Skocz do zawartości

[Opony] MTB do 140zł

MrRafik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Posiadam od stycznia Krossa Level A2, model z 2011r. Były w nim zamontowane Impac Trailpac 26 2x10, są one zbyt miękkie, po 500km tylna opona stała się całkowicie łysa, a dzisiaj niestety poszła dętka i wracałem z buta do domu...

Głównie jeżdżę po asfalcie, jakieś 90%, lecz teraz latem będzie coś szutrem i może odcinki lasem. Chcę kupić takie które wytrzymają minimum parę tysięcy kilometrów, bo jakoś zbytnio funduszy nie mam, co by zmieniać opony parę razy przez cały rok. Funduszy jest trochę mało bo tylko 140zł (wliczając w to ewentualną przesyłkę).

Czy opony Maxxis są dobre? Czy może coś innego lepiej kupić? http://www.rowery.le...10&kid=20&id=47

Fajnie by było gdybym w tym sklepie kupił, a jak nie to zamówię przez internet.

Jeszcze mam takie pytanko, gdybym na razie wymienił tylko tylną oponę, a przednią bym zostawił taką jaką mam teraz czyli tego Impaca. To będzie gorsza jazda? Czy ta przednia będzie miała wtedy jakiś wpływ na tylną oponę (np. będzie szybciej się ścierała)?

EDIT: Jak coś to ważę 60-65kg ;)

Napisano

Przy takim użytkowaniu powinieneś decydować się na semi-slicki, albo całkiem slicki.

bnt_1_h2_reflct_tire_12_z.jpg

Ja jeżdżę na 2" Bontragerach H2, przy czym ja jeżdżę ostatnio (tj przez 400km które na nich zrobiłem) 70% asfalt/30% las i spisują się ok. Przejechałem ostatnio nawet przez 3km odcinek po błocie i jest bez tragedii. Trochę musiałem przywyknąć i daje radę nawet na piaskowych podjazdach (mała przerzutka i bardzo spokojnie pedałować - tj bardzo równo, bez szarpania - opona szeroka więc przejedziesz luzem). Jak czuć twarde podłoże i tego piachu trochę jest to najwyżej rzuca, a opona toczy się wybornie. Po tych 400km dalej mam z przodu te takie 'cycki' po odlewaniu opony, choć już nieco zużyte oczywiście ;).

Nie wiem, czy nie powinieneś się zainteresować wersją 1,5", albo w ogóle jakimiś calkiem-slickami. Jak chcesz coś bezpieczniejszego to chyba z czystym sumieniem mogę tego bontragera polecić.

500km? Sory - ale nie blokujesz czasem tylnego koła podczas hamowania (tak NIE WOLNO robić!)? Jak będziesz blokował to zjedziesz tak każdą oponę, żaden problem.

W jakich okolicznościach poszła dętka? Może za agresywnie wjechałeś na krawężnik? Koła bardzo tego nie lubią, jak skrzywisz obręcz dopiero będziesz miał koszty. Jak pompujesz oponę? Bo może masz za niskie ciśnienie, wtedy przy lepszej dziurze możesz złapać snejka.

Napisano

Przy hamowaniu nie blokuje koła. Jest starta równomiernie.

Może ktoś się wypowiedzieć na temat tych Maxxisów co dałem w linku? Które warto? Czy są lepsze lub porównywalnej jakości do Smart Samów itd.?

A co do wielkości, to mnie interesuje 2x10 ;)

Napisano

2x10 czego? Masz może na myśli 2,1"?

Słuchaj - według mnie, jeśli masz tego używać głównie na asfalcie - nie ma sensu ładować się w takie szerokie opony.

Z Maxxisów najlepiej wygląda : http://www.rowery.legnica.pl/index.php?page=show_produkt&typ=3&did=10&kid=20&id=47&pid=970

Bieżnik po bokach powinien dać ci względnie dobrą przyczepność na lekko piaskowych podłożach, nie stracisz też raczej dużo na oporach toczenia w stosunku do podrzuconych wyżej bontragerów.

No to kurde, opona naprawdę mistrzowska :D. Ja mam jeszcze cycki po 400km, a ty po 500 nie masz bieżnika =D.

Napisano

@x153, poprostu te Impaci były zbyt miękkie na asfalt

Mateusz, hmm... miałem 1.9 w poprzednim rowerze i było dobrze, lecz na 2.10 o wiele lepiej mi się jeździ. Jaka wg. Ciebie opona Maxxisa jest w stanie wytrzymać na asfalcie do 5 tysięcy km? Wtedy bym przynajmniej wymieniał co półtora roku opony.

Napisano

Potwierdzam - Impac Trailpac, notabene też z A2, jest lekką porażką, jeżeli chodzi o asfalt. Zrobiłem na nich niecałe 500 km, z czego połowa na asfalcie (bulwary wiślane w Krakowie, dojazd do Lasku Wolskiego) i zdarzyło mi się zblokować koło może z 5 razy jak mi ktoś wyskakiwał na ścieżkę pod koła (cóż, taki odruch, żeby wcisnąć klamkę do oporu). W niektórych miejscach na środku nie widać już bieżnika...

Napisano

@x153, poprostu te Impaci były zbyt miękkie na asfalt

Mateusz, hmm... miałem 1.9 w poprzednim rowerze i było dobrze, lecz na 2.10 o wiele lepiej mi się jeździ. Jaka wg. Ciebie opona Maxxisa jest w stanie wytrzymać na asfalcie do 5 tysięcy km? Wtedy bym przynajmniej wymieniał co półtora roku opony.

Tego to dokładniej nie określę gdyż opon Maxxis-a jeszcze nie miałem, ale jest to dobra marka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...