Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] Merida Matts Trail 800D 17'

Nevermore

Pytanie

Witam,

Dziś otrzymałem kurierem rower Merida Matts Trail 800-D w rozmiarze ramy 17.

Zamawiałem w sklepie ACTIVA (rower.com.pl). Rowerek doszedł "prawie" doregulowany. Troszeczkę trzeba będzie poprawić hamulce.

30.jpg

Specyfikacja:

RAMA: Matts Trail-D AL.6061 17' (wzrost 173cm, waga 70kg)

WIDELEC: Rock Shox Recon Silver Soloair 120mm

HAMULCE: Hayes Stroker Trail 180/ 180 mm

PEDAŁY: XC Alloy

KORBY: Shimano M552-10 42-32-24 Hallowtech II

MANETKI: Shimano SLX rapidfire/ rapidfire 10

PRZERZUTKA T: Shimano XT-10 Dyna-Sys

PRZERZUTKA P: Shimano SLX 10 low 34.9 Dyna-Sys

KASETA: Shimano CS-HG81-10 11-36 Dyna-Sys

KOŁA: Matts PRO D 26cali

PIASTY: Shimano M475 disc

OPONY: MERIDA Trail Lite 2.25

SZTYCA: FSA SL280 SB25 31.6

MOSTEK: FSA OS-190 6

KIEROWNICA: FSA XC 300A OS R20 620S

SIODŁO: XM Line

Postaram się niedługo dodać zdjęcia na żywo. Jeśli ktoś miałby jakieś pytania proszę zadawać je w temacie!

Pozdrawiam,

Damian

Rekomendowane odpowiedzi

Rowerek świetny. Zakochałem się .. Znakomite malowanie i sprzęt... A powiedz mi , wygodna pozycja? .. zrobisz coś dla mnie ? .Mógł byś zważyć cały rowerek? Razem z lamką? Jestem ciekaw jaka jest waga rzeczywista. Ile wyszły cię continentale?

Nie mam właśnie jak zważyć dokładnie roweru choć też mnie interesuje jego waga, ale to jest coś koło 12.5kg. Przyciężkawe są sztyca, kierownica, mostek, pewnie koła ważą te 2kg no i amortyzator.

Za komplet Conti RK 2.2 Supersonic dałem 180zł- kupione od kolegi z forum po znikomym przebiegu +/- 50km.

Pozycja dla mnie jest bardzo wygodna, lekko pochylona do przodu, a jednak ułatwiająca wychodzenie za siodełko i przed kierownice :)

Dla zysku wagowego raczej bym nie kupował Conti RK Supersonic.

Oryginalne opony Meridy Trail Lite 2.25 ważyły po 630gram (zwijane, kevlarowe) i spisywały się lepiej w terenie, zwłaszcza sypkim, cięższym i żwirze.

Conti z pewnością są szybsze, w lżejszym terenie dają radę bez problemu- przy kierowaniu się zakupem, ważna była dla mnie jazda po asfalcie i tam też Continentale mają dużą przewagę.

Jeżeli jednak Tobie zależy jedynie na jeździe w zróżnicowanym terenie radziłbym pozostać przy Meridach- to naprawdę dobre opony- co mnie pozytywnie zaskoczyło :)

No i pięknie! Co to za lampka? Jak oceniasz rowerek? :)

Lampka oryginał od Meridy, model HL-MD010 - mocna dioda, 1W, pozytywnie mnie zaskoczyła swoimi mozliwościami świecenia. Po pierwszych testach jestem zadowolony z zakupu. Seryjne opony faktycznie spisują się dobrze w terenie ale nie dziwie się, że przesiadłeś się na RK:) Amortyzator bierze na siebie wszystko i spisuje się bardzo dobrze. Przebyte nierówności czuć dopiero pod siodłem :P Z regulacją przedniego hamulca nie miałem większych problemów. No i tak jak wcześniej już rozmawialiśmy z Nevermore, hamulce są świetne:)

Ogólnie:

:thumbsup::laugh:

Zastanawiają mnie te odblaski na kołach, kompletnie psujące wygląd roweru.

A dzwonek, wiem ze sie przydaje ale ten jest naprawde brzydki.

Odblasków na kołach już brak :D, lampka z tyłu jest wystarczająca a gdy jadę wieczorami zakładam także przednią. A z dzwonkiem- no trudno, trzeba się pomęczyć!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...