Skocz do zawartości

[2000-2300] Cross wybrane modele i marki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

szukam pomocy w wyborze roweru, szukam roweru crossowego na dojazdy do pracy oraz wycieczki rowerowe, dorgi asflatowe, ścieżki leśne, drogi gruntowe, wykluczam poruszanie się po drogach piaszczystych, lecz sporadycznie może i kilka kilometrów trza będzie zrobić po piaskach, lub pchać ;), rower pod wzrost 180, waga ok 90kg

Mam upatrzone kilka modeli, przedział cenowy do 2000-2300 zł (max 2500) jeśli różnica w jakości będzie adekwatna do ceny

oto moje modele

1. Author Reflex (2269 zł)
  2. Author Stratos (1859 zł)
  3. Author Zenith - jeśli jest spora różnica w jakiści do ceny (2479 zł)
  4. Author Grand (2269 zł)
  5. Kross Evado 3.0 (1999 zł)
  6. Unibike Viper GTS (1999 zł)
  7. Merida Crossway 20-V (1669 zł)
  8. Merida Crossway 20-MD (1719 zł)
  9. Merida Crossway 40-V (1789 zł)
  10. Merida Crossway 100-V (1899 zł)
  11. Merida Crossway 40-D (2129 zł)
  12. Merida Crossway 100-D (2229 zł)

Nie ukrywam że wolałbym Authora, gdyż serwis mam na miejscu (Sieradz), Krosa serwis ok 15km (Zduńska Wola) a Unibike i Merida to już bardzo daleko

prosiłbym w pomocy wybrania z przedstawionych wyżej, rozważę również inne modele i marki zaproponowane przez forumowiczów.

Który z modeli ma najlepszy stosunek cena/jakość, rozumiem że w każdym czasem trzeba będzie wymienić to i owo, który ma najlepisze podzespoły, mało awaryjne i aby nie był bardzo drogi w serwisowaniu/naprawianiu

--

Pozdrawiam

Kluska

Napisano

wiem że nie wolno pisać kilka postów pod sąba, z góry przepraszam za naciąganie regulaminu

proszę o doradzenie w wyborze roweru, który będzie najlepszy, gdybym się znal to nie prosiłbym na forum o pomoc w wyborze, czytałem kilka wątków i się troszkę pogubiłem, w jednych piszą że rowery Kross'a mają lepszy osprzęt, a w drugich że Unibike, a jeszcze w innych że pozostałe [Author, Merida, Kellys]. Wiem że wszystko zależy od ceny, lepszy osprzęt kosztuje tylko że niektóry producenci potrafią dać osprzęt o półkę wyżej niż inny w porównywalnej cenie, dlatego na forum zwróciłem się o pomoc w wyborze najlepszego roweru w podanej cenie.

Zastanawiam się jakie hamulce są lepsze, V-brake czy tarcze - rzecz jasna że tarcze hydrauliczne bo mechaniczne nie wchodzą w grę, tarcze lepiej spisują się w terenie górskim oraz w złych warunkach pogodowych. wiem również że jak są tarcze to jest gorszy inny osprzęt niż w rowerze porównywalnym cenowo ale z hamulcami V-brake. Nie znam się we gule na piastach, suportach, koszyczkach itd.

Prosze o doradzenie w dobozre roweru

Napisano

ale który model authora reflex 2011?

nie koniecznie z tej satwki musi być rower, jak masz lepsze propozycjie to podaj,

tylko tak jak napisałem, autora mam na miejscu serwis, kross ok 15km

jestem nawet skłonny dołożyć do Unibike Zethos

Napisano

Unibike jeśli chodzi o osprzęt to ma najlepszy stosunek cena/jakość. Z wad jest trochę cięższy od konkurencji (gorsza rama?) i ciężko go znaleźć do przymiarki - sam myślałem o nim bo też kupuję właśnie crossa, ale nie znalazłem go w żadnym sklepie a w ciemno nie kupię. Unibike Zethos jest jeszcze fajniejszy od Vipera, nie wiem czy wolisz tarcze czy v-brake - tu już kwestia Twojego budżetu.

Co do Authora to modele '11 i '12 Reflexa nie różnią się właściwie, także obojętne.

Ja lepszych propozycji nie mam, popatrz na tego AGanga bo ma super cenę i niezły osprzęt, oglądałem takiego i bardzo fajny rower. Ja w weekend odbieram mojego, z tym że model wyżej (ritual 6.0 - tarcze+lepszy widelec).

Napisano

Unibike jeśli chodzi o osprzęt to ma najlepszy stosunek cena/jakość.

Potwierdzam. Niedawno sam wybieralem rower i porownalem wszystkie, unibike dawal w tej cenie o klase czasem dwie wyzszy osprzet.

Napisano

a co myślicie o Author Mision 2011

ten Agang Ritual 6.0 też ciekawy tylko ze 2012, bo z poprzedniego rocznika zosta la tylko rama 22", a dla mnie trochę za duża (180cm) dla mnie 19"-20"

to teraz znow dylemat czy ten Mision 2011 czy Ritual 6.0 2012 czy moze jakiegoś Kross'a

oba pasują mi ze wzgledu na serwis na miejscu, z unibikem miałbym problem, wysyłka kurierem lub dowóz ok 50km, a Kross to 15km, a ponoć ma być równeiż na miejscu

Napisano

ten Agang Ritual 6.0 też ciekawy tylko ze 2012, bo z poprzedniego rocznika zosta la tylko rama 22", a dla mnie trochę za duża (180cm) dla mnie 19"-20"

to teraz znow dylemat czy ten Mision 2011 czy Ritual 6.0 2012 czy moze jakiegoś Kross'a

2012 nie ma. Agang nie zrobił już crossów bo zauważyli że robią sobie bezsensowną konkurencję dla Authora. Te same komponenty w niższych cenach :) Ja kilka dni temu odebrałem 5.0. Różni się tylko tym że nie ma tarczówek a tańszty o 350zł. Jeździ mi się bardzo dobrze. Po 3 latach bez roweru spokojnie robie codziennie po 60km. 5.0 masz jeszcze kilka sztuk 20" więc szybko trzeba się decydować. Przy 180cm miałem brać 18" ale się skończyły, więc mam 20" i jestem zadowolony.

Napisano

Ritual 6.0 ma też lepszy widelec - olejowo-powietrzny RST Vogue Air i tarczówki Tektro Auriga Comp (różne opinie zbierają - raczej średniak) także wg mnie warto dopłacić - w przyszłości można zrobić taniej upgrade do lepszych tarczówek. Ale tak jak piszesz - są już tylko pojedyncze sztuki 22', więc dla Ciebie za duże - ja taki kupuję przy 193cm, tym bardziej że te AGangi mają dość dużą ramę - miałem przy 22' zdecydowanie mniejszy prześwit w kroku niż w Authorach 22'.

Author Mission wydaje się ok, ale ma kiepskie hamulce tarczowe - Tektro Draco zbierają raczej słabe opinie.

Napisano

hej

już się zdecydowałem na Agang Ritual 6.0 18"

znalazłem w sklepie za 1999 zł

teraz tyko dogadać co i jak

byłem dziś w sklepie i przymierzałem się do Granda 18" oraz 20", 18 lepiej mi pasuje :)

dzięki wielkie za pomoc i wskazanie tego roweru

wiszę wam zimnego browara

Napisano

Ten sklep wszystkie rituale ma we wszystkich rozmiarach i we wszystkich kolorach. Wiem bo sam chciałem kupić. Na pytanie dlaczego wystawiają aukcje na allegro z produktami niedostępnymi już od dłuższego czasu nie są w stanie odpowiedzieć. Kusiło mnie kupić u nich kilka niedostępnych rowerków za pobraniem. Zgodnie z prawem są bezkarni. Wystarczy oświadczyć że nie zrealizują zamówienia z powodu braku dostępności towaru.

hej

już się zdecydowałem na Agang Ritual 6.0 18"

znalazłem w sklepie za 1999 zł

teraz tyko dogadać co i jak

byłem dziś w sklepie i przymierzałem się do Granda 18" oraz 20", 18 lepiej mi pasuje :)

dzięki wielkie za pomoc i wskazanie tego roweru

wiszę wam zimnego browara

Napisano

Ten sklep wszystkie rituale ma we wszystkich rozmiarach i we wszystkich kolorach. Wiem bo sam chciałem kupić. Na pytanie dlaczego wystawiają aukcje na allegro z produktami niedostępnymi już od dłuższego czasu nie są w stanie odpowiedzieć. Kusiło mnie kupić u nich kilka niedostępnych rowerków za pobraniem. Zgodnie z prawem są bezkarni. Wystarczy oświadczyć że nie zrealizują zamówienia z powodu braku dostępności towaru.

mój entuzjazm był przedwczesny, po zamówieniu dostałem info że w tym rozmiarze nie mają, jak chcę to mogą mi przysłać 22", to zadzwoniłem do nich i ich wyśmiałem

więc wróciłem do punktu wyjścia :(

Napisano

teraz mam dylemat

brać mission 2011 20" czy szukać czego innego

powiem tak jak przymierzałem się do ramy 20" to ramę miałem pod kroczem, nie mogłem unieść roweru, a przy 18" już mogłem unieść w górę cały rower, wiec nie wiem czy 20" nie będzie uciążliwe w użytkowaniu, przyrodzenie poobijane ;(

niech wypowie się ktoś z doświadczeniem "poobijanych klejnotów” :)

przydały by się tarcze, zamierzam też jeździć w deszczu (wiosna, jesień)

a może coś z Kross'a 2011, Evado 1.3, tylko troszkę dziwna rama, taka damska ?, lub Cube

tak czytam i czytam posty, porównuję i dochodzę do wniosku że skoro mam kupić rower to niech będę z niego zadowolony

Author Zenith 2011 kosztuje 2249,00zł

Author Zenith 2012 kosztuje 2479,00zł

Author Mission 2011 kosztuje 2699

Author Mission 2012 kosztuje 2999

a

Unibike Zethos GTS 2012 2699

nie zmalałem ver z 2011r

to jak ja porównuje to ten Unibike wypada najlepiej (na moje oko) i waży najmniej z ww

przez weekend się zastanowię, poczytam forum i pewnie z rezygnuje z lokalnego serwisu

gwarancja jest przez 2 lata a później to już na miejscu serwis

Napisano

teraz mam dylemat

brać mission 2011 20" czy szukać czego innego

powiem tak jak przymierzałem się do ramy 20" to ramę miałem pod kroczem, nie mogłem unieść roweru, a przy 18" już mogłem unieść w górę cały rower, wiec nie wiem czy 20" nie będzie uciążliwe w użytkowaniu, przyrodzenie poobijane ;(

niech wypowie się ktoś z doświadczeniem "poobijanych klejnotów” :)

przydały by się tarcze, zamierzam też jeździć w deszczu (wiosna, jesień)

a może coś z Kross'a 2011, Evado 1.3, tylko troszkę dziwna rama, taka damska ?, lub Cube

tak czytam i czytam posty, porównuję i dochodzę do wniosku że skoro mam kupić rower to niech będę z niego zadowolony

Author Zenith 2011 kosztuje 2249,00zł

Author Zenith 2012 kosztuje 2479,00zł

Author Mission 2011 kosztuje 2699

Author Mission 2012 kosztuje 2999

a

Unibike Zethos GTS 2012 2699

nie zmalałem ver z 2011r

to jak ja porównuje to ten Unibike wypada najlepiej (na moje oko) i waży najmniej z ww

przez weekend się zastanowię, poczytam forum i pewnie z rezygnuje z lokalnego serwisu

gwarancja jest przez 2 lata a później to już na miejscu serwis

za te pieniądze możesz już kupić naprawdę solidny rower na dobrym osprzęcie i jestem pewien ,że jeśli sam czegoś nie zepsujesz to serwis nie będzie Ci potrzebny.

Na początku deklarowałeś ,że masz do wydania max 2,3tys zł i wszyscy próbowali ze swoimi propozycjami zmieścić się w tej kwocie,a teraz widzę ,że doszedł Zethos za 2,7tys , jeśli masz tyle kasy do wydania to zdecydowanie jest to najlepsza opcja , sam miałem Zethosa przez rok i złego słowa na niego nie powiem ,a co do wielkości ramy to zdecydowanie 19" (ja mam 180/82kg)

Napisano

...

Na początku deklarowałeś ,że masz do wydania max 2,3tys zł i wszyscy próbowali ze swoimi propozycjami zmieścić się w tej kwocie,a teraz widzę ,że doszedł Zethos za 2,7tys , jeśli masz tyle kasy do wydania to zdecydowanie jest to najlepsza opcja , sam miałem Zethosa przez rok i złego słowa na niego nie powiem ,a co do wielkości ramy to zdecydowanie 19" (ja mam 180/82kg)

wiem że deklarowałem do 2300, ale czytając forum dochodzę do wniosku że czasem warto dołożyć te 400zł i mieć już to czego się szukało, gdyby Agang Ritual 6.0 był dostępny w ramie 18" to brałbym go, a author troszkę osprzęt ma gorszy, i jak przeliczyłem gdybym chciał wymienić to po zakupie to i tak wyszło by drożej, myślałem nad zakupem granda, zmiana kasety na 9 biegową, zmiana łańcucha bo jest inny, zmiana manetki przerzutek zmiana tarczówek na lepsze, może nie wymieniałbym tego od razu ale to i tak ponoszę koszty, wiec doszedłem do wniosku że warto dołożyć i mieć to co się chciało.

lven widzę że teraz masz Xenona, duża różnica w jeździe?

Napisano

lven widzę że teraz masz Xenona, duża różnica w jeździe?

wcześniej miałem Zethosa z 2008 albo 2009r , który miał uboższe wyposażenie i był dużo tańszy od Xenona , dlatego gdy trafiłem Xenona z wyprzedaży model z poprzedniego sezonu (w cenie katalogowej Zethosa) przesiadłem się na niego (jeżdzę na wypady w góry ,a tam bez tarczówek na zjazdach ani rusz, wtedy Zethos nie miał jeszcze tarczówek, poza tym różnicy raczej nie ma ,ramy mają podobną geometrię .

Obecnie Zethos to bardzo zmieniony rower w stosunku do tego , który ja miałem i pewnie teraz nie musiałbym kupować Xenona.

Napisano

a jak wypada Unibike Zethos 2012 vs Medida Crossway 300-D oraz 500-D

Meridy bym w ogóle odrzucił ze względu na słaby osprzęt. ....

wiem że jest to inny przedział cenowy, ale dostałem ofertę kupna 300-D oraz 500-D w dobrej cenie

Napisano

Wg mnie Merida 300-D ma gorszy osprzęt od Zethosa, 500-D trochę lepszy.

a jak ma się całość 500-D do zethosa, czy opłaca dołożyć 100 do 500-D

Zethos 2700,00zł

a 500-D za 2800,00zł

czy różnica w rowerach jest warta dopłacania

Napisano

Trudno powiedzieć, Merida ma lepsze przerzutki - XT i manetki - Deore, znowu w Unibike jest chyba nieco lepszy widelec - powietrzno - olejowy. Najlepiej obejrzyj oba, przymierz się i wybierz ten na którym lepiej się będziesz czuł. Wg mnie są one porównywalnej klasy z małą przewagą Meridy. Na plus dla Meridy można jeszcze dodać renomę i większą sieć serwisów autoryzowanych. Wybierz ten który lepiej Ci będzie 'pasował'.

Napisano

ale po co płacić za renomę skoro można mieć bardzo podobny rower za mniejsze pieniądze, gdyby Agang Ritual 6.0 w rozmiarze 18" był dostępny bum go kupił, jeśli jest inny rower o podobnych parametrach również rozważę taka opcję

czy to prawda ze w Unibike tracimy gwarancję jak zmienimy klamki hamulców na inne, a w Merdzie nie tracimy. Dodatkowo doczytałem żeby a Unibike mieć gwarancję trzeba kupić w sklepie złożony rower, gdy kupujemy wysyłkowo to aby mieć gwarancję trzeba zrobić przegląd "0" który kosztuje 10% wartości roweru

czyli nie opłaca kupować się wysyłkowo, płacimy za wysyłkę i później płacimy za przegląd 0 aby mieć gwarancje, czyli na rowerze wartym 2700, zapłacimy 270 za przegląd

Napisano

ale po co płacić za renomę skoro można mieć bardzo podobny rower za mniejsze pieniądze, gdyby Agang Ritual 6.0 w rozmiarze 18" był dostępny bum go kupił, jeśli jest inny rower o podobnych parametrach również rozważę taka opcję

czy to prawda ze w Unibike tracimy gwarancję jak zmienimy klamki hamulców na inne, a w Merdzie nie tracimy. Dodatkowo doczytałem żeby a Unibike mieć gwarancję trzeba kupić w sklepie złożony rower, gdy kupujemy wysyłkowo to aby mieć gwarancję trzeba zrobić przegląd "0" który kosztuje 10% wartości roweru

czyli nie opłaca kupować się wysyłkowo, płacimy za wysyłkę i później płacimy za przegląd 0 aby mieć gwarancje, czyli na rowerze wartym 2700, zapłacimy 270 za przegląd

...czy nie szkoda Ci czasu na takie dywagacje?..czy nie lepiej przy tak pięknej pogodzie przemierzać już ścieżki i okoliczne drogi . Przy tej klasie osprzętu (rower w cenie ok 2,5-2,7tys) nie ma prawa nic się stać , chyba że sam czegoś nie zepsujesz.....więcej zdecydowania w podejmowaniu decyzji , bo żaden forumowicz decyzji za Ciebie nie podejmie , bierz rower , który bardziej Ci się podoba , gdyż osprzęt mają porównywalny ;)

Napisano

Temat według mnie wyczerpany całkowicie - do zamknięcia

Dziękuję wszystkim za okazana pomoc, po zakupie pochwalę się rowerkiem na profilu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...