Skocz do zawartości
  • 0

[rower] Kross Crime I

refixedlife

Pytanie

Napisano

344bhfl.jpg

Rama: Kross Crime 1 100mm

Widelec: Manitou, Axel, 100mm

Kierownica: RaceFace, XC deus

Mostek: accent, Twister

Gripy: SRAM

Stery: accent, airplane

Siodło: Selle Italia SLR

Sztyca: Turner

Zacisk: accent, Light

Korby: Race Face Deus XC

suport: Race Face

Zębatka: Race Face

Łańcuch: ConneX 808 x3

Pedały: Shimano,m520

Przerzutki: Sram, tył x9 /przód x7

Manetki: Sram, x7 [gripshift]

Kaseta: shimano, Xt

Koło przód:

Obręcz: Mavic X317 32 otwory, 26"

Szprychy: sapim, Race , 32

Piasta: shimano, Deore Lx [center lock], 32

Opona: Hutchinson Bull Dog AirLight, 2.1

Dętka: Maxxis Ultralight

Koło tył:

Obręcz: Mavic X317 32 otwory, 26"

Szprychy: sapim, Race , 32

Piasta: shimano, Deore m525[center lock], 32

Opona: Hutchinson Bull Dog AirLight, 2.1

Dętka: Maxxis Ultralight

Hamulec przód: HAYES STROKER CARBON '08 , 180mm

Hamulec tył: HAYES STROKER CARBON '08 , 160mm

W najbliższym czasie do wymiany prawdopodobnie kiera na giętą i krótszy mostek.Ale to jeszcze do rozpatrzenia.

Komentować, oceniać, wyrażać swoje opinie . Wszystko mile widziane.

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardzo fajny. Nie przepadałem nigdy specjalnie za ta ramka (aspkety wizualne), ale fajnie zestawilesz reszte i naprawde mi sie podoba:) Myslalem ze widelec jest odronie zamontowany, ale potem zobacyzlem ze to manitou a oni podowe odrotnie montuja..

Napisano

Od kiedy Crime ma 100 mm skoku z tyłu?

A twoim zdaniem ile skoku ma ? Ja go mierzyłem i inaczej wyjść nie chce jak 100 ; )

A co do samej jazdy to jest całkiem przyjemna. na razie w jako takim "porządniejszym " terenie nie byłem więc nie mogę dużo powiedzieć. Ale większy komfort , nie trzeba co chwile podnosić dupska, pracuje całkiem przyjemnie choć jeszcze jestem na facie szukania optymalnego ustawienia zawieszenia ;p i na asfalnie jako takiego negatywnego bujania tez jakoś bardziej sie nie odczuwa. Za nie długo chyba wybieram się na Singletrek pod Smrkem to napisze cos więcej - swoją drogą traski godne polecenia ; )

Napisano

Później dodam kilka fotek , tak Andrew w KACPRZE ale składałem sam ;p generalnie to w wakacje czasem im tam na serwisie pomagam z naprawą ; p taki " młodszy majster" :D

Onix a nie katowałeś jej wcześniej ? Przed zakupem obawiałem się pęknięcia , ale nie w takich miejscach , moja poprzednia pękła podobnie tym ze troche nizej ale to sztywniak był, a tą kupiłem bo na droższa mnie nie było stać, zobaczymy może mi troche posłuży

Napisano

Używałem jej głownie do ostrzejszych jazdy w lesie ale bez żadnych dropow itp.Ogólnie rama mi się podoba, praca zawieszenia jest płyna i nie buja za bardzo no ale te pękniecie strasznie mnie do niej zraziło i zastanawiam sie nad zmianą ramy.

Może poprstu jakaś wada materiału albo przegżanie spawu, nie wiem i nie życze ci takiego biegu zdarzeń.

A zapomniał bym dodać że mój Kross Crime jest w wersji 3 czyli z revelationem i monarchem 3.1 flotage.

Napisano

Po zielonych napisach dostrzegłem , ja kupiłem samą ramę. Mam nadzieje ze mojej nie spotka taki los, czasem i s-works'om moze zdarzyć się pęknąć ..

Daj znać czy przyjęli gwarancję jak juz wróci ; )

Napisano

A twoim zdaniem ile skoku ma ? Ja go mierzyłem i inaczej wyjść nie chce jak 100 ; )

120 mm.

...na asfalnie jako takiego negatywnego bujania tez jakoś bardziej sie nie odczuwa...

A to istnieje coś takiego jak pozytywne bujanie? :P

Napisano

Przy damperze o skoku tłoka 50mm, rama ma +/- 120mm skoku. Weź pod uwagę, że krzywa ugięcia nie jest linią prostą: klik

Nie obraź się, bo to tylko moje zdanie, ale uważam, że wykastrowałeś potencjał tego roweru wkładając tam widelec 100mm, prostą kierownicę i długi mostek. A czerwona sztyca w połączeniu z białym mostkiem... razi po oczach.

Jak spisują się Hayesy?

Napisano

Załóżmy więc ze rama ma +/- 120 skoku tak jak napisał Fenthin. Jak napisałem Kierownica i mostek do wymiany juz niedługo tylko jeszcze nie wiem czy czerwony mostek z czerwoną kierą czy tylko czerwoną kiere z czarnym tak więc potencjał wzrośnie nie ma strachu ; p

Schwefel tak jak mówisz amortyzator do odstrzału toz to staruszek, jednak są to spore koszta , a dopiero co kupiłem rame więc ten jeszcze na emeryture musi zapracować przecież wieki emerytalne podnoszą no nie ?

Ale szykuje się na jakiegoś Sectora ,Revelationa bądz Talasa moze ;p

Hayesy całkiem przyjemne nie ma problemów servisowanie raz na rok w zupełnosci wystarczy a nieraz nawet nie , siła całkiem , całkiem :) polecam

Napisano

Potrafisz się jakoś odnieść w kwestii siły i modulacji Hayesów do nowych Shimano lub Formuli RX?

Ja odpuściłbym sobie czerwoną sztycę i mostek. Ale taka czerwona kierowniczka? RF Turbine 3/4 Riser, mmm... :wub:

Napisano

Jak na początek daje rady. Na żywca wygląda duzo dużo lepiej niż na fotkach, i nawet axel nie razi. Ale mostek i kiera troszkę nie pasują.

Nie obraź się, bo to tylko moje zdanie, ale uważam, że wykastrowałeś potencjał tego roweru

Potencjał tego roweru sam się kastruje... 120 skoku a nie mozna jakiej porzadnej oponki zapodać z tyłu, bo będzie po zawiasie obcierać... No chyba że tylko takie wrażenie robi...

A wogóle to i tak market :P;)

Napisano
Daj znać czy przyjęli gwarancję jak juz wróci ; )

Przysłali mi wahacz z reklamacji w poniedziałek, jestem mile zaskoczony ponieważ czekałem 6 dni roboczych a wiec naprawde krótko. Pisze ten post dopiero teraz, ponieważ musiałem nadrobić stracony tydzień ;p

Wielki PLUS dla firmy Kross za szybką realizacje gwarancji !

Napisano

<p><p><p>Edycja :

Kierownica Race Face deus XC --> Truvativ T30

Mostek accent Twister --> zwykły accent

myśle ze poprawiło to troche jego wygląd i dodało agresywności ; ) prowadzi się odrazu lepiej!

obecna waga 13,54 kg

pict0517q.jpg

Napisano

zakupiłem w marcu tego roku CRIME i jak na razie z braku czasu zrobiłem tylko jakieś 800km i na razie bez problemów, tylko opony... fabryczne alberty cholernie ciężkie i tymczasowo wymieniłem na ROCKET RONy 2.1 ze starego roweru. Tu pytanie: ktoś montował w nim coś większego niż 2,25? docelowo mam na oku GEAX METZCAL 2.3 ale obawiam sie rozmiaru...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...