Sansei6 Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Mam takie pytanko, może dziwne ale wybaczcie, zadaję, gdyż spotkałem się z różnymi opiniami na ten temat. Otóż, czy w przypadku mocniejszego zużycia bieżnika na oponach na tylnym kole powinno się zamieniać oponę z koła przedniego z opona z tylnego? Zaznaczam, ze chodzi mi o rower krosowy, gdzie zarówno "przyczepność" z przodu i z tyłu jest dość ważna... czy to zależy od stanu zużycia (np. starty środek bieżnika a "boki" ok) To tak na początek. Z góry dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CMIK Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 To nie oglądałeś meczu??? Wg mnie nie powinno się zamieniać opon. Jeśli tylna jest zużyta, to trzeba ją wymienić na nową, bo przełożenie jej do przodu nie sprawi, że będzie mniej zużyta. A jeśli np nie stać Cię póki co na nową oponę, to zostaw ją z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Znam to, to tak mi sie wydaje wywodzi sie z rowerów torpedo gdzie hamulec był tylko z tyłu i jak była łysa to juz nie bezpiecznie było, wiec przekładka i jazda. W rowerze MTB gdzie 80% całego pędu wytraca sie na przedniej oponie, jak wsadzisz tam zużytą, łysą o znacznie obniżonej przyczepności to ... hmmm gdzie sens gdzie logika? zużywasz opone to ją wyrzucasz. Jeżeli tak starłeś tył znaczy ze za duzo hamujesz tyłem i za często blokujesz koło. Ja na ten przykład 2 razy częsciej zmieniam opony z przodu niż z tyłu. No i jeszcze pozostaje kwestia opon kierunkowych bo takie są, i wtedy są odpowiednio "napędowe" na tył i "hamujące" na przód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Jak przednie koło wpadnie w poślizg to leżysz, jak tylne to może uratujesz sytuację więc pomyśl sam gdzie powinna być lepsza opona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Dzięki za odp. Co do hamowania, to właśnie pracuję nad techniką i wyregulowaniem hamulców Też jestem zdania, że może być niebezpiecznie z takim slickiem z przodu.... nie mówiąc, że cieńsza warstwa gumy to jednak większa podatność na przebicie... Może jak się jeździ głównie po asfalcie? Co do meczu to nie znoszę piłki nożnej, jest jej za dużo w tv a będzie jeszcze więcej... mdli mnie od tego.... niektóre wiadomości sportowe to powinny się nazywać "wiadomości futbolowe", bo po za tym jednym sportem o żadnych innych nie ma wiadomości...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CMIK Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Skoro Cię mdli, to faktycznie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nevermind Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Co do meczu to nie znoszę piłki nożnej, jest jej za dużo w tv a będzie jeszcze więcej... mdli mnie od tego.... niektóre wiadomości sportowe to powinny się nazywać "wiadomości futbolowe", bo po za tym jednym sportem o żadnych innych nie ma wiadomości...... Kompletny OFT ale cieszy mnie, że są jeszcze ludzie dla których to całe szaleństwo z football'em jest równie niedorzeczne jak dla mnie. Co do opon to lepiej kupić nową i nie bawić się w przekładki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.