Fenthin Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 To już wewnętrzna polityka firmy. Wtedy faktycznie wystarczy telefon, chwila rozmowy i wiemy, na czym stoimy. W większości przypadków jednak gwarancji dochodzi się przez sklep. I tu karta jest niezbędna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 29 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 I tu karta jest niezbędna. I zazwyczaj dowód zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 nie wiem jak wygląda sprawa gwarancji w rowerach ale ostatnio zepsuła mi się opaska od pulsometru garmina jedyne co musiałem wykonać to telefon do serwisu podanie nr seryjnego i tyle. Za kilka dni miałem nową opaskę w domu. Bez odsyłania starej bez żadnych formalności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 nie wiem jak wygląda sprawa gwarancji w rowerach ale ostatnio zepsuła mi się opaska od pulsometru garmina jedyne co musiałem wykonać to telefon do serwisu podanie nr seryjnego i tyle. Za kilka dni miałem nową opaskę w domu. Bez odsyłania starej bez żadnych formalności. A wyglada róznie, jak to w życiu. Jedni dają i wymieniają bez szemrania, np. ramę po 3 latach, inni nawet przed upływem gwarancji robią problemy - np. Kross. Znam 4 przypadki pękniętych ram u znajomych i jednemu nie uznali. Dlatego zawsze lepiej się zabezpieczyć i oprócz renomy firmy ble ble ble, ustawowego zabezpieczenia w postaci umowy konsumenckiej , warto pilnować zapisów gwarancji i trzymać ja oraz dowód zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr321 Napisano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Właśnie stanąłem przed podobnym dylematem, czy warto w ogóle zawracać sobie głowę gwarancją i liczyć tylko na kodeks cywilny. Robię intensywne poszukiwania przed zakupem: 1. znalazłem ciekawy rower, ale na drugim końcu Polski, gwarancja wymaga wykonania przeglądu po 3 miesiącach, licząc koszty przesyłki to pewnie będzie ok. 10-20% roweru 2. Unibike'i sprzedawane przez Internet domyślnie nie są objęte gwarancją, konieczne jest wykonanie przeglądu zerowego w autoryzowanym sklepie, za 10% ceny sprzedaży roweru Chyba odpuszczę, bo nie kupuję roweru do sportów ekstremalnych i moja masa mieści się w rozsądnych granicach. Tak się pocieszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastern Napisano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Lapierre- 2, 5 lat lub "life limited" (oni swoja droga maja super reputacje jesli chodzi o dbanie o klienta wiec zawsze warto prubowac). itd. Aktualnie moja strzelająca rama przebywa u nich w serwisie. Odmówili reklamacji, ponieważ kupiłem nowy, nieużywany rower z drugiej ręki (wraz z fakturą, kartą gwarancyjną etc), więc jestem jego drugim właścicielem, a tego już gwarancja nie obejmuje. Warunków gwarancji Lapierre do tej pory nie ma w sieci, więc niestety nie było opcji aby dowiedzieć się o tym wcześniej. Tak więc polecam przed kupnem dokładnie studiować tego typu pisma jeśli tylko są dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 bo widzisz gwarancja zazwyczaj jest dla 1 właściciela, nie przyznałbyś się i wszystko byłoby uznane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.