Skocz do zawartości

[napęd] Czy komplet HG-50 plus koronki Deore to dobry wybór?

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, potrzebuję pomocy w wyborze napędu przyzwoitej jakości i z dobrym stosunkiem jakości do ceny.

Teraz skończyłem kasetę HG40 8rz. z łańcuchem HG-40, na korbie Truvativa zębatki zostawiłem tylko środkową zmieniłem na jakąś tanią którą zdjęli mi z korby Shimano w sklepie. Napęd zrobił 4000km i jeździł dodatkowo całą zimę kiedy nie miałem licznika, chyba nie ma co się bawić w sztukowanie tylko zmienić całość.

Teraz muszę zmienić i środkową koronkę i blat (choć pewnie by żył ale zostanie do zimówki) no i wiadomo kaseta i łańcuch. Łańcuch HG40 to jakaś porażka, o ile kaseta się nawet trzyma tylko jedna zębatka padła to łańcuch jakiś takich "rozchwiany" jest i te pierścienie w ogniwach są strasznie luźne, poprzedni KMC takich problemów nie miał. Także na pewno biorę teraz coś lepszego.

Moje typy?

Kaseta 8rz. HG50 (to w końcu Deore czy Alivio?)

Łańcuch HG50

Zębatki średnia i duża Deore

Sądzicie że to dobry wybór?

Zajechałem kilka HG 40. Porażka totoalna. Obecnie mam KMC X8 gold, przejechane 1000km, rozciągnięcie na poziomie 0,3 %. Jeszcze wiele przed nim( mam nadzieję). Nigdy więcej Shimano nie kupię. Kaseta do zestawu to HG51 cena podobna do HG50 a lżejsza sporo. Nakręciłem 2000 i ma się dobrze.

• Mod Team

A wiesz ze KMC robi łańcuchy dla shimano ? :D CO do zestawu to jest ok, co prawda pchał bym sie już w napędy 9 lub 10 rzędowe bo 8 zaczynają znikać jednak zestaw jest ok. kaseta HG50 jak już do alivio deorek nie było 8 rzędowych ;)

Jakie łańcuchy Shimano zamówi takie KMC wyprodukuje. Ja tylko twierdzę, że X8 jest najlepszym łańcuchem jaki miałem pod 8 biegów. Zapewne są lepsze ale i droższe. HG40 po 1000km nadaje się do przywiązania psa i to małego. Największą bolączką 8 rzędowego napędu jest brak osprzętu z wyzszych grup a zletą cena.

Na razie nie planuję zmiany napędu na 9rzędowy, 8 mnie zadowala, o wagę roweru też strasznie nie dbam. Ale potwierdzam właśnie to że łańcuch HG40 to sh*t i nie chciałbym żeby nieco wyższa seria była podobnie lipna. Jakiś łańcuch KMC też bym chętnie przygarnął bo oryginalnie miałem w Giancie Z51 i byłem zadowolony, sporo przejechał a do tego niklowany i lepiej się czyścił ale ciężko wybrać między HG50 a X8, jakoś zaufanie większe mam do KMC.

Koronki Deore zostaną a kaseta, nie wiem.

Te parę gram pomiędzy HG50 a 51 mi różnicy nie zrobi więc nie wiem czy brać 51, liczy się trwałość. Jest jeszcze SRAM 830, miałem ją parę lat i było okej ale ile zrobiła - nie wiem.

Kurcze jadę na rajd w sobotę i może przemęczę delikatnie na starym to bym sobie na spokojnie na allegro coś pomyślał nad zakupami.

Ktoś może porównał na sobie kasetę HG50 a SRAM 830 i łańcuch KMC Z8 i HG50? Bo taki dylemat w sumie tylko mam.

Nie zrobi dwa razy tyle.

Kaseta HG50 ( 11-30 ) to dobry wybór. Rewelacyjna cena i rewelacyjna jakość. Na każdy sezon zakładam właśnie taką kasetę. W zeszłym w połączeniu z 8 rzędowym łańcuchem HG 53 ( wersja pudełkowa ) zestawik przejechał 8700 km.

W tym sezonie kaseta ( oczywiście założyłem nową ) jeździ wraz z dwoma stosowanymi zamiennie łańcuchami HG50 ( wersja brązowa oemowa ). Jednak zeszłoroczny łańcuch był lepszy.

Na przyszły sezon spróbuję kasetę HG51 wraz z pudełkowym 8 rzędowym łańcuchem HG 53. Podejrzewam, że taki zestaw to będzie wypas :thumbsup:

Jeżeli chodzi o napęd 8-biegowy to kaseta HG-30 lub HG-40 + łańcuch Wippermann Connex 804 :), sam używam, jest to 3 naped który tłukę, wcześniej miałem łańcuchy KMC-Z7 oraz Wippermann 800. KMC zachowywał się jak gumka od majtek....

Miałem kasete SRAM PG-830 - omijaj to szerokim łukiem. Po kilku zaniedbaniach z mojej strony niestety, łańcuch był mniej rozciągnięty (Wippermann 800) niż zużycie kasety, na czystym napedzie skakał w deszcu, lub jak był mokry, a kaseta ledwo 3,5k km. Teraz mam kasete HG-50, ale od HG-40 podobno różni się tylko nakrętką, gdzie mój klucz z tą od HG-50 miał problemy, więc jeżdzę na nakrętce z PG-830 :D.

Kaseta HG50 ( 11-30 ) to dobry wybór. Rewelacyjna cena i rewelacyjna jakość. Na każdy sezon zakładam właśnie taką kasetę. W zeszłym w połączeniu z 8 rzędowym łańcuchem HG 53 ( wersja pudełkowa ) zestawik przejechał 8700 km.

No proszę a jednak da się zrobić taki dystans na jednym zestawie :thumbsup: Osobiście jeśli nie żal Ci kasy do tej kasety Alivio dorzucił bym CN-HG 91

No proszę a jednak da się zrobić taki dystans na jednym zestawie :thumbsup: Osobiście jeśli nie żal Ci kasy do tej kasety Alivio dorzucił bym CN-HG 91

Nie wiem czy to dziwne, ale ja na standardowym osprzęcie Gianta Kross K3 zrobiłem ok. 15 000 km, a rower był kupiony używany :P Dopiero w zeszłym sezonie rozkręciła się ośka i przez to odkryłem delikatne wżery w misce od strony kasety. Kaseta też niestety powoli kończy swój żywot. Dzisiaj kupiłem łańcuch Shimano, ale info o HG jakoś nie rzuciło mi się w oczy. HG-31 fajnie wygląda, ale może warto dać 20zł więcej za HG-51...

Czyli okej, kaseta zostanie HG50 pytanie jaki łańcuszek wezmę, poszukam może tego KMC X8 w Rzeszowie, HG 53 z tego co widzę jest tylko w wersji 9rz. a ja mam 8rz. kasetę

PS. Kupiłem za parę złotych kółeczka do przerzutki, tylko w mojej Deore maja po 11 zębów a te które kupiłem mają po 10, będzie to działać?

... NSB na Fredry 8 to dobry sklep ;)

Dobry pod względem asortymentu, ale obsługa jest nie miła, klient czuje się jak intruz, dlatego tego sklepu nie odwiedzam. Wolę zajrzeć na Okulickiego do Gianta, lub kupić poprzez sieć :). Jest jeszcze jeden sklep na UL. ZAMENHOFA 3

• 3 tygodnie później...

Dobry pod względem asortymentu, ale obsługa jest nie miła, klient czuje się jak intruz, dlatego tego sklepu nie odwiedzam. Wolę zajrzeć na Okulickiego do Gianta, lub kupić poprzez sieć :). Jest jeszcze jeden sklep na UL. ZAMENHOFA 3

Zamenhofa 3 często odwiedzam, ale jeśli chodzi o obsługę to od niedawna gorzej czuję się w Giancie niż NSB (w którym też dużo zależy na którego sprzedawcę się trafi) :) Części kupię na Fredry bo zaproponowali najlepszą cenę.

Końcowy komplet:

Łańcuch KMC X8 Gold

Kaseta HG50

Koronki: 22 i 44 Alivio kupione na allegro, 32 Deore

Zobaczymy ile na tym przejadę, może kupię jeszcze olej na suche warunki bo częściej trzeba łańcuch smarować ale rzadziej trzeba szejkować bo brud się tak nie klei a to może też w jakiś sposób wpływać na zużycie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...