Skocz do zawartości

[1200zł] Który wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z dobraniem roweru chyba najlepszym wyjsciem do 1200zł będzie kross hexagon V3 lub V4 więc który lepszy ? czy może jakiś inny rower do tej sumy.

Napisano

Ja na twoim miejscu szukałbym rowerów z poprzedniego rocznika, albo nawet z 2010 roku. Niby rower starszy, ale ramy praktycznie się nie różnią, a za tą cenę otrzymasz dużo lepszy osprzęt. Chyba, że uparłeś się już na 2012rocznik, to bierz V4.

Napisano

nie uparłem się na 2012:) chętnie jakiś na lepszym osprzęcie bym zaakpcetowal tylko jakie np konkretne modele ? nie znam się zbytnio :)

Napisano

LAZARO EVOLUTION V3 - 14,5 kg MTB

Lazaro Integral Full Alivio - Cross

CROSS Kands Maestro - 13,6 kg CROSS

KANDS ENERGY 1300 - 13,6 kg MTB

Arkus Vip 6.0 DEORE - 15 kg

CROSS HEXAGON X3 lub CROSS HEXAGON X2

CROSS HEXAGON V3 lub CROSS HEXAGON V2

Unibike MTB Sport Mission - 14 kg

Romet Rambler 4.0 2011 - 13,9 kg

Napisano

A może Unibike Mission, albo wspomniany wcześniej Kands lub Lazaro - w tej samej cenie osprzęt sporo lepszy, co do ramy nie wiem :thumbsup:

Napisano

Arkus Vip 6.0 DEORE

Kupiłem dla syna. Robi dobre wrażenie. Osprzęt w każdym przypadku o 1 klasę wyżej niż mam w Meridzie 40-V. Fajny rowerek w przystępnej cenie (18" za 949 zł).

Rozważałem też Lazaro (chyba ma trochę lepszy osprzęt od Kandsa w tych samych przedziałach cenowych) i Kandsa ale wybrałem Arkusa ze względu na serwis w mojej mieścinie.

Napisano

Dopłać 100zł i bierz ten sprzęt:

http://allegro.pl/li...2351488089.html

Tak wygląda aktualnie najtańsza oraz zarazem najlepsza opcja kupna "nowego" roweru w tym przedziale cenowym. Nie upieraj się na "markowe" Krossy typu Hexagon. To nie są już czasy, kiedy A2'jkę z XT'kiem na tyle mogłeś kupić za niecałe 1300zł. Teraz za A2 z tego roku na śmieciowym osprzęcie przychodzi nam zabulić 1800zł. Kross był opłacalny parę lat temu, dzisiaj to już zwyczajna europejska liga cenowa i nic za darmo nie dostaniesz.

Napisano
  W dniu 29.05.2012 o 15:14, rustin napisał:

Jest sens placic wiecej za tego limnera?kands rownie dobry

Limber ma XCR, a Kands XCM - to jest różnica na korzyść Limbera, Limber ma z przodu Tourney, a Kands Alivio - to różnica na korzyść Kandsa

Napisano
  W dniu 29.05.2012 o 15:14, rustin napisał:

Jest sens placic wiecej za tego limnera?kands rownie dobry

Wysyłane z mojego E15i za pomocą Tapatalk 2

Jest sens. XCR z manetką zamiast XCMa, manetki zamiast klamkomanetek, opony Maxis Larsen zamiast porażek CST, sportowy mostek (pewnie szału nie ma) jednak już lepsze to od zoom'a. Poza tym według mnie warto również zwrócić uwagę na ogólną, wizualną prezentację obu rowerów. W mojej opinii Kands wygląda.. śmiesznie.

Napisano
  W dniu 29.05.2012 o 15:23, Eastern napisał:

W mojej opinii Kands wygląda.. śmiesznie.

Ja po zdjęciach odnoszę wrażenie że jest to rower na max. 24 calowych kołach... :laugh:

@IwanMT, te dwa rowery są bardzo podobne, ale ja bym wziął wspomnianego wcześniej Limbera :thumbsup:

Napisano
  W dniu 29.05.2012 o 17:12, qwaq napisał:
ja bym wziął wspomnianego wcześniej Limbera

Ja też,ale zmieniłbym w nim dwie rzeczy.Klamki i tylny hamulec.Klamki Avid FR 5,hamulec BR M 590 i można hulać.

Napisano

Witam. Nie chcę zakładać tematu nowego, bo ten bardzo by go przypominał. Czytam ten dział od 3 tygodni. Z rowerem nie miałem styczności chyba 10 lat, ale wcześniej bardzo intensywnie jeździłem. Początkowo myślałem o rowerze nawet z marketu, poczytałem forum przyszedł pomysł lazaro evo 3 lub kands 1300 v-b. Chcę mtb z ramą 19'. Byłem obejrzeć używanego krosa levela a2 http://allegro.pl/kross-level-a2-i2324791636.html ,bo to bardzo blisko miejscowości mojej. Jednak wtedy byłem zupełnie zielony, właściciela roweru nie było, tylko jego żona. Powietrza z tyłu praktycznie brak więc ocena jazdy też słaba. Dodatkowo tylna przerzutka sama zmieniała biegi, ale sądze, że to była kwestia regulacji. Trochę żałuję że nie licytowałem. Ale ogolnie podobają mi się krosy. Jeżeli chodzi o nowe rowery to myślałem o tych co wcześniej wymieniłem, ale ciekawą opcją jest też ten limber. Jedyny minus to przednie hamulce tarczowe. Czy może jak ktoś wyżej napisał, kupić i jeszcze znowu dołożyć do budżetu krosa level a2 z 2011 na v-b? Najgorsze, że jest tyle tych rodzajów przerzutek, oznaczeń których laik nie jest w stanie szybko opanować. Ja i tak jestem zadowolony bo 3 tyg temu kompletnie nic nie wiedziałem. Widzę już sporo i sam potrafię z góry odrzucić pewne propozycje, ale powiedzcie czy brać kandsa, czy np limber lub jeszcze trzeba dozbierać do dobrego sprzętu. Moja waga 85kg i 180cm.

Napisano

W internecie jest strona z Krossem level a2 v-b 2011r za 1300zł.

Także tym bardziej Limber jest stratny w stosunku do tego rowerku jeżeli brać pod uwagę wymiane hamulców czyli prawie dodatkowe 150zł

Na szczęście tuż obok mojego domu znajduje się sklep z Limberami także jutro się wszystkiego dopytam.

Troszkę uogólniając temat, do kwoty 1450zł znajde coś lepszego niż ww. Limber lub Kross level a2 ?

Napisano
  W dniu 29.05.2012 o 20:32, IwanMT napisał:
Także tym bardziej Limber jest stratny w stosunku do tego rowerku jeżeli brać pod uwagę wymiane hamulców czyli prawie dodatkowe 150zł

Nie przesadzaj.Przedni hamulec w tym Liberze jest ok.Nowe klamki FR 5,45 zł,hamulec Shimano V brake BR M 590,max 40 zł.Razem 85 zł.W Krossie A2 nie dostaniesz hamulców Deore.

Napisano

Nemo możesz mi podesłać tutaj albo na PW link do klamek?

Jeśli kosztują 5zł to Limber zyskał w moich oczach.

Napisano
  W dniu 29.05.2012 o 20:47, IwanMT napisał:
możesz mi podesłać tutaj albo na PW link do klamek? Jeśli kosztują 5zł to Limber zyskał w moich oczach.

Czytaj ze zrozumieniem.Napisałem komplet klamek FR 5,kosztuje 45 zł.

Napisano

W internecie jest strona z Krossem level a2 v-b 2011r za 1300zł.

Na szczęście tuż obok mojego domu znajduje się sklep z Limberami także jutro się wszystkiego dopytam.

Możesz podać stronę gdzie kross jest w tej cenie? Sprawdziłem na stronie limbera, że też mam niedaleko przedstawiciela więc też jutro podjadę jak będę miał czas.

Troszkę uogólniając temat, do kwoty 1450zł znajde coś lepszego niż ww. Limber lub Kross level a2 ?

Również mnie to ciekawi.

Napisano
  W dniu 29.05.2012 o 21:19, IwanMT napisał:
przednia tarczówka również do wymiany.

Przednia tarczówka,to Shimano.W połączeniu z klamką FR 5,będzie dobrze działać.

Napisano

Okej.

Czyli razem z wymiana +/- 1380zł i chyba już lepsze od tego krossa tak?

Jeśli tak to dla mnie bomba.

Ostatnie pytanie brzmi, czy do 1450 jest coś lepszego?

Orientujesz się może Nemo?

Napisano
  W dniu 29.05.2012 o 21:26, IwanMT napisał:

Okej.

Czyli razem z wymiana +/- 1380zł i chyba już lepsze od tego krossa tak?

Jeśli tak to dla mnie bomba.

Orientujesz się może Nemo?

Ja się orientuję i piszę, iż nowego do tej kwoty nie znajdziesz lepszego. I nie szukajcie na siłę wad tego roweru. W cenie 1300zł to naprawdę okazja i nie ma cokolwiek tutaj porównywać. Przedni hamulec nie jest najgorszy, w razie czego zawsze piasta pod tarczę jest i wymienić hamulec na jakiś hydrauliczny potem to żaden problem.

Chyba że, A3'jka damska Cię interesuje:

http://allegro.pl/kr...2356059377.html

W sumie fajne malowanie, nie wygląda "aż tak" kobieco ;)

Napisano
Czyli razem z wymiana +/- 1380zł i chyba już lepsze od tego krossa tak

Kross A2 z Twojego linku ma hamulce Tektro,niski model.Miałem Tektro w jednym z rowerów i uwierz,są słabe.No można wymienić w nich klocki na lepsze,ale koszt ich też będzie oscylować w granicach 50-60 zł(tanie).

Ciężko będzie coś znależć.Przykładem może być,Unibike Fusion z 2012 roku.Rower godny polecenia w tej klasie cenowej.Tylko,czy on jest lepszy od Limbera,czy Krossa A2?Wątpię,bardziej równoważny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.