Skocz do zawartości

[sztywna oś Firex] luz na łączeniu

ruferzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Problem wygląda tak że sztywna oś (w korbie Truvativ Firex) złapała luz w stosunku do prawego ramienia. Troszeczkę się wysunęła w str prawego ranienia (ok 1 mm może mniej, wyczuwalne pod palcem, mam drugą korbę do porównania). Jak dobije gumowym młotkiem to ten 1 mm się chowa, ale luz pozostaje, jest niewielki (nie wyczuwalny przy jeździe) jednak jak złapię ramie korby ręką to ewidentnie luz tam jest.

Moje pytanie brzmi:

1. Czy da się to jakoś naprawić?

2. Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z nim poradził?

3. Czy szykować się powoli na zmianę korby?

z góry dzięki za odpowiedzi :D:D

Pozdrawiam Bartek

• Mod Team
Napisano

Bramka nr 3 :P

Domniemam ze to jeden ze starszych firexów które cierpiały na ten problem i wiele było tego typu skarg-problemów. Mozna to zapewne naprawić, np w jakis sposob zalać do sordka np klej na bazie epoxydu. To powinno sprawić ze nie będzie sie ruszać ale to moze i tak paść bo tam sa niebagatelne obciążenia tak wiec skłąniał bym sie ku nowej korbie.

• 3 miesiące temu...
Napisano

2i regulaminu

Mam dokładnie ten sma problem - chciałem to zrobić na gwarancji - w sklepie powiedzino mi ,że bez sznas wysłali rwer do MBike - i tam olali sprawę W serwisie powiedzieli mi ,że wystarczy wymienić suprot - koszt okioło 100 zł

Napisano

Widziałem kiedyś temat o naprawie suportu ale w sztywnym deore polegało to na wybić starych łożysk i wstawienie nowych może warto się zabrać za taką naprawę i opisać na forum , w ostateczności i tak was czeka nowy suport

Napisano

Wymiana czy naprawa suportu nie pomoże. To wyrobiony wielowpust na zintegrowanej części mechanizmu. Poza tym wymiana łożysk przerabiana byłą nie raz, wystarczy poszukać.

Takie uszkodzenie trudno naprawić. Można spróbować w jakiś sposób zregenerować to połączenie jeżeli uszkodzenie nie jest duże. Sposobu uniwersalnego pewnie nie ma. Najbezpieczniej po prostu zakręcić się za nowymi ramionami w interesującym nas systemie. Już po sezonie, łatwiej ustrzelić okazję

Kilka/kilkanaście miesięcy temu jeden z forumowiczów pisał o problemie z wyrobionym ramieniem w jakieś droższej korbie ztcp KCNC. Jak to się skończyło nie pamiętam, a jakoś nie potrafię tego odszukać.

• Mod Team
Napisano

można pokusić sie o wybicie osi, i ponowne jej osadzenie na kleju odpowiednim do tego typu stopu alu i stalowej osi. Jeżeli uszkodzenie nie jest duze tak ja pisze M333 może dać sie naprawić.

Napisano

Tylko zrób sobie to na nowym suporcie albo prze-serwisuj go wcześniej bo jak ją na kleju złożysz i będziesz chciał ściągnąć z jakiegoś powód to wątpię że będzie się nadawała do ponownego użytku

• Mod Team
Napisano

Jeżeli luz jest na osi patrz sposoby powyżej, jeżeli jakimś cudem masz luz na lewym ramieniu to pomóc może np cienka blaszka, z puszki po piwie czy czegoś innego. Było to juz kilkukrotnie omawiane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...