecam inne. A ta twoja CST to popekała chyba ze starości i z powodu zmiennych warunków atmosferycznych na balkonie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.