Lumperator Napisano 21 Maja 2012 Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Chodzi o element widoczny na zdjęciu. Miejsce, w którym siedział bolec wyrobiło się i ów bolec wypadł gdzieś przy demontażu hamulca. Dziwię się, że nie jest to na stałe zintegrowane, tylko wbijane. Pytanie gdzie taki bolec mógłbym nabyć, lub kto podjąłby się naprawy hamulca. Mam w pobliżu takiego fachmistrza, robi klucze, zegarki, rowery, wsio. Bo jak rozumiem, powstały luz wskutek wyrobienia trzeba jakoś wypełnić i wbić nowy bolec. większa fota tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych0 Napisano 21 Maja 2012 Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 A gdyby wyjąć taki bolec z innego hamulca i wkleić na jakiś klej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 21 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Trzeba mieć wpierw ten hamulec W Tektro widziałem, że te bolce są jednym spójnym elementem z resztą. Nie do wyjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 21 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Śledzę temat, ponieważ w moich Avidach SD7 stało się dokładnie to samo. Leżą do tej pory i czekają na pomysł jak to naprawić Próba zamontowania tego z innego hamulca nieudana. Średnica była mniejsza i wypadało. Czyli pewnie jakiś klej do połączeń metalowych by się nadał, ale to tylko takie gdybanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkor Napisano 21 Maja 2012 Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Teraz to mnie nastraszyliście... no, ale może to kwestia rocznika. Ja mam takie pytanie, trochę z innej beczki, ale nadal dotyczące tego bolca- tez tak mieliście, że przy tylnych widełkach hamulec zamontowany w środkowym otworze przy piwocie(one mają jakąś nazwę?) w ogóle nie działał? Dopiero w górnych? I w ogóle od czego zależy, w który otwór wkładamy bolec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 21 Maja 2012 Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Im niżej jest otwór tym bardziej będzie napięta sprężyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 21 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 [..] tez tak mieliście, że przy tylnych widełkach hamulec zamontowany w środkowym otworze przy piwocie(one mają jakąś nazwę?) w ogóle nie działał? Tak, również tak miałem. nikodem wydaje mi się, ze Ci się pomyliło. Im wyżej wsadzisz bolec tym będzie bardziej napięta sprężyna (wydaje mi się, a nie mam tego jak sprawdzić teraz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkor Napisano 21 Maja 2012 Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 To ja mogę powiedzieć od siebie, że tak własnie jest u mnie- tylko w górnym otworze można mówić o jakimkolwiek napięciu... stare hamulce zaś miały się dobrze w środkowym. U mojego chłopaka i stare i nowe też siedzą w środkowym otworze. Zaś Avidy w środkowym bądź dolnym są jakby ich nie było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 21 Maja 2012 Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Naprawa tego ustrojstwa moim zdaniem jest możliwa ... Bolec z tego co widze jest na wcisk ... Nie znam średnic wiec opisze generalnei tylko pomysł na ... Otwor ktory jest widoczny trzeba nagwintować ... i w to miejsce wkrecic srubke bez łebka ... jezeli otwor w ramie bedzie za mały to oszlifowac reszte srubki z gwintu i gotowe Srubke można wkrecić na klej żeby się nie odkręciła ... ot cała filozofia mojego pomysłu ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qr3ak Napisano 22 Maja 2012 Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Mała śrubka z nakrętką. Łebek śruby można rozklepać z drugiej strony w otworze i przyszlifować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 22 Maja 2012 Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Mam spore wątpliwości czy da sie to bezboleśnie rozebrac zeby wlozyc tam ta śrube od tyłu... Jak ramiona sa wykonane jak Alivio to tuleja na ktorej siedzi ramie jest zaprasowywana i raczej słabo rozbieralna. Pozdro TapaTalk'nięte z Andka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qr3ak Napisano 22 Maja 2012 Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Spokojnie to da się rozebrać, podkładka nie jest zaprasowana tylko na wcisk, można to wybić i później złożyć bez żadnych uszkodzeń. Przecież przesmarować tuleje od czasu do czasu też trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Taka drobna informacja. Wypadł mi drugi bolec Pomyślałem, kupić nowy zestaw, albo przerzucić się na coś innego. Myśl trwała ta do czasu, gdy zauważyłem, że odchylając maksymalnie ręcznie ramię hamulca na zewnątrz, po czym dokręcając śrubę w piwocie dość mocno, wszystko działa w najlepszym porządku :) Naciąg jest jeszcze lepszy i bardziej równomierny niż miało to miejsce z bolcem. Coś musi zapierać się na samym piwocie, a nie jak dotychczas na tym małym otworku. Dla ścisłości, dotyczy hamulca przedniego. Nie wiem o co biega, ale działa jak nówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 próbował ktoś dorobić bolec z odrobinę grubszego kawałka drutu ?? można nagwintować i wkręcić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Mi tez to kiedyś wypadło, zrobiłem z kawałka drutu czy tez gwoździa hartowanego o podobnej średnicy, rozebrałem to i z tylu rozklepałem, aby nie wypadło znów, jeżdżę z tym już chyba 3 bądź 4 sezon i nic się nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.