Skocz do zawartości

[do 7000] Jaki rower MTB z FOXem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ponad budżetem www.porebarowery.pl/5160,produkt.html - ale warto.

Tu poprzednik, również godny uwagi sprzęt - tyle że nieco słabszy osprzętowo i z firmowym damperem, za to poniżej budżetu www.porebarowery.pl/5191,produkt.html

Ów damper działa i to zupełnie nieźle, tyle że jakby przyszła ochota wymienić na coś nie-noname może być problem, bo powinien to być damper dedykowany do zawieszenia FPS. A tych Fox nie oferuje w wolnej sprzedaży.

Co nie zmienia faktu, że to naprawdę porządny rower.

Dzwoniłem tam i się dowiedziałem że nie udzielają żadnych rabatów - ani oni jako dystrybutor ani sklepy nie udzielają rabatów na markę Lapierre. Zatem za swoją sztywność cenową tej marcę podziękuję :)

Napisano

http://www.sklep.fan-sport.pl/11-ROWER-SCOTT-SPARK-60-M-TESTOW(3,731,11688).aspx

jesli masz do wydania max. 7k pln i nie boisz się przykręcić kilku małych śrubek to wystarczy sprzedać części które nie odpowiadają i kupić pasujące... Fox to 1500 pln a z Reconem za 500 pln nie bedzie problemu, czyli dokładasz 1k pln. Hamulce stockowe też nie są górnych lotów ale za 300 pln powienienś je sprzedać, dokładasz kolejne 500 i masz całkiem przyzwoite XT. Za pozostałe 1500 pln kupisz lepszy napęd albo lekkie koła których nie uświadczysz w rowerze za nawet 10k pln.

Full o takim skoku pozwoli już zaliczyć kilka "górek" a i w płaskim maratonie się sprawdzi dzieki całkowitej blokadzie dampera.

@maroko777 jak "siedzisz" w karbonie to zapewne wiesz kto robi ramy z np. Toraya a kto ze swoich rur :)

Napisano
Marcin, ale kupiłeś Reaction Race czy Reaction Race GTC Pro bo cena taka sama tylko GTC jest na karbonie. Zastanawiam się czy nie wziąć tego GTC bo ponoć to będzie dobra baza pod przyszłą rozbudowę.

Kupiłem Reactiona Race, na aluminiowej ramie za to z lepszym osprzętem i jestem bardzo zadowolony. Poza tym tak jak pisałem - nie jestem znawcą, ale skoro sami sprzedawcy (w kilku sklepach) sugerowali aby wybrać alu (a nie mieli w tym żadnego interesu bo jak wiesz cena była dokładnie ta sama) to coś w tym jest, zwłaszcza że nie mam wątpliwości co do wiedzy tych których pytałem. Nie twierdzę tym samym iż, że Cube Reaction GTC Pro jest zły - zapewne jest rewelacyjny, jednak ja postawiłem na osprzęt, który w Race jest lepszy i kilka szczegółów, a w zasadzie drobiazgów, które ma Race, a nie ma GTC Pro np. PopLoc (niby nic, a cieszy:)

Wszedłem w dyskusję, po to abyś nie rezygnował z realizacji marzeń. Nie ważne czy kupisz Cube, Canyona czy Poisona czy cokolwiek innego - to Ty będziesz na tym jeździł i to Ty masz mieć z tego radochę.

Powodzenia w podejmowaniu decyzji i wiatru w plecy :)

Jak mawiał biskup: diecezja należy do Ciebie :)

Napisano

Karpik, Sivydym - dzięki wielkie za Wasz wkład :) .. teraz tylko wybrać diecezje :)

Kupiłem Reactiona Race, na aluminiowej ramie za to z lepszym osprzętem i jestem bardzo zadowolony. Poza tym tak jak pisałem - nie jestem znawcą, ale skoro sami sprzedawcy (w kilku sklepach) sugerowali aby wybrać alu (a nie mieli w tym żadnego interesu bo jak wiesz cena była dokładnie ta sama) to coś w tym jest, zwłaszcza że nie mam wątpliwości co do wiedzy tych których pytałem. Nie twierdzę tym samym iż, że Cube Reaction GTC Pro jest zły - zapewne jest rewelacyjny, jednak ja postawiłem na osprzęt, który w Race jest lepszy i kilka szczegółów, a w zasadzie drobiazgów, które ma Race, a nie ma GTC Pro np. PopLoc (niby nic, a cieszy:)

Wszedłem w dyskusję, po to abyś nie rezygnował z realizacji marzeń. Nie ważne czy kupisz Cube, Canyona czy Poisona czy cokolwiek innego - to Ty będziesz na tym jeździł i to Ty masz mieć z tego radochę.

Powodzenia w podejmowaniu decyzji i wiatru w plecy :)

Jak mawiał biskup: diecezja należy do Ciebie :)

Karpik, z tego co widzę to GTC również posiada blokadę http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2012,rowery,2566,brand%3D112%26offset%3D40

Czy wogóle jest na forum jakiś posiadacz GTC który się może wypowiedzieć na temat tego modelu?

Napisano

Apropos tego co Kolega Sol napisał o damperze to zmieniłem nie tak dawno na RP23 i działa bardzo dobrze pomimo że nie jest specjalnie tuningowany pod tą ramę. Problem wiekszy jest za to z rozmiarem bo tam jest długość 185mm. Ale da sie znalezc zarowno Foxa jak i RockShox.

Więc może zmienić damper w Lapierre na Twoją odpowiedzialność, a jeśli będzie niezadowolony to oddasz mu kasę ?

Napisano
Karpik, z tego co widzę to GTC również posiada blokadę http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2012,rowery,2566,brand%3D112%26offset%3D40

Oczywiście że posiada blokadę, ale mi chodziło o sterowanie tą blokadą dedykowaną manetką montowaną na kierownicy; w GTC Pro, ta blokada jest na amorze i trzeba się schylać aby ją włączyć lub wyłączyć (nie przekonuje mnie to rozwiązanie, choć pewnie idzie się do tego przyzwyczaić)

Napisano

Posiadałem w rebie manetkę do blokady skoku i użyłem jej dosłownie parę razy żeby zobaczyć czy działa, potem przesiadłem się na foxa bez manetki i jakoś wcale nie odczułem jej braku ;)

Napisano

Więc może zmienić damper w Lapierre na Twoją odpowiedzialność, a jeśli będzie niezadowolony to oddasz mu kasę ?

Ty masz coś z głową człowieku. Nie pisz proszę więcej nic w stosunku do moich wypowiedzi na tym forum bo nie będę w każdym wątku się z Tobą dochodził. Jak masz jakiś problem to będzie maraton w Ck - zapraszam pogadamy na żywo... Szczegóły proszę na PW.

A swoje frustracje wyładowywuj gdzie indziej a nie na mnie za każdym razem jak coś napiszę na forum. Więcej nie będę reagował na Twoje zaczepki, ale szczerze mam nadzieję że ustaną wreszcie. To tyle żeby nie zaśmiecać kolejnego wątku bezsensownymi dyskusjami z Tobą Panie WszystkoNajlepiejWiedzący...

Napisano

Posiadałem w rebie manetkę do blokady skoku i użyłem jej dosłownie parę razy żeby zobaczyć czy działa, potem przesiadłem się na foxa bez manetki i jakoś wcale nie odczułem jej braku ;)

Ja niedawno przesiadłem się z amora bez manetki na uginacz z manetką i często jej używam. To zależy od preferencji i terenu w jakim się poruszasz.. Ja na równym asfalcie nie lubię marnować siły na pompowanie amora.

Napisano

więc właśnie, ja czasami mam takie trasy, że muszę zmieniać co chwilę, tak że dla mnie to bardzo wygodne, no i nie trzeba oczu od drogi odrywać

Napisano

Mam amor z manetką i o ile przez sezon czy dwa faktycznie klikałem, o tyle teraz jadę na otwartej. W zapierniczaniu nie przeszkadza, a parę razy zdarzyło mi się zapomnieć o blokadzie przed zjazdem, więc zostawiłem cholerstwo otwarte i wisi mi czy w następnym widelcu będzie czy nie ;)

Wracając do tematu przypomniało mi się, że w ostatnim MR jest test HT w budżecie ok. 7k. Wygrał zdecydowanie nowy Mbike Ultimate Carbon i to tak zdecydowanie, że aż podejrzanie. Ale tak czy inaczej warto popatrzeć, bo jest to niezły przegląd tego co na rynku. BTW, Lapierre był drugi ;)

W Bb jest za to test Reaction, XTC i Toryna. Też fajna lektura - głównie pod kątem tego jak sprawują się ramy. BTW, wygrał Scale - ale 29 ;)

Napisano

Mam amor z manetką i o ile przez sezon czy dwa faktycznie klikałem, o tyle teraz jadę na otwartej. W zapierniczaniu nie przeszkadza, a parę razy zdarzyło mi się zapomnieć o blokadzie przed zjazdem, więc zostawiłem cholerstwo otwarte i wisi mi czy w następnym widelcu będzie czy nie ;)

Wracając do tematu przypomniało mi się, że w ostatnim MR jest test HT w budżecie ok. 7k. Wygrał zdecydowanie nowy Mbike Ultimate Carbon i to tak zdecydowanie, że aż podejrzanie. Ale tak czy inaczej warto popatrzeć, bo jest to niezły przegląd tego co na rynku. BTW, Lapierre był drugi ;)

W Bb jest za to test Reaction, XTC i Toryna. Też fajna lektura - głównie pod kątem tego jak sprawują się ramy. BTW, wygrał Scale - ale 29 ;) u

Dzieki za info, jutro postaram sie kupic MR i poczytac .. a co wogole sadzicie o rowerach mbike i o tym flagowym modelu ultimate, wyglada calkiem fajnie a jak sie maja szczegoly techniczne i czy warto brac go pod uwage?

Napisano

Co do poplocka to mam podobnie, na początku się bawiłem, potem kilka razy się wbiłem w teren na włączonej blokadzie. Teraz nie używam praktycznie wcale. Teraz przy wyborze roweru nawet lepiej jakby tego nie było, jak się trafi Reba to może nawet toto zdemontuję.

Co do Mbike to to faktycznie cena/jakość wygląda nieźle, ale w sumie niewiele drożej wyjdzie mnie ten Xtc czy Gtc. A nie za bardzo lubię Srama. No i chyba przekombinowali z tą zintegrowaną sztycą, ja bym to połamał na 100%, jak nie podczas jazdy to podczas jakiegoś transportu. I tu też problem wpakować to do bagażnika...

1336674845_201205102005.jpg

Napisano

za 7k pln możesz też pokusiuć się o taką Meride:

http://www.rowerymer...wer-merida.html

lekka i sztywna rama plus fox i waga lekko powyżej 10 kg... ale w "góry" to nie jest wymarzony sprzęt :)

No fajny tylko to 1500 ponad 7000 :)

Ja w tej cenie wziąłbym trek fuel ex6.

Tylko który?

Rower TREK FUEL EX 6 - COLEX - 8.000 zł

http://www.freesport.pl/rowery/2011/krakow_rowery__z_amortyzatorem/2.html - 6.300 zł

Napisano

mbike to ewidentnie rower do ścigania. Ma agresywną geometrię, co w praktyce powinno przełożyć się na dużą zwrotność, szybkość reakcji i świetne zdolności podjazdowe. To fajnie brzmi, ale w realu oznacza, że rower nie ma autopilota i będzie wymagał stałej uwagi, a w trudnym terenie może mało doświadczonych nieprzyjemnie zaskoczyć. Poza tym jak patrzę na niego z boku to już widzę, że będzie lubił wysadzać z siodła na stromym.

Co do zintegrowanej sztycy zgadzam się z daro. Od siebie dodam, że oznacza to potencjalny problem z dopasowaniem ramy (musi być koniecznie przymierzona przed zakupem) oraz to, że nie obniższysz siodełka przed trudniejszym zjazdem. Niby w XC/XCM tak się nie robi - i ma to swój sens jeżeli chodzi o czas na wyścigu czy trening techniki - ale właśnie dzięki wysoko sterczącemu siodełku mam teraz parę tygodni przerwy.

Innymi słowy dobry wybór, ale może nie na początek przygody z rowerem ;)

Fuel EX zbiera bardzo dobre oceny jako jeden z lepszych ścieżkowców na rynku. Ale niemal bez wyjątku dotyczą wersji z damperem DRCV, która w tym roku zaczyna się od EX7. Niższe też pewnie są godne uwagi, jakby co można objechać w SSC we Wrocławiu.

Napisano

Przecież na tej stronie na której jest Fuel EX6 za 6290 masz model EX7, w cenie minimalnie ponad budżet, za to o wiele lepiej wyposażony , jeśli już Fuel to celuj w EX7 .

Napisano

No i tu masz problem, albo nastawiasz się na wyścigi i kupujesz hardtaila, albo na jazdę terenową "dla przyjemności" i ewentualny start w maratonie bez nacisku na wynik, wtedy fulla.

Napisano

mbike to ewidentnie rower do ścigania. Ma agresywną geometrię, co w praktyce powinno przełożyć się na dużą zwrotność, szybkość reakcji i świetne zdolności podjazdowe. To fajnie brzmi, ale w realu oznacza, że rower nie ma autopilota i będzie wymagał stałej uwagi, a w trudnym terenie może mało doświadczonych nieprzyjemnie zaskoczyć. Poza tym jak patrzę na niego z boku to już widzę, że będzie lubił wysadzać z siodła na stromym.

Co do zintegrowanej sztycy zgadzam się z daro. Od siebie dodam, że oznacza to potencjalny problem z dopasowaniem ramy (musi być koniecznie przymierzona przed zakupem) oraz to, że nie obniższysz siodełka przed trudniejszym zjazdem. Niby w XC/XCM tak się nie robi - i ma to swój sens jeżeli chodzi o czas na wyścigu czy trening techniki - ale właśnie dzięki wysoko sterczącemu siodełku mam teraz parę tygodni przerwy.

Innymi słowy dobry wybór, ale może nie na początek przygody z rowerem ;)

Fuel EX zbiera bardzo dobre oceny jako jeden z lepszych ścieżkowców na rynku. Ale niemal bez wyjątku dotyczą wersji z damperem DRCV, która w tym roku zaczyna się od EX7. Niższe też pewnie są godne uwagi, jakby co można objechać w SSC we Wrocławiu.

Sol DRCV zaczyna się od ex 8 za 8.590 zł ... w ex 7 jest Fox Float RP-2, "trail tuned", XV air can, Pro Pedal :/

Napisano

Musisz przepisywać pół opisu technicznego każdej części?

A w EX7 siedzi RP-2 DRCV, sam spójrz: klik Poza tym, uwierz, jeśli to miałby być twój pierwszy full, ucieszysz tym tylko swoje ego, różnicy w pracy takiego czy innego zawieszenia nie jesteś w stanie odczuć.

Może zastanów się, czego konkretnie potrzebujesz. Roweru na maratony, czy ścieżkowca. Bo póki co, gorzej niż baba.

Napisano

W modelu z 2011 DRCV nie ma, jednak DRCV powoduje brak progresji w końcówce skoku, więc różnicy co do zasady działania i charakteru zawieszenia wielkiej nie ma, a dla niektórych może to być nawet niezauważalne ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...