Skocz do zawartości

[Rozmiar ramy]Cube 29"- rama 21 czy 23

Marrek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Starałem się znaleźć odpowiedź na powyższe pytanie na forum, jednak wolałbym rozwiać wątpliwości.

Mam 188 cm wzrostu

długość nogi 87 cm

waga 100 kg.

Szukałem roweru 29er i wybór padł na ACID 29, jednak facet w sklepie (Niemcy) który mi ten rower miał sprowadzić twierdził, że przy moich gabarytach powinienem mieć ramę 23.

Nie mogę się przymierzyć do tego roweru bo go oczywiście nigdzie nie ma a ten jak mi sprowadzi to wolałbym aby chociaż mieć 90% szans, że będzie dobry aby nie czekać kolejnych kilku tygodni na inny rozmiar (o ile jeszcze będzie :))

Z wyliczeń wychodzi mi, że powinienem mieć 21. Proszę mnie oświecić czy mam rację czy raczej ten facet ze sklepu.

Siedziałem na Giant 29er 2 w ramie XL i był OK. Tylko osprzęt był mówiąc oględnie ubogi.

Pozdrawiam

Marek

Edytowane przez safian

Nabial ten rower mam zamiar używać trochę jako cross, to za bardzo nie będę na nim skakał. Najważniejsze, że rama nie będzie za mała.

Salvin dzięki za odpowiedź - Niemcom nigdy nie ufałem :).

Edytowane przez Marrek

Mam 188 cm wzrostu długość nogi 87 cm

Mając tylko te parametry na uwadze to 19 i 21 bedzie ok (o 23 zapomnij)

Przekrok na ramie aluminiowej nie jest tragiczny wiec na 21 dasz rade, najlepiej sie przymierz

Sprawdz czy 19 nie bedzie za krótka

Wszystko zalezy od budowy ciala i upodobań

Mając tylko te parametry na uwadze to 19 i 21 bedzie ok (o 23 zapomnij)

Przekrok na ramie aluminiowej nie jest tragiczny wiec na 21 dasz rade, najlepiej sie przymierz

Sprawdz czy 19 nie bedzie za krótka

Wszystko zalezy od budowy ciala i upodobań

Tak jak pisałem będzie to bardziej Cross w mocniejszym wydaniu i gór to on chyba nie zobaczy. Dopiero teraz tak naprawdę do mnie dotarło, że będę go użytkował trochę inaczej niż zakładał producent. :)

Off topic: Dla porównania dzisiaj na wszelki wypadek wsiadłem jeszcze na Traction 29 (rama 21!!!) i i Giant Talon0 (XL) i oba były dla mnie naprawdę wygodne.

Edytowane przez Marrek

Przecież giant ma przekrok na wysokości 86cm. Musiałeś chyba źle zmierzyć wzrost/długość nogi.

Byłeś w stanie podnieść przednie koło 15cm nad ziemię bez pozbawiania się możliwości posiadania dzieci? ;)

Za duża rama to nie tylko kwestia przekroku. Jeśli będziesz siedział dużo niżej od kierownicy, to nie jest zbyt optymalna pozycja na góralu...

Przynajmniej ja sobie nie wyobrażam tak jeździć. Każdy ma inne upodobania...

Przecież giant ma przekrok na wysokości 86cm. Musiałeś chyba źle zmierzyć wzrost/długość nogi.

Byłeś w stanie podnieść przednie koło 15cm nad ziemię bez pozbawiania się możliwości posiadania dzieci? ;)

Za duża rama to nie tylko kwestia przekroku. Jeśli będziesz siedział dużo niżej od kierownicy, to nie jest zbyt optymalna pozycja na góralu...

Przynajmniej ja sobie nie wyobrażam tak jeździć. Każdy ma inne upodobania...

ad.1 wzrost i długość nogi na 100% jest dobrze zmierzona.

ad.2 Jutro idę sprawdzić jeszcze raz czy jestem w stanie podnieść rower o te 15 cm. Jeżeli chodzi o dzieci to już mam gromadkę :)

ad.3 Na to też nie zwróciłem specjalnie uwagi ale jestem pewien, że siodełko (przynajmniej w Tractionie) było przynajmniej na wysokości kierownicy. Mam jeszcze zmierzyć ile jest wysunięte siodełko z ramy?

Edytowane przez Marrek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...