Skocz do zawartości

[Gwiazdka] Osadzanie na nietypową głębokość

Tofi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie odnośnie osadzania gwiazdki w rurze sterowej. Przeciętnie jest ona osadzana na około 1,5 cm w rurze (a przynajmniej narzędzia do osadzania na taką głębokość ją wbijają), a ja potrzebuję ją osadzić na głębokości 120mm. Zastanawiałem się nad łączonym osadzaniem - najpierw przyrząd, żeby nie uszkodzić gwiazdki, a później dobijać długą śrubą, lub prętem gwintowanym. Ktoś może potwierdzić rozmiar gwintu na gwiazdce? Zmierzyłem śrubę i wyszło 5,8mm i coś mi nie za bardzo to pasuje do M6 (za duży luz o 0,14mm). Ten gwint jest metryczny czy calowy? Ma ktoś jakiś pomysł na osadzenie tak głęboko gwiazdki?

• Mod Team
Napisano

Wszystkie gwiazdki jakie spotkałem miały gwint M6, śruba będzie za słaba do wbijania może ci się zgiąć. Ja zawsze wbijam gwiazdki przedłużką do kluczy nasadowych (czy jak kto woli do klucza zegarynkowego), pierwsze blaszki rzadko kiedy wchodzą prosto ale jak dochodzi do drugiej warstwy zawsze się prostuje i potem ładnie prosto idzie, nigdy nie miałem problemu. Taką przedłużką możesz wbić gwiazdkę dowolnie głęboko.

Napisano

ja nigdy nie wbijam tylko zawsze wciskam, biorę pręt m6, kilka nakrętek i podkładek, skręcam to wszystko tak, że podkładki mam pod koroną, nakrętki tam gdzie potrzeba, kręcę i gwiazdka wciska się do środka, zawsze wychodzi prosto i można tak wcisnąć na jaką głębokość się chce

Napisano

Jeżeli dobrze zrozumiałem

kręcę i gwiazdka wciska się do środka
to zrobiłeś sobie praskę do gwiazdek?

Schematycznie to coś takiego

==HH|*==========|H==

gdzie:

= - pręt gwintowany M6

H - nakrętka M6 (te dwie z góry skontowane)

| - podkładka (ta z dolu pewnie taka żeby się zaparła o rurę sterową)

* - gwiazdka

Dobrze Ciebie zrozumiałem?

Napisano

to w sumie zostaje tylko dodać jeszcze dwie skontrowane nakrętki do ułatwienia wykręcania na dłuższym pręcie.

==HH===========HH|*==========|H==

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...