Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] shimano xt / saint - ss, gs, sgs

szameks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu modernizuje mojego sztywniaka do FR / 4X / street i innych zabaw gdzie dość mocno traktuje się bajka. W następnej kolejności wymieniam Alivio '06 na coś nowego (mowa o tylnej, z przodu na hussefelcie zostawię jeden blat 36 i chcę nabyć napinacz, obecnie mam 24/36). Nie jestem jeszcze pewny czy bedzie to XT czy Saint ale zrodziło sie już pytanie - jaki wózek? Zależy mi przede wszytkim na trwałosci i wytrzymałości, sztywności, jak najmniej kontaktu z tylnym widelcem przy lądowaniach (gdzie moje alivio mocno napierdziela). Czy SS będzie pracował przy kasecie 12/32 i blacie 36 w pelnym zakresie? Czy lepiej wybrac inny wozek czy ew. wymienic kasetę pod wózek SS żeby wszystko było jak najbardziej wytrzymałe (zakładam ze najkrótszy bedzie najtrwalszy ale tego nie wiem dokładnie)? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Napisano

Jeden blat, z tyłu spokojnie gs, przy kasecie 11-34, przy mniejszej 11-30 lub niżej ss.

tyczy się shimano, sram czy obojętne?

• Mod Team
Napisano

Raczej ogólnie, przerzutki MTB zazwyczaj są projektowane do pracy z 34t jednak sa modele ktoych całkowite pojemności są mniejsze. Znając mode swojej przerzutki jaki masz zamiar nabyć, na pewno znajdziesz odpowiednie informacje na stronie producenta czy gdzieś w necie.

Wiele ludzi jeździ z przerzutkami szosowymi w MTB i takimi kasetami i sokoro im działa myśle ze nie ma sie czym martwić. Długość wózka dobiera sie do wielkości kasety i korby bo jak będzie za krótki po prostu na niektóre przełożenia braknie ci łańcucha.

Napisano

Jestem obecnie na etapie zamawiania kluczy do demontażu suportu, korb i kasety. Cały czas bije się z myślami w kwestiach:

1. Zastanawiam sie czy nie zainwestować w nowa korbę single speed, bo po zdjeciu malego blatu zostana wypustki mocujace, co może sie gryźć z napinaczem, no i linia lancucha wciaz zostanie taka ze przy największej koronce z tyłu łańcuch będzie po skosie. Jakie jest najlepsze wyjscie aby linia byla prosta ze środkową przerzutką?

2. Z postów wyżej wnioskuje że do krótkiego wózka 11-28 sprawdzi się bez problemu. Czy zalecacie jednak 11-25/6?

3. Pewnie juz slyszeliscie to pytanie sporo razy ale bardziej sprecyzuje. SRAM x9 (9b) vs Saint. W przypadku ostrego traktowania hardtaila w mieście, schody, lądowania na beton etc - ktory bedzie mial wieksza żywotność, a wraz z nia swoja precyzje. Nie bedzie spoktan z kamieniami, patykami etc, jedynie twarde lądowania. Łatwość ustawienia też bedzie plusem bo generalnie planuje założyć i ustawic to sam, mimo ze nigdy wczesniej tego nie robilem.

Chciałbym rozwiać wszystkie swoje wątpliwości przed złożeniem zamówienia, bo kasa nie mała, z góry dzięki.

Napisano

1. Kominy od 64mm możesz spiłować pilnikiem co jest bardzo częstym zabiegiem. A co do dużej zębatki z tyłu, to ja używałem w 12/14/16 i nic poza tym.

2. Przemyśl może custom kasete. Czyli wybierasz zębatki takie jakich najczęściej używasz i takie załóż i pod to wyreguluj przerzutkę.

3. Saint ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...