Skocz do zawartości

[Shimano Deore 596] Jak o nie dbać ?

Seba4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie zakupiłem komplet hamulców podanych w temacie :icon_cool:. Jako, że nigdy wcześniej nie miałem kontaktu z hamplami hydraulicznymi nie wiem jak o nie dbać aby mi długo służyły. Słyszałem, że nie można odwracać roweru bo wtedy się mogą zapowietrzyć. Czy to prawda ? Bardzo proszę o jakieś porady dotyczące użytkowania i dbania o hamulce Shimano Deore 596. Nie znalazłem podobnego tematu. Jeśli jest to proszę o podanie linku.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Z hamulcami hydraulicznymi jest ten plus, że nie trzeba o nie dbać wcale. Byleby tylko nie zatłuścić tarcz, ani klocków.

Zabawa zaczyna się, gdy hamulce tracą moc. Wtedy trzeba zabrać się za odtłuszczenie klocków i tarcz, przeczyszczenie tłoczków czy wymianę oleju w układzie. Ale nie martw się na zapas. Martwił będziesz się, jeżeli coś się zepsuje.

Shimano 596 to też moje pierwsze hydrauliki, i tak jak powiedział Fenthin nie trzeba o nie dbać w ogóle, w porównaniu o poprzednich v-ek co chwile coś nie grało, a tu nie hamowało a tu sie klocek przestawił, teraz probemu nie ma więc nie masz sie co martwić :)

• Mod Team

bruce95 ale na pewno nie tarcz... Najlepsze efekty uzyskasz po zastosowaniu środka do odtłuszczania tarcz hamulcowych np. Motorex (drogo), K2 i inne (tanio). Możesz również stosować płyn do mycia silników, ale bądź spokojny jeszcze duo wody w Wiśle upłynie zanim będziesz musiał sie tym interesować.

Ja tarczę myję płynem do mycia naczyń, a klocki z tej racji że mam metaliczne mogę wypalić w piekarniku. Jednak póki co po prostu staraj się nie ubrudzić tarczy jakimiś dziwnymi substancjami i będziesz miał spokój przez długi czas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...