Skocz do zawartości

[Przerzutka przód] za krótki zasięg

zajonc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam przerzutke XT FD-M770, suport z osią 113mm, korba LX rocznik chyba 2000r i problem w tym że przerzutka przednia nie moge wskoczyc na najwieksza tarcze bo konczy jej sie zasieg, srubke regulacyjna wykrecilem cala ale dalej ma za krotki zasieg.

Czy to wina zbyt dlugiej osi suportu? ale dziwne zeby miala taki krotki zasieg, rama to giant reign 1, czy te przezutki tak maja? czy zmienic np na jakąś alivio, naped mam 8 rzedowy ale to chyba nie ma nic do rzeczy.

Mam podobny problem w starym 'góralu', z tym że tam jest jakiś niższy model Shimano. Chętnie posłucham jak rozwiązać problem ;) Czy zmiana przerzutki przedniej pomoże? Za nic nie potrafię tego wyregulować. A może manetka (Shimano Acera) ma za mały skok pomiędzy poszczególnymi przełożeniami?

Odpialem linke i przerzutka ma za maly zasieg i tyle:| dalej nie pojdzie tylko troche za srodkowa tarcze, ale czy suport z osia 110mm rozwaze problem? to tylko 3mm, jakie sa jeszcze dlugosci osi, bo nawet niewiem:] kupilbym jakas alivio ale niejestem pewien czy tylko ta XT jest taka dziwna.

no juz pisalem ze wykrecilem go maksymalnie, i nic to nie dalo, teraz tylko niewiem czy wymienic suport z osia 110mm czy wsadzic jakas altus alivio

A właściwą wykręciłeś? Tak pytam, bo można przegapić czasami oczywiste rzeczy.

Czy korba weszła do końca, może jest niedokręcona?

Sprawa jest bynajmniej dziwna bo przerzutki spokojnie powinno starczyć do 120 suportu choć m770 jest przewidziana do suportów HT2 wiec moze tu tkwi problem.

Byc moze tu jest sedno problemu :whistling: o tym nie pomyslalem

A właściwą wykręciłeś? Tak pytam, bo można przegapić czasami oczywiste rzeczy.

Czy korba weszła do końca, może jest niedokręcona?

wykrecilem obie srubki tak na wszelki wypadek:P korba jest wkrecona do oporu na kwadracie. Mam jeszcze suport stary z osia 110mm ale musze poczekac na sciagacz do korby zeby sprawdzic czy spasuje 110.

Sprawa jest bynajmniej dziwna bo przerzutki spokojnie powinno starczyć do 120 suportu choć m770 jest przewidziana do suportów HT2 wiec moze tu tkwi problem.

Jakie m770 skoro pisze, że ma m570?

• Mod Team

Ale przerzutka panie przerzutka ... korba m770 nie jest dedykowana bo ona jest na HT2 i tego nie zmienisz a przerzutkę można śmiało montować wszędzie ... no właśnie czy śmiało? Z tego wynika ze nie koniecznie. Ja m770 nie miałem wiec sie nie wypowiem dokładnie tylko mogę przypuszczać, choć nie wydaje mi sie zeby nie współpracowała z korbami o innej o suportach większych jak 113 bo to jeden z najpopularniejszych rozmiarów.

wykrecilem obie srubki tak na wszelki wypadek:P korba jest wkrecona do oporu na kwadracie. Mam jeszcze suport stary z osia 110mm ale musze poczekac na sciagacz do korby zeby sprawdzic czy spasuje 110.

To do głowy przychodzą mi jeszcze tylko dwa pomysły oprócz braku kompatybilności:

-przerzutka nie jest równolegle do korby

-coś blokuje jej wychył, jakiś brud lub o ramę zahacza

Do tej korby, zdaje się, dedykowana jest oś 110mm. Tu link do archiwalnej aukcji Allegro, gdzie gość sprzedawał korbę, razem z takim suportem.

Nie jest to źródło Shimano, ale chyba nie przypadkiem, ma taką oś w komplecie.

http://archiwumallegro.pl/korby_deore_lx_fcm570_suport_deore_xt_bbun72-1204051633.html

Nie ma innego powodu, żeby wodzik nie obsłużył największej tarczy, jeżeli nic go nie ogranicza. Mam tę przerzutkę i nie ma z nią żadnych problemów.

Model korby FC-M570 jest z roku 1999. Suport "fabryczny" powinien mieć oznaczenie BB-UN52 i długosć 110,5mm (oczywiście inny o tej długośći będzie pasował) - z tego co widzę są gdzie niegdzie dostępne, trzeba pytać. To powinno rozwiązać problem.

• 2 tygodnie później...

Kiedyś zauważyłem u siebie że fabrycznie mam za długą oś suportu, nie wiem dlaczego tak było ale przy zmianie suporty poszedłem do sklepu z rowerem i dobrałem o wiele krótszy na tyle ile można było zbliżyć się zębatkami do ramy, po zmianie na krótszą oś o wiele lepiej wygląda geometria łańcucha.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...