Skocz do zawartości

[Nogi] Ból mięśnia trójgłowego oraz łydek.

mucios92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu zobaczyłem, że im częściej trenuje to na drugi dzień bolą mnie nogi tzn. czują sie takie zmęczone i nie mam siły za bardzo kręcić. co może być przyczyną ? zacząłem łykać magnez i zastanawiam się też nad jakąś odżywką aminokwasową typu BCAA. Prosze o porady.

Napisano

A co robisz na codzień?Jeżeli pracujesz w pozycji stojącej i do tego codziennie jeździsz to nogi mają prawo boleć.Zamiast łykać chemię pozwól nogą odpocząć.Ktoś mądry powiedział,że odpoczywać trzeba równie intensywnie co trenować.Zafunduj sobie od czasu do czasu masaż nóg.To naprawdę pomaga.Dla ścisłości to w nogach nie ma mięśni trójgłowych.Mięsień trójgłowy to triceps ;) .

Napisano

Oczywiście mięsień trójgłowy jest "w nogach", oprócz tego w ramieniu. Natomiast o który mięsień chodziło muciosowi? Może o czworogłowego uda? Magnez sobie łykaj, nie zaszkodzi Ci nawet w ilościach przekraczających zalecane dobowe spożycie, ale raczej Ci nie pomoże. Odżywki sobie daruj. Porada Dragonfly jest ok, ale wg mnie dobrze byłoby, żebyś zanim weźmiesz się za jakiekolwiek wspomaganie typu masaże, pokombinował jeszcze z planem treningu. Bo jeśli przygotowanie do wydajniejszej jazdy sprawia, że jeździsz mniej wydajnie, to coś jest nie halo.

Napisano

Napisał o m.trójgłowym i łydkach..... pewnie o łydki chodziło, względnie o czworogłowego, a na pewno o kończyny dolne ;) (tzn chyba na pewno ;) )

Swoją drogą stawiam na to, że za dużo chcesz, a za mało możesz - zbytnio przeciążasz organizm, czy to w czasie pracy, czy w trakcie wysiłku fizycznego (być może uprawiasz coś jeszcze prócz rowerowania?)

Napisano

Zmęczenie nóg zredukujesz:

- ćwiczeniami rozciągającymi

- jak ktoś wspomniał, masaż, chociaż wiadomo że to wydatek, więc zamiast tego po kąpieli pomasuj sobie nogi strumieniem wody, na zmiane ciepła-zimna, przez zmianę temperatury skóra i mięśnie napręzają się i rozpręzają

- na noc kładź coś pod nogi, ja śpię zawsze ze zwinętym kocem pod łydkami, nie pod stopami, żeby nie

obciążać stawów, noga musi być ugięta.

- niezbędna część planu treningowego to tzw rozjazdy, treningi wykonywane najlepiej na szosie, po płaskim, na wysokiej kadencji i bardzo niskim tetnie, rekreacja a dla mieśni świetna regeneracja, lepsza niż np dzien przerwy.

Napisano

oczywiście chodzi mi o czworogłowy uda ;P

nic, odpoczne teraz pare dni i zobaczymy jak bedzie po tej przerwie. oczywiscie wyżej wymienione wskazówki wezmę pod uwagę.

Napisano

Dziwi mnie tak nagłe stosowanie suplementów w przypadku zwykłego zmęczenia mięśni. Jakaś nowa moda? Zmęczone mięśnie zawsze rozpracowuję na następny dzień żeby się nie zastały i też działają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...