pilot Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Witam! Jestem tutaj nowy, jednak liczę na pomoc ludzi doświadczonych. Planuję zakup pierwszych butów do jazdy, głównie asfalt i szosa. Nigdy wcześniej nie miałem takich butów na nogach, a liczba dostępnych modeli jest ogromna. Nie wiem co wybrać. Pedały także muszę dokupić. Co polecacie? Cena w okolicach 300zł za buty + pedały 150-200zł. Z góry dziękuję za pomoc!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smertius Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Ja od tygodnia jestem posiadaczem butów Shimano SH-R087 + pedały Shimano PD-A530(też moje pierwsze SPD). Zrobiłem w nich około 300 km i buty mogę gorąco polecić, są bardzo sztywne ale zarazem dobrze leża na nodze tylko trzeba brać buty dwa rozmiary większe. Normalnie noszę 44 - 44.5 a w butach Shimano 45 był troszkę za mały, 46 w miarę ok. Z tego co mi sprzedawca mówił lepiej kupić większe, bo prędzej się noga skróci niż te buty się naciągną Co do pedałów, u mnie głównym wyznacznikiem było to żeby były uniwersalne, bo dojeżdżam rowerem do pracy a nie uśmiecha mi się zabieranie butów "cywilnych" w plecaku;) Na razie jestem zadowolony, chociaż te pedały mają strasznie śliskie platformy i bardzo łatwo noga z nich "zjeżdża". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtassnt Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Sprecyzuj czy chcesz pedała wyłącznie z klipsami czy uniwersalne, które mają platformę i zapięcia. Ja z racji tego, że dojeżdżam do pracy, po mieście tylko na rowerze śmigam to kupiłem Shimano PD-M545. Mają obustronne zapięcia i platformy więc nie trzeba się martwić, że pedał się obróci na drugą stronę. Do jazdy po mieście w zwykłych butach są całkiem wygodne aczkolwiek jazdy w trampkach nie polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.