Skocz do zawartości

[Piasta]Wymienić koło czy ośkę piasty?

What

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Składam rower brata, bo mi się udzi. Mianowicie ma on z tył taki luz na ośce, że wolnobieg łązi w góre i w dół o ok. 1cm. Koło lata też na boki i się przycina. I tu pytanie: Czy muszę zmienić całe koło, czy sama ośka załatwi sprawę?

Napisano

Złamana, czyli rodzielona na dwie części? Bo po zdjęciu koła widać że oś jest krzywa, i ma luzy po bou stronach, ale obie story są połączone, jak zaręce jedną druga też się kręci. Jutro sprawdzę czy to Shimano.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli jest złamana to spokojnie ją wyciągniesz bez rozkręcania czegokolwiek. zeby wymienić oś nie musisz odkręcać wonobiegu ale łatwiej będzie jeśli to uczynisz.

Napisano

Huston, we are have a problem!

-Oś jest cała

29xf9kg.jpg

-Lorzysko od storny wolnobiegu wygląda tak

35mmd8p.jpg

-Od drugiej strony to samo

1zh0jmh.jpg

-Oraz w środku były 3 kulki

Napisano

Czyli to da się poskładać?

No to klucz to wolnobiegu i zapytać o kulki do łożyska piasty? Czy jakoś inaczej?

P.S. A jest do tego jakiś poradnik?

Napisano

Oczywiście, że się da. Poproś w sklepie o wianki do piasty, bo nie wiem ile tam mieści się samych kulek. Zdaje się, że 7, ale głowy bym nie dał. Wianki są wygodniejsze, bo są scalone i nie musisz bawić się w żmudne układanie. Przy okazji kup sobie też konusy, bo stare mogą być wybite. Kluczem odkręć wolnobieg, wyczyść dokładnie bieżnię piasty, nałóż nowy smar do łożysk i umieść wewnątrz wianki. Zakręć konusy, tak aby koło nie miało luzu bocznego, ale też swobodnie się kręciło. Załóż tulejkę, skontruj nakrętką, dokręć wolnobieg i masz gotowe kółko. Pamiętaj, że od strony wolnobiegu, oś musi być dłuższa. Ustawisz to, metodą prób.

Odkręcenie wolnobiegu może być kłopotliwe na początek. Złóż klucz, który kupisz, weź dłuższą rurkę, bo mocno jest przykręcony, oprzyj kółko o ścianę, żeby go unieruchomić i mocno odkręcaj w lewo. Zakładanie natomiast jest proste, przykręcasz go tylko palcami. Pod wpływem jazdy, samo się mocniej dokręci.

Napisano

co to za piasta jeśli Shmano to w zasadzie wszystkie elementy piasty są do kupienia :laugh:

Za wyjątkiem sprężynki trzymającej zapadki w bębenku, Shimano nie zachęca do grzebania i karze kupować cały bębenek (a zresztą Pawlak i tak by tych sprężynek nie sprowadzał)...

Napisano

To rdza, czy syf? Jeśli na którejś bieżni znajdziesz wżery, daruj sobie naprawianie tej piasty.

Pewnie i rdza i syf :) Trzeba to porządnie wyczyścić, odtłuścić, zmienić kulki i dać nowy smar (może być zwykły ŁT żeby nie wchodzić w koszta). Kulek zazwyczaj jest 9 po każdej stronie, są do dostania w pierwszym lepszym sklepie/serwisie rowerowym. Konusy warto zmienić tak czy inaczej, jeśli kulki są nowe (weź całą ośkę z konusami ze sobą do sklepu). A kupując konusy opłaca się wziąć je razem z nową ośką (dziś kupowałem - komplet 10zł, nie ważne czy z ośką, czy bez). Jak odkręcisz wolnobieg, sprawdź czy ma jakieś luzy. Jeśli tak, to niestety też jest do zmiany.

Poradnik 1:

http://punkxtr.blox.pl/2011/05/Serwis-piast-na-kulkach.html

Poradnik 2:

http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m580/

Przy składaniu czeka Cię regulacja piasty (odległość konusów od końców ośki)

http://blogrowerowy.pl/newsletter/regulacja-piast/

Pozdrawiam i powodzenia ;)

Napisano

Ta piasta jest inna. Od strony wolnobiegu 9 kulek i 3/4mm bez. Z drugiej strony 9 kulek i 1/2mm bez kulek. Po dopchaniu tu jedynastu, a tu dzisięciu kulki układają się w ten sposób.

post-146398-0-17434500-1337784206_thumb.png

Napisano

Ten wianek podejdzie?

Allegro

Mam klucze do konusów uniwersalne ;-) .

Zgadka rozwiązana. Jak dzisiaj wieczorem byłem podłubać przy rowerze sprawdziłem bierznie i konusy. Bierznia od strony przciwnej do wolnobiegu w pięknym stanie, konus z tej strony też piękny, ale od wolnobiegu konus ma ubytki i wżery. Dziękuje za pomoc. Dobre forum poznać po użytkownikach. Tu kilku specjalistów mi pomogło, a nie jak na elektrodzie kilku gówniarzy z admami usuwa tematy.

Dziękuje.

• Mod Team
Napisano

A konusy sprawdzałeś? Może krzywo osadzona miska, przy tak ( bez obrazy) badziewnych piastach każdy schemat jest możliwy. jezeli pływałby sam wolnobieg mógłby być krzywo nakręcony bądź krzywo nagwintowana piasta, jezeli piasą tez buja to coś musi być krzywe.

Ale spokojnie mozna na tym jechać, na pewno nie wybuchnie ale trudno wymagac od takiego sprzętu by był bezawaryjny i działał precyzyjnie

Napisano

Konusy new, gut. A oc co kaman z miską?

Łazi wolnobieg dużo i piasta trochę. Chodzi mi o to aby piasta nie chodziła, wolnobiek niech łazi.

Napisano

Odkręć wolnobieg, załóż kółko, zakręć i pokaż film, jak pracuje sama piasta. Tylko niech obraz będzie stabilny. Nie trzęś tak telefonem, jak filmujesz. Postaw go na czymś.

• Mod Team
Napisano

Bo tak ... normalne łożysko maszynowe masz tam tzw. 2 szale i kulki w koszyku. W rowerze bez takiego łozyska szalami są miska i konus. I teraz jeżeli miska z jakiegoś powodu jest krzywa, wyrobiłą sie czy przesunęła to piasta będzie miał własne takie dziwne bicie bo nie jest idealnie na środku.

Napisano

Bez ściągnięcia wolnobiegu wymieniłem konusy, ale nawet z załorzoną piastą widać że miska jest krzywa, albo krzywo założona. Zastanawiam się co lepsze:

1.- Kupić chinskie miski.

2.- Kupić http://allegro.pl/piasta-suntour-superbe-pro-5-i2364904963.html + kasete i zostawić starą obręcz , ale to Suntour a do trzego rower ma być wykorzystany w 3 punkcie.

3.- Kupić na kasete coś porządniejszego, bo rower ma być do nałki "w lesie", bo mtb nie można go nazwać. Ale co by było w rozsądnej cenie.

4.- Albo to http://allegro.pl/piasta-tyl-shimano-sora-mtb-32-otw-loz-maszyn-i2370155307.html , ale w 9 dni musiał bym znaleźć 54zł i nie wiem czy mi allegro nie zablokowali [długi ;-)].

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...