Skocz do zawartości

[Smarowanie] Nowy rower lekko naoliwiony - słychać piasek i lekkie zgrzyty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Rower kupiłem lekko ponad tydzień temu. Wiadomo jak to szczególnie z nowym sprzętem - po każdej jeździe staram się go przetrzeć i konserwować dla lepszej pracy ;)

Zrobiłem dotychczas na nim ok. 50-60 km - głównie las, piach, zaschnięta gleba lub trawa i trochę szosy. Przecierając go dzisiaj, postanowiłem przetrzeć delikatnie łańcuch (zewnętrzna część - suchą ścierką) i lekko dosmarować olejem (mieszanka starszego oleju rowerowego z silnikowym Mobil1). Łańcuch i głównie kółeczka tylnej przerzutki miały na sobie lekką "maź" smarową, którą po części przetarłem (niezbyt dogłębnie).

Teraz kręcąc słyszę pracę łańcucha typowo po piasku z tyłu i jakieś zgrzyty z przodu (możliwe, że też od piasku). Czy potrzebnie to zrobiłem? Może nie było sensu jeszcze jakkolwiek konserwować przy tak małym przebiegu i nowiutkim sprzęcie?

Poza tym mam kilka pytań:

1. Czy po każdej dłuższej jeździe konserwować jakoś rower, aby służył jak najlepiej? Na co szczególnie zwracać uwagę przy codziennej konserwacji?

2. Z racji, że rower jest nowiutki, będę się pewnie wybierał za 2-3 tygodnie do serwisu na przegląd - czy ze względu na to naoliwienie i lekkie przetarcie tej "mazi" przyspieszyć wizytę z przeglądem? Nie zaszkodzi, gdy mimo tego zrobię na nim jeszcze trochę km przed przeglądem?

3. Jak czyścić wolnobieg/kasetę z tyłu oraz łańcuch od piasku?

4. W jakie "akcesoria konserwowe" warto się zaopatrzyć?

Głównie jeźdżę po lesie (w tym często też po piasku) oraz szosie - czasami trawa lub zwykła ziemia.

• Mod Team
Napisano

1. Można ale bez przesady, codziennie nie trzeba, ważne żeby trzymało kulturę pracy.

2. ?

3. benzyna ekstrakcyjna twoim przyjacielem do reszty użyj wyobraźni, starego ręcznika lub starej szczoteczki do zębów, do łańcucha jak masz spinke to rozepnij wrzuć do jakiegoś pojemnika i wytrząsaj chwilę w benzynie, potem nasmaruj dokładnie, zetrzyj nadmiar smaru, jak nie masz spinki to są maszynki do czyszczenia które zalewa sie benzyną i przeciąga łańcuch

4. patrz wyżej

Przeczytaj: FAQ - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

Napisano

1. Można ale bez przesady, codziennie nie trzeba, ważne żeby trzymało kulturę pracy.

2. ?

3. benzyna ekstrakcyjna twoim przyjacielem do reszty użyj wyobraźni, starego ręcznika lub starej szczoteczki do zębów, do łańcucha jak masz spinke to rozepnij wrzuć do jakiegoś pojemnika i wytrząsaj chwilę w benzynie, potem nasmaruj dokładnie, zetrzyj nadmiar smaru, jak nie masz spinki to są maszynki do czyszczenia które zalewa sie benzyną i przeciąga łańcuch

4. patrz wyżej

Przeczytaj: FAQ - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

Dzięki za odpowiedź.

Benzyna i shake przy czyszczeniu wymaga zdjęcia łańcucha... Przy tak nowym sprzęcie myślę, że nie ma sensu go zdejmować. Jak więc konserwować i czyścić przy założonym łańcuchu?

• Mod Team
Napisano

W sumie to już napisałem ale podrzucę Ci linka będziesz wiedział czego szukać: Allegro

Przy następnym łańcuchu nie skuwaj go tylko zapnij na spinkę, będzie wygodniej czyścić bo można rozpiąć palcami bez odkształcania ogniwek jak prz zwykłym bolcu skuwającym.

• 3 tygodnie później...
Napisano

tak troche nie na temat ale czytam, i chciał bym poradzić zebyś tak nie wycierał ramy co wycieczka tez tak kiedyś robviłem i tylko straciłem lakier i zmatowiłem rame w pół roku :)

Napisano

Jeżeli dużo jeździsz w piaszczystym terenie, a w zasadzie, głównie, to będziesz musiał pokochać mycie i smarowanie roweru. Piasek z opon, dostanie się wszędzie i szybko zniszczy każde łożysko. Chyba, że masz specjalne, przewidziane do pracy w takich warunkach. No i, będziesz musiał nauczyć się samemu rozkręcać i składać rower. Przede wszystkim piasty kół. Łańcucha nie wyczyścisz z piasku samą kąpielą w benzynie. Skuteczniejszy jest specjalny przyrząd, ze szczotkami, do którego nalewa się detergentu, zakłada na łańcuch i płucze, kręcąc pedałami. Świetnie się sprawdza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...