Skocz do zawartości

[Zestaw zabezpieczeń] ~200zł

dzialek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem szczęśliwym świeżym posiadaczem Meridy 100-V (2011) i zaczynam interesować się akcesoriami. Zaczytuję się w tematach na forum od dobrych kilku dni. Przeczytałem tematy o zabezpieczeniach i chciałem zainwestować w podwójne zabezpieczenie. Zastanawiam się nad dwoma zestawami:

1. U-Lock Kryptonite Evolution Mini 7 (8.3cm x 17.8cm) + Kryptonite Kryptoflex 1004 (10 mm x 120 cm)

2. Kryptonite Evolution 4 STD (10.2cm x 22.9cm) + Kryptonite KRYPTOFLEX 1007 (10 mm x 220 cm)

Chce montować u-locka na rurze podsiodłowej i nie wiem czy w przypadku STD (lub ewentualnie LS) zmieści mi się koszyk z bidonem Isostara, miał ktoś taki problem?

Czy jest aż taka różnica w owych u-lockach żeby przepłacać? (60 dych to 3 flachy :P) Nie ukrywam, że myślałem nad kupnem wersji mniejszej i montować na tylnym kole potem linką połączyć z przednim, ale za cholerę nie wiem w którym to miejscu i jak to podpiąć z linką, czy ktoś mógłby mi to łopatologicznie wyjaśnić ;)

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc

Napisano

Masz na myśli sposób zabezpieczenia roweru, czy transportu zestawu?

Jeśli chodzi o montaż to jest też opcja montowania na tylnym trójkącie ramy(nie wiem jak to się fachowo nazywa), o ile rury są okrągłe. Ja zrezygnowalem u siebie w ogole z montowania u locka, wygodniej wozi mi sie go w plecaku, bo nie trzeba sie meczyc z odpinaniem go od ramy i nie zawadza przy rowerze.

Napisano

Ja mam akurat u-locka Abus Granit X-Plus 54 300mm i u mnie w rowerze nie mam okragłych rur w ramie i mogłem tylko na sztycy zamontować, u-lock troche mi odstawal z boku i z lekka przeszkadzał w jeździe jak był zamocowany tak że był z boku górnej rury ramy, bo we wnękę tam gdzie otwory na bidony to nie miałem szans żeby tam zmieścić. U-lock podczas jazdy lekko mi się obijał o ramę to taśme izolacyjną przykleiłem żeby nie miał takiego luzu przy ramie.

W międzyczasie kupiłem drugi rower z pełną amortyzacją to już nie wypada jeździć z tym na rowerze to wożę go zawsze w plecaku i mam spokój z wyciaganiem z uchwytu i lataniem przy ramie :) Moim u-lockiem rower zapinam w pracy pod wiatą ze stojakami za tylny trójkąt ramy razem z kołem i do rury grubości przedramienia i rowerek z tyłu spoko zabezpieczony za rame i koło. Za jakiś czas dokupie coś na przednie koło.

Co do kryptonitów to mini ma pałąk 13mm, a duży ma 14mm. Nie mogłem się doczytać czy mini jest podwójnie ryglowany czy nie, przy większym piszą że jest.

Wytnij mniejwięcej te u-locki z kartonu i przyłóż przy ramie jak to by mniejwięcej wyglądało i pomyśl co będzie dla ciebie lepsze. Linke pewnie byś musiał owijać wokół ramy jakoś, chyba że do jakiejś torby na rame albo podsiodłowej chować lub do plecaka wszystko :P

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Napisano

Kupujesz dwa zabezpieczenia tego samego typu. Jeśli ewentualny złodziej poradzi sobie z jednym istnieje szansa że drugir pójdzie dość szybko. Dobrą praktyką było by kupienie U-Locka Kryptonite i do tego inne zabezpieczenie na przykład TRELOCK FS 300. Trelock ma możliwość montażu uchwytu w miejscu na bidon lub do ramy.

Napisano

Czy to jest ten trelock, którego można bez narzędzi rozwalić?

EvoMini ma jeden rygiel.

Evo4 LS raczej na pewno nie wejdzie w ramę. NY w ramie 22" ma mało zapasu https://picasaweb.go...063441718031042

Koszyk na bidon idzie wcisnąć, ale nie każdy. O włożeniu bidonu można zapomnieć. Albo on albo ulock.

https://picasaweb.go...034399712332434 tak nie polecam, bo na wertepach podskakuje i jest spora szansa na szybkie uszkodzenie mocowania.

https://picasaweb.go...240533716844002 tak lepiej, ale tracimy na szerokości zapięcia, bo zaczep przeszkadza.

Można kombinować z mocowaniem na kierownicę http://velo.pl/produ...=8&pk=%&id=3401 ewentualnie dać je na sztycę, ale nie wiem jak to będzie się trzymać w pozycji poziomej, na ile będzie stabilne i jakie obciążenia na zaczepy idą.

dzialek

Tą linkę po prostu nawlekasz oczkami na pałąk ulocka. Zastanawiam się czy nie lepiej dać zwykłą linkę z własnym zamkiem. Poziom zabezpieczenia koła podobny, a przynajmniej ciut więcej czasu zajmie cięcie 2 zapięć, a nie jednego.

Napisano

Jeśli chodzi o montaż to jest też opcja montowania na tylnym trójkącie ramy(nie wiem jak to się fachowo nazywa), o ile rury są okrągłe. Ja zrezygnowalem u

siebie w ogole z montowania u locka, wygodniej wozi mi sie go w plecaku, bo nie trzeba sie meczyc z odpinaniem go od ramy i nie zawadza przy rowerze.

No właśnie jest taki problem, że w plecaku potrzebuje miejsca na różne różności (do pracy) i jak włożę u-locka+linkę to za wiele nie wejdzie...dlatego kombinuję jak tu sprytnie to rozmieścić :)

Moim u-lockiem rower zapinam w pracy pod wiatą ze stojakami za tylny trójkąt ramy razem z

kołem i do rury grubości przedramienia i rowerek z tyłu spoko zabezpieczony za rame i koło.

No właśnie o czymś takim myślałem, tylko wtedy przednie jest narażone na zmiane właściciela, stąd ta dodatkowa linka :)

Skoro Twój Abus starcza do objęcia większości stojaków, to myślę, że Evolution 4 STD też powinien. Evo mini odpada bo ma 1 rygiel :/

Czytałem o efektywniejszym montowaniu u-locka i był sprytny pomysł montowania za samo tylne koło między trójkątem a podsiadłową, ktoś tak może montuje?

Prawda jest taka, że zabezpieczenie to jedno, ale jak głupio będzie przypiętę to nic nie wyszło zbita i jajka potłuczone ;)

Ja mam akurat u-locka Abus Granit X-Plus 54 300mm i u mnie w rowerze nie

mam okragłych rur w ramie i mogłem tylko na sztycy zamontować

No to mnie teraz rozwaliłeś. Myślałem, że ten zaczep do rury jest jakiś regulowany...u mnie jedynie podsiodłowa jest okrągła i oczywiście sztyca.

Kupujesz dwa zabezpieczenia tego samego typu. Jeśli ewentualny złodziej poradzi sobie z jednym istnieje szansa że drugir pójdzie dość szybko. Dobrą praktyką było by kupienie U-Locka Kryptonite i do tego inne zabezpieczenie na przykład TRELOCK FS 300. Trelock ma możliwość montażu uchwytu w miejscu na bidon lub do ramy.

W ogóle nie czaję tego posta. Jak dwa zabezpieczenia tego samego typu? Przecież jedno jest linką, drugie u-lockiem, a to że z tej samej firmy to co?

Napisano

Też mam Abusa Granit. Generalnie, jako że parkuje pod uczelnią, gdzie są stojaki w kształcie odwróconej litery U, u-locka podpinam do stojaka i obejmuje rure podsiodłową oraz tylne koło. Poza tym linką abusa(taką osobną z zapięciem) zabezpieczam przednie koło i ramę. W ten sposób mam zabepieczoną rame 2 róznymi zapięciami(słýszałem, że lepiej miec 2 zapiecia roznych typow, jako ze wymagaja roznych narzedzi do sforsowania), koła także są bezpieczne.

Kupiłem sobie także tą linkę do ulocka kryptonite, ponieważ miałem nadzieję, że uda mi się ją przełożyć pod siodełkiem, ale niestety okazała się za gruba(siodełko zabezpieczam taką tanią linką za kila zł).

Jeżeli masz jakiś normalny stojak, do którego jestes w stanie podpiąc ulocka z tylnym kołem na raz to proponuję ci właśnie ulocka i linke z kłódką(i wtedy przednie kolo mozesz nawet polaczyc z rama, jesli nie bedzie o co tego zahaczyc).

Natomiast jeśli mocujesz rower np. do plotu(gdzie ulockiem nie obejmiesz kola i ramy naraz) to przyda się ta linka do mocowania z ulockiem. Wtedy przekladasz linke przez przednie kolo(przekladasz koncowke przez ucho drugiej koncowki) nastepnie przewlekasz tylne koło i zakladasz o ucho do ulocka, ktorego z kolei mocujesz do ramy o płot.

Mojego abusa mozna tylko zaczepic do rury podsioldowej, bo tylko ona jest okrągła. Doszedłem do wniosku, ze o wiele wygodniej jest wozic zabezpieczenia w plecaku, takze dlatego, ze nie meczyc sie z odpinaniem ich od ramy.

Sprawdziłem przed chwilą, czy wejdzie ulock z bidonem- nie ma takiej opcji, a rame mam crossową w rozmiarze L Gianta

Napisano

No dobra kupuję U-locka standard i linkę, tylko powiedzcie mi jeszcze jaką kłódkę kupić, żeby nie była "najsłabszym ogniwem". Chyba, że to w zestawach dają to prosiłbym o jakieś linki :)

Napisano

@dzialek

Linki firmy magnum i kryptonite to dobry wybór. nie ma sensu jescze kłoódki kupować, po prosty przymnij linke do u-locka, no chyba że zmieniłeś zdanie i wolałbyś jakąś linkę typu pętla lub kiełbasa ? :icon_cool:

Linka będzie porządna myślę właśnie czy starczy mi Kryptonite Kryptoflex 120cm czy lepiej 220cm. Czy ta linka z linku kurczaka2 nie jest słaba? Jakoś tak mało przekonywująco wygląda :)

Napisano

Podałem pierwszą z brzegu, sam mam http://www.holenderki.pl/akcesoria-i-czesci-rowerowe/zabezpieczenia-rowerowe/zapiecie-abus-millennio-894-phantom.html ale stosuje to takze jako drugie zabezpieczenie obok ulocka.

Mam tez kryptoflexa 220 i ze spokojem zlapiesz tym oba koła, oraz obejmiesz jakas latarnie, czy plot. obawiam sie ze 120 to bedzie za mało na oba koła. Zreszta wez sobie miarke i przymierz do roweru. Na jednej petelce trace 30 cm (mierzylem przed chwilą)

Ogólnie splot kryptoflexa robi fajne wrażenie, tam gdzie masz te pomarańczowe obręcze- środek jest zalany jakims srodkiem- troche malo estetycznie to wyglada, w kazdym razie mam nadzieje ze sie nie dowiem, czy jest wytrzymale

Napisano

Mniejszy ulock, to mniejsza możliwość przypięcia, co do linki możesz jeszcze zastanowić się nad zakupem ONGUARD LOCK BY MAGNUM 45005103. Trelock fs 300 da się przeciąć i jest drogi. Polecam filmiki z mojego podpisu.

Podepnę się pod temat... Patrząc na filmik z testów tych zabezpieczeń wynika, że najlepiej wychodzi ten łańcuch ABUS'a, za równo pod względem zamka jak i twardości stali.

O jaki model chodzi?

Potrzebuję dobrego zabezpieczenia do roweru, ale nie jestem przekonany co do U-LOCKa, ponieważ zależy mi na w miarę wygodnym transporcie...
Napisano

hmm widzialem to mocowanie na zdjeciach w komplecie z ulockiem ale jak pod rame meska mam wizje jak zamontowac jak sie zmiesci tak na damce tak srednio bo z tego co z obrazka widze to ulocka sie wsuwa pionowo badz poziomo w to mocowanie. wiec jedyna metoda montazu na damce jest od gory rury co ewidentnie zmniejszy komfort korzystania z roweru ;/

Napisano

Jest też na kierownicę: http://www.kryptonitelock.com/Pages/ProductInformation.aspx?PNumber=000761. Jak damka stalowa, to może i do ramy się da, ale to trzeba pomierzyć średnice.

Ewentualnie trochę bardziej kompaktowe niż typowe mocowanie: http://www.kryptonitelock.com/Pages/ProductInformation.aspx?PNumber=000730

Można też kombinować z różnymi kątami mocowania. Nie jest powiedziane, że trzeba równolegle do ramy: https://picasaweb.google.com/bonozekker/RNoCi#5409240533716844002. Jak jest bagażnik, to można przecież i na nim.

Rusz głową - sposobów przewożenia zapięcia jest wiele...

Napisano

na razie rowery jadą do nas, w planach jest brak bagażników, zwykle crossy z ew błotnikami. więc jak dotrą będę mógł coś więcej wykombinować, teraz badam teorie :)

Napisano

ja powiem tak - kupuj jak największy[najdłuższy] ulock możliwy. Może jest cięęszy i trudniej go gdzieś upchnąć (prócz plecaka), ale niejednokrotnie zostanie Ci to zrekompensowane możliwością przypięcia roweru. często na mieście znajdziesz rurę do przupięcia na styk szerokości ulocka ale wtedy rury ramy Ci nie chwyci i masz problem. Ja mam tego najtańszego długiego ulocka z Krypto i sobie chwalę. Woże w plecaku i na PP nie boję się przyczxepiać, bo wiara wiąże tam roweru ~3k linkami z tesco czy innego gówna.

Napisano

@rowerzysta01

Co do długości, to myślę, że tak do ok 1metra maksymalnie, chyba powinno wystarczyć, aby podpiąć się pod większość rzeczy ?

Natomiast jeśli chodzi o cenę, to z jednej strony myślałem o 200, do max 300zł. Nie wiem, czy to jednak wystarczy, aby mieć łańcuch "nie do przecięcia" i do tego b.dobry zamek ? Jak patrzyłem, to ten najwyższy model ABUS'a kosztuje trochę sporo ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...