Skocz do zawartości

[spd] wybór pedałów

Gość Andref

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Andref
Napisano

Jako, ze moje 505 juz dogorywaja zastanawiam sie nad wyborem nowych pedalow. Mozliwosci sa w zasadzie trzy:

1. Time Alium na Allegro za 144pln.

2. Time Atac XE - 280pln.

3. Ubijaki - 245pln na Allegro.

Teraz troche o preferencjach: beda sluzyc do turystyki, czasem jakis maraton, maja dzialac bez wzgledu na warunki (snieg, bloto).

Pytanie brzmi: cz jest sens doplacac do drozszych Crankow albo Atac'ow zeby oszczedzic 80-100g czy tez Aliumy wystarcza? Slyszalem, ze na Aliumach nogi przesuwaja sie na boki, co w Atac'ach wyeliminowano poprzez zmiane profilu sprezyny, czy to przeszkadza?

Dzieki za odpowiedzi

Napisano

Ja mogę ci sprzedać Time Alium za 130zł z gwarancją nowe nie zakładane ..... Alium są cięższe niż np shimano 540 lecz duzo tańsze niż cranki i Atac XE jeśli chcesz to wal do mnie może cos zniże cene ;)

Napisano

Co prawda mam ATACi, ale model wcześniejszy 2004 czy też 2003, nie pamietam, w każdym razie jeszcze te z okrągłymi sprężynami. I faktycznie zauważam w butach, które nie mają bloku zagłębionego tak, żeby jeszcze podeszwa się opierała na korpusie, że - co jest dość nieprzyjemne nogi się trochę rozsuwają na boki.

Tak więc Aliumów raczej nie bierz. A czy Ataci czy egg beatery... ciężki wybór ;) te nowe ataci już nie są takie super pancerne (poprzednie miały bycze łożysko maszynowe, te nowe o wiele mniejsze ztcw "łożysko" ślizgowe), o egg beaterach krążą różne opinie :D ale na pewno ekstra wyglądają! :D Czasami się zastanwiam, czy dla samych spojrzeń osób niewtajemniczonych nie warto ich mieć :D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...