Skocz do zawartości

[szprychy] pomoc w doborze długości i rodzaju zaplotu

djdave

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardzo proszę o pomoc w obliczeniu długości szprych, najlepiej z propozycją rodzaju zaplotu. Chcę aby koło było mocne i sztywne.

Obręcz Alexrims DX32.

Piasta Shimano Deore XT FH-M756.

36 szprych.

EDIT

Za pomocą TEGO kalkulatora obliczyłem że ma być z lewej 263.2 i z prawej 261.9. Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego dwie różne długości? Czy może ktoś potwierdzić wyniki tego kalkulatora? Obliczenia dla splotu na 3 krzyże.

Napisano

OK, ale co z tymi różnymi długościami? Czy to dlatego że środek koła wyznacza połowa długości piasty licząc od miejsc zamocowania w ramie? Czy wziąć szprychy 262mm?

Napisano

OK, ale co z tymi różnymi długościami? Czy to dlatego że środek koła wyznacza połowa długości piasty licząc od miejsc zamocowania w ramie? Czy wziąć szprychy 262mm?

wziąć 264 i 262 żadne inne (jeśli dobrze wszystko wpisałeś). Kalkulator dobrze pokazał, dłuższe szprychy są z lewej strony, z prawej są krótsze, bo tam jest kaseta.

• Mod Team
Napisano

OK, ale co z tymi różnymi długościami?

Bo ... Koło już od dawna jest nie symetryczne. znaczy piasty, najpierw weszły 8 rzędowe, co zmusiło konstrukcje aby prawa strona szprych (od kasety była krótsza, bardziej pionowa) a dłuższe po przeciwnej stronie. Teraz są najróżniejsze piasty, mają montowanie pod tarcze co zmienia rozstawienie kołnierzy (a co za tym idzie długości szprych), jak i niesymetryczne kołnierze, rożnych wysokości.

To wszystko sprawia ze do niektórych obreczy szprychy będą równe (często jak kołnierze są niesymetryczne i posiadają uchwyt na tarcze) a inne przypadki szprychy będą sie różniły od 0.5 do nawet 2 czy 3 mm

• 2 tygodnie później...
Napisano

Obręcz w końcu doszła więc mogę zmierzyć średnice. Chciałbym się tylko upewnić czy pomiar wykonywać mierząc od miejsca gdzie obręcz styka się z kołnierzem nypla.

• Mod Team
Napisano

Mierzy sie to od wewnątrz. jako odległość gniazda nypla do otworu w pieście. Zazwyczaj jest to ok -2 do -3 mm od zewnętrznej części obręczy ale to róznie bywa. Warto poszukać parametru ERD dla obreczy by mieć pewność.

• 2 tygodnie później...
Napisano

wziąć 264 i 262 żadne inne (jeśli dobrze wszystko wpisałeś). Kalkulator dobrze pokazał, dłuższe szprychy są z lewej strony, z prawej są krótsze, bo tam jest kaseta.

No i okazały się za długie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...