Skocz do zawartości

[Zabezpieczenie] Wybór zabezpieczenia roweru

tuolli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

Kilka dni temu stałem sie szczęśliwym posiadaczem nowego roweru. Chciałbym poza sporadycznymi wycieczkami wykorzystywać go od czasu do czasu jako środek transportu do pracy. I tu moje pytanie: jak najlepiej zabezpieczyć rower pod firmą na 8h? Stojaki są monitorowane ale z doświadczenia wiem, że czasem to nie odstrasza potencjalnych "nabywców".

Wartość roweru to ok. 1800 zł. Na zabezpieczenie chciałbym przeznaczyć ok. 300 zł. Czytałem trochę o U-Lockach ale nie jestem na tyle zorientowany w temacie by wybrać najlepszą opcję. Bardzo proszę o pomoc :)

Pozdrawiam

Napisano

Mogę podrzucić kilka pomysłów, ale wybór należy do ciebie, większość możesz znaleźć na allegro.

ONGUARD LOCK # 45004663, ONGUARD LOCK # 45005165, KRYPTONITE EVOLUTION series 4 LS, Różnią się grubością i wymiarem. Jest to już dobrej jakości zabezpieczenie i żaden złodziej nie przetnie je nożycami, czy piłką do metalu

Napisano

Całkiem fajny jest Trelock np. BS 450 oglądałem go w sklepie, jest wykonany z jakiegoś nowoczesnego stopu Tredur który ma skutecznie opierać się cięciu i zamrażaniu. Niestety ma słaby zamek.

Lepszy ulock to np. Onguardlock BruteLS http://www.sklepmotocyklowy.pl/pl/produkt,15211,u-lock-onguardlock-brutels.html zamek dyskowy (lepszy niż w trelocku) obydwa w cenie ok 220zł.

Za resztę kasy zamień szybko zamykacze ( o ile je masz ;) na normalne śruby albo zaciski TRANZ-X koszt ok 50zł.

Napisano

Dzięki za porady. Trochę doczytałem i zastanawiam się nad wyborem spośród tych trzech propozycji:

1. http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Zapiecie-rowerowe-Kryptonite-Evolution-series-4-LS-z-uchwytem-podkowa/766

2. http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Zapiecie-U-Lock-ABUS-Granit-Plus-51-108X300X13/2363

3. http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Zapiecie-U-Lock-ABUS-Granit-X-Plus-54-108x300x13-/2362

Czy którąś z nich (na tle innych) odradzilibyście? Polecili jedno z tych trzech zapięć?

Widziałem też, że można kupić jakieś linki do zabezpieczenia przedniego koła - może coś takiego? W tym to już się zupełnie nie orientuję.

Napisano

Mam Abus Granit X-Plus 54 wersje 300mm, dosyć uniwersalny spokojnie spinam nim rower do wiaty przy stojakach na rowery w pracy, starczy mi żeby za tylny trójkąt ramy, koło i jeszcze rurę grubości ręki chwycić i troche luzu jeszcze zostaje, do latarni nie ma szans się przypiąć, Ale do barierek żółtych z rury okrągłej grubości ręki, co są często w miastach to zapiąć się można spokojnie. Tylko przydałoby się jeszcze zabezpieczyć koło przednie i siodełko, albo drugie zabezpieczenie, albo zaciski Zefal http://www.sklep-milou.pl/ZEFAL_Lock_nRoll-1424.html

http://www.forumrowerowe.org/topic/88895-zaciski-piast-zefal-lock-n-roll-anti-theft/

Napisano

Osobiście odradzał bym nr 3 bo najdroższy a szanse na przecięcie nożycami któregoś z tych trzech i tak są bardzo małe.

A otwieranie ich bez użycia oryginalnego klucza prawdopodobnie trwa tyle samo. Znalazłem nawet film na youtube jak gość otwiera abusa w czasie ok 2 minut. Ale tak robią chyba tylko zawodowcy którzy mają zlecenie na konkretny rower za kilka czy kilkadziesiąt tysięcy.

Abus przy takich cenach dale tylko 2 klucze? Trochę mało. W zestawach w ulockiem Kryptonite mini i OnGuard Lock# 45005172

jest linka.

Napisano

Również miałem podobny dylemat i osobiście polecam szekle Trelock.

Dlaczego szekla a nie ulock ?1

1. Szekla jest bardziej elastyczna i daje większe możliwości spięcia i przypięcia roweru, a stojaki na rowery bywają różne a czasem ich nie ma.

2. Ulock = jazda z plecakiem, szekla jest zdecydowanie mniejsza i ma dodatkowo kabure z możliwością przyczepiania na ramie ( patrze zdjecie )

Mam nadzieje ze troche pomogłem rozwiać wątpliwości :)

Pozdrawiam

post-152179-0-13537900-1338038186_thumb.jpg

Napisano
Ulock = jazda z plecakiem, szekla jest zdecydowanie mniejsza i ma dodatkowo kabure z możliwością przyczepiania na ramie ( patrze zdjecie )

Niekoniecznie, są przecież uchwyty do przymocowania u-locka do ramy w zestawach z tymi zamknięciami.

Od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem u-locka i powiem tak: pomijając kwestię bezpieczeństwa dla której go kupiłem jest też MEGA wygodny w użyciu, otwierasz, zapinasz rower, zamykasz, z linką czy łańcuchem było o wiele więcej zabawy. A spore "stojaki" w przypadku rur, trzepaków, znaków spokojnie można objąć pomimo tego że kupiłem dość wąski model.

Napisano

Dziś na Ibodzie pojawiła się ciekawa oferta. http://pl-pl.forum.i...sa_zabezpiecze/

Czy warto to kupić czy może lepiej U-lock Kryptonite?

Nie podoba mi się te zapięcie. Nie wiem jak łańcuch jest przymocowany do tego elementu, ale trudno mi uwierzyc, ze bedzie to się lepiej sprawdzalo, niz kłódka. Zdecydowanie wybrałbym ulocka, ewentualnie lancuch z kłódką.

Napisano

@tuolli

Granit X-Plus 54 ma najlepszy możliwy zamek w tej kategorii.

Czym uzasadniasz swoją opinię na ten temat? Pytam bo sam jestem na etapie wyboru i rzucił mi się w oczy cenowo kryptonite Amazon.com: Kryptonite New York Lock MC U-Lock: Sports & Outdoors Cena jest w miarę się dochodzi przesyłka, może ktoś chce też ten model lub podobny? Rozbiłby się koszt przesyłki gdyby kupowało kilka osób w Polsce:)

Ale wracając do tematu-sprzedawcy sami nie są do końca poinformowani w zaletach czy to Abusa czy Kryptonite i wybór jest co najmniej trudny:( Pani w sklepie zapytana czym różni się pomarańczowy od żółtego -stwierdziła-żółty jest lepszy:))) I byłoby to nawet zabawne, bo wiedziała tylko tyle-nie potrafiła tego uzasadnić w żaden sposób oprócz może jeszcze-jak droższy to i lepszy:)))

Od kilku osób słyszałem że Abus lepszy, lepiej wykonany, lepszy zamek ale ta sama sytuacja, brak uzasadnienia oprócz dyżurnego-to niemiecka-więc dobra robota. Mnie to jakoś nie przekonuje, Abusa cięli diaksem 30 sekund na youtubie? Z Kryptonitem nie znalazłem ale pewnie nie byłoby lepiej:(

Poproszę o jakieś opinie na ten temat.

Czy jest sens wydawania 379pln na żółtego Kryptonite

U-lock Kryptonite New York Lock LS/MC Allegro

czy raczej pomarańczowy za 186plnU-LOCK EVOLUTION LS4 KRYPTONITE Sklep WWA Allegro ,

czy też może Abus taki jak ten

Blokada U-Lock Abus Granit 54 (300x108x13 mm) Allegro ale używany za około 200pln?

Mój rower jest bezcenny a kosztował około 3000, przy czym zaznaczam że czy ukradną mi złoma za kilkaset pln czy wypasionego górala to boli to dokładnie tak samo:(((

Dzięki z góry za sugestie:)

Pzdr

Napisano

Jeżeli dobrze poszukasz to znajdziesz w sieci testy ulockow roznych magazynow rowerowych. Kiedys widzialem taki jeden, w ktorym wygral abus, a za nim kryponite foghetaboudi(nie moge teraz znalezc zrodla) Tutaj masz jakis inny test http://www.bikeforums.net/archive/index.php/t-101597.html gdzie wygrywa kryptonite.

Producenci zabezpieczen maja wlasne, wewnetrzne skale bezpieczenstwa zapiec, ktore sa podane na ich stronach(przynajmniej kryptonite i abus)

W necie znajdziesz duzo filmikow jak to jeden albo drugi rozwierca, tnie jakis ulock, czy symuluje kradziez na ulicy. W sumie wszystko jest do sforsowania po jakims czasie i przy pomocy odpowiednich narzedzi. Nie natknalem sie natomiast w necie na wiarygodne opisy prawdziwych kradziezy rowerow przypietych porzadnymi ulockami, za to trafilem na kilka zabezpieczonych kiepskimi ulockam albo lancuchami w cenie ponizej 100 zl

Nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi co jest lepsze, ale prawdopodobnie bedzie to drozsza blokada.

Ja pol roku temu, po kupnie roweru za 2 tysiaki na dojazdy do uczelni tez stanalem przed takim samym wyborem i zdecydowalem sie na http://sklep.scigacz.pl/ulock-abus-granit-xplus-poziom-atest-pzu-rozmiar-sredni-p-12751.html ,bo nie ufam firmie kryptonite, po tej wpadce z zamkami otwieranymi długopisem,poza tym abus robi tez zabezpieczenia motocyklowe. Ogolnie nie zauwazylem na blokadzie zadnych sladow proby jej zniszczenia i rowerem ciesze sie nadal.

Nie zapominaj tez o spinaniu kol jakims dodatkowym zabezpieczeniem, zeby ich Ci nie ukradli.

Napisano

@tomczysko

Jeśli chodzi o zamki to na chwilę obecną są stosowane mechanizmy dyskowe. (abus, kryptonite, lumia, magnumlock)

W wypadku abus 54 zamek posiada więcej zapadek ( bodajże o 2 więcej) a kluczyk wygląda trochę inaczej. Wprawdzie są filmiki pokazujące jak otwierają zamki w abusie, ale jak wcześniej pisałem oraz porównując klucze różnych firm, technologia jest ta sama, zdarza się jedynie różnica w grubości klucza. Jestem pewien że urządzenie do otwierania mechanizmów dyskowych jest uniwersalne. Sam posiadam dwa zabezpieczenia różnych film typu u-lock oraz kłódka i kluczyk pasuje, tylko rożni się nacięciami. :icon_cool: Ale na 100 %mechanizm jest bezpieczniejszy od zwykłego kluczyka na zapadki.

Wybór u-locka należy do ciebie w przypadku tych produktów, prawdopodobieństwo przecięcia nożycami jest mało realne, różnice polegają na wymiarach wewnętrznej przestrzeni podkowy, grubości, a wypadku New York Lock LS/MC braku uchwytu montażowego , nie da się stwierdzić który stop metali jest lepszy :).

Napisano

@tomczysko

Jeśli chodzi o zamki to na chwilę obecną są stosowane mechanizmy dyskowe. (abus, kryptonite, lumia, magnumlock)

W wypadku abus 54 zamek posiada więcej zapadek ( bodajże o 2 więcej) a kluczyk wygląda trochę inaczej. Wprawdzie są filmiki pokazujące jak otwierają zamki w abusie, ale jak wcześniej pisałem oraz porównując klucze różnych firm, technologia jest ta sama, zdarza się jedynie różnica w grubości klucza. Jestem pewien że urządzenie do otwierania mechanizmów dyskowych jest uniwersalne. Sam posiadam dwa zabezpieczenia różnych film typu u-lock oraz kłódka i kluczyk pasuje, tylko rożni się nacięciami. :icon_cool: Ale na 100 %mechanizm jest bezpieczniejszy od zwykłego kluczyka na zapadki.

Wybór u-locka należy do ciebie w przypadku tych produktów, prawdopodobieństwo przecięcia nożycami jest mało realne, różnice polegają na wymiarach wewnętrznej przestrzeni podkowy, grubości, a wypadku New York Lock LS/MC braku uchwytu montażowego , nie da się stwierdzić który stop metali jest lepszy :).

Uwaga o ilości zapadek jest decydująca-to już coś :), dziękuję za info, jeśli chodzi o sforsowanie takiego zamka wytrychem to jest to cholerycznie trudne i mam wątpliwości czy jest wielu złodziei rowerowych którzy mają dostęp do tej maszynki-na szczęście:)

Dziękuję też koledze kurczak2- te testy są w miarę chociaż brak Abusa trochę je dyskredytuje, nie? A ten czas 8-10 minut na sforsowanie Kryptonite, nie wiem czy to wiarygodne, w przypadku diaksa to są sekundy zaledwie-chyba że naprawdę tak długo się opiera tarczy? Jak sądzisz?

Dzięki także mariusz231-przetłumaczy mi to kobieta wieczorem i może dojdą jakieś inne informacje:)

Póki co chyba łyknę tego abusa 54, używkę ale tanią jak barszcz:)

Swoją drogą czy ktoś kiedyś wymyśli zapięcie które bedzie detonowało niewielkie kierunkowe ładunki wybuchowe w stronę złodzieja rowerowego, tak żeby nie zabijało ale tylko mu łapska kradziejskie urywało? :bomb_ie::voodoo::miner::nuke:

:D :D :D

Pzdr:)

Tomek

Napisano

Co do Abusa to o ile dobrze pamietam to ma 7 zapadek w zamku.

Chcialem ci wklejic film z Galileo o produkcji zapieć Abusa, ale wszedzie filmy skasowane i by trzeba bylo na warezie gdzies poszukac :) gdzies mam ten odcinek na komputerze.

Jeszcze ci powiem że u-locka używam około roku i zamek dalej działa bardzo dobrze :)

Nawet skuter przypinałem przed blokiem na noc za przednie koło do bardzo grubej rury w stojaku na przyczepy :)

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Napisano

Witam,

A może któryś z Panów byłby zainteresowany zakupem łańcuhca Kryptonite NY Noose?? Jak ktoś chętny to prosze o kontakt. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...