Seba4 Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Witam. Właśnie zakupiłem komplet hamulców podanych w temacie . Jako, że nigdy wcześniej nie miałem kontaktu z hamplami hydraulicznymi nie wiem jak o nie dbać aby mi długo służyły. Słyszałem, że nie można odwracać roweru bo wtedy się mogą zapowietrzyć. Czy to prawda ? Bardzo proszę o jakieś porady dotyczące użytkowania i dbania o hamulce Shimano Deore 596. Nie znalazłem podobnego tematu. Jeśli jest to proszę o podanie linku. Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Po prostu używać. Co do odwracania to w pozycji "do góry nogami" nie naciskaj klamek bo wtedy faktycznie mogą złapać powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Z hamulcami hydraulicznymi jest ten plus, że nie trzeba o nie dbać wcale. Byleby tylko nie zatłuścić tarcz, ani klocków. Zabawa zaczyna się, gdy hamulce tracą moc. Wtedy trzeba zabrać się za odtłuszczenie klocków i tarcz, przeczyszczenie tłoczków czy wymianę oleju w układzie. Ale nie martw się na zapas. Martwił będziesz się, jeżeli coś się zepsuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek516 Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Shimano 596 to też moje pierwsze hydrauliki, i tak jak powiedział Fenthin nie trzeba o nie dbać w ogóle, w porównaniu o poprzednich v-ek co chwile coś nie grało, a tu nie hamowało a tu sie klocek przestawił, teraz probemu nie ma więc nie masz sie co martwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 21 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Dzięki za pomoc A jak już się zatłuści to można klocki i tarcze zwykłym rozpuszczalnikiem czyścić czy trzeba mieć jakiś specyfik do tego specjalny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 22 Maja 2012 Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Do czyszczenia najlepsza jest benzyna ekstrakcyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 22 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 bruce95 ale na pewno nie tarcz... Najlepsze efekty uzyskasz po zastosowaniu środka do odtłuszczania tarcz hamulcowych np. Motorex (drogo), K2 i inne (tanio). Możesz również stosować płyn do mycia silników, ale bądź spokojny jeszcze duo wody w Wiśle upłynie zanim będziesz musiał sie tym interesować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 22 Maja 2012 Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Prawdopodobnie dedykowane środki do czyszczenia tarcz są lepsze, ale ja mam inny przepis- przecieram tarczę papierem, później przemywam benzyną i działają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 22 Maja 2012 Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Ja tarczę myję płynem do mycia naczyń, a klocki z tej racji że mam metaliczne mogę wypalić w piekarniku. Jednak póki co po prostu staraj się nie ubrudzić tarczy jakimiś dziwnymi substancjami i będziesz miał spokój przez długi czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Ok. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.