Skocz do zawartości

[piasta szosa]

szylu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

mam takie pytanko posiadam rowerek szosowy na piastach "campagnolo mirage" i jak ktoś się orientuje czy moge założyć na takową piaste kasete co by do osprzetu tiagra pasowało (osprzęt napinacz shimano tiagra i klamko mantka tiagra ta najnowsza wersja)

nie znam dokładnie specyfikacji tego mirage...

Napisano

Mogę się mylić, ale kasety chyba mają standaryzowane "szyny", czy jak tam zwać te żłobienia po wewnętrznej stronie. Najlepiej odkręcić obecną i porównać choćby z jakimś zdjęciem innej. Klucz do kaset można kupić już za 8zł, więc to nie jest wielka sprawa ;)

Napisano

Campa i Shimano maja zupelnie inne systemy mocowania kaset. Mozna by ewentualnie zalozyc kasete jednej firmy i reszte napedu drugiej ale i tu producenci postarali sie aby taka rzecz byla niemozliwa. Odstepy koronek w tych kasetach sa inne, jak rowniez same koronki maja inna szerokosc.

9sp shimano/sram 1.76/2.55mm (grubosc/odstep), campa 1.75/2.85mm.

1. Mozna wymienic bebenek, niektorzy producenci kol zapewniajaj taka opcje, nie orientuje sie czy takowa istnieje w tym przypadku;
  2. Zastosowac conversion cassette: American Classic lub Wheels Manufacturing, nie wiem czy dostepne dla 9sp;
  3. Wymienic piaste na jakas z shimanowskim standardem - najrozsadniejsza opcja, imo;
  4. Sprzedac zestaw kol i kupic nowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...