Skocz do zawartości

[NAPĘD] wymiana kasety, łańcucha, zębatek

swinkanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

sprawa wygląda tak. Mam do wymiany kasetę 9 rzędową, łańcuch i wydaję mi się, że zębatki korby również. Kaseta, którą miałem to HG50.. tzn. tak mi się wydaje, łańcuch HG53. Łańcuch i kasetę wymieniałem jakieś 7 tys. km temu lekko licząc :sweat: Co się tyczy korby to z tego co wyczytałem w moim Treku SLR 6500 to mam mechanizm korbowy Shimano FC-M440. On jest w dość leciwy i właściwie od początku w tym rowerze.( Poprzedni właściciel przejechał na nim ok. 3000 km ja ponad 9000 km) suport wymieniałem we wrześniu ubiegłego roku. Czy ktoś byłby mi w stanie podpowiedzieć co teraz opłaca się kupić? Czy wymieniać korbę czy tylko zębatki? Dodam, że wielkich pieniędzy na to nie mam. Patrzyłem na allegro i kaseta z łańcuchem tak 150 zł tylko nie mogę znaleźć korby ;/ Dziękuję za pomoc! :-)

Napisano

Czesc,

Jesli moge Ci cos polecic to korbe shimano FC-M442 + suport Shimano octalink BB-ES25. Jak nie zalezy Ci bardzo na wadze(nie jest tak zle) to w tej cenie lepszej nie znajdziesz. Ma stalowe zebatki wiec wytrzyma tysiace km. Jest pewien sklep gdzie zestaw taki kosztuje 125zl, np tu: bajkszop.com, nie mam z nimi nic wspolnego ale najlepsza cena jaka znalazlem. Jak nie to chyba nastepna dobra alternatywa to deore FC-M590 ale to juz ok 260zl.

Pozdro!

Napisano

Czesc,

Jesli moge Ci cos polecic to korbe shimano FC-M442 + suport Shimano octalink BB-ES25. Jak nie zalezy Ci bardzo na wadze(nie jest tak zle) to w tej cenie lepszej nie znajdziesz. Ma stalowe zebatki wiec wytrzyma tysiace km. Jest pewien sklep gdzie zestaw taki kosztuje 125zl, np tu: bajkszop.com, nie mam z nimi nic wspolnego ale najlepsza cena jaka znalazlem. Jak nie to chyba nastepna dobra alternatywa to deore FC-M590 ale to juz ok 260zl.

Pozdro!

a w temacie kasety i łańcucha to HG50 i HG53 styknie?;-) Nie jestem szczególnie zafiksowany na punkcie wagi, ot zamiast butelki 7 l mogę brać taką 5l :P

Napisano

a w temacie kasety i łańcucha to HG50 i HG53 styknie?;-) Nie jestem szczególnie zafiksowany na punkcie wagi, ot zamiast butelki 7 l mogę brać taką 5l :P

Spokojnie starczy:) Na "pocieszenie" powiem Ci, ze nawet Cube za 6,5tysia ma jaki zestaw kasety i lancucha i daje rade:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...