Skocz do zawartości

Buty dla początkujących

pilot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem tutaj nowy, jednak liczę na pomoc ludzi doświadczonych. Planuję zakup pierwszych butów do jazdy, głównie asfalt i szosa. Nigdy wcześniej nie miałem takich butów na nogach, a liczba dostępnych modeli jest ogromna. Nie wiem co wybrać. Pedały także muszę dokupić. Co polecacie?

Cena w okolicach 300zł za buty + pedały 150-200zł.

Z góry dziękuję za pomoc!!! :)

Ja od tygodnia jestem posiadaczem butów Shimano SH-R087 + pedały Shimano PD-A530(też moje pierwsze SPD). Zrobiłem w nich około 300 km i buty mogę gorąco polecić, są bardzo sztywne ale zarazem dobrze leża na nodze tylko trzeba brać buty dwa rozmiary większe. Normalnie noszę 44 - 44.5 a w butach Shimano 45 był troszkę za mały, 46 w miarę ok. Z tego co mi sprzedawca mówił lepiej kupić większe, bo prędzej się noga skróci niż te buty się naciągną ;)

Co do pedałów, u mnie głównym wyznacznikiem było to żeby były uniwersalne, bo dojeżdżam rowerem do pracy a nie uśmiecha mi się zabieranie butów "cywilnych" w plecaku;) Na razie jestem zadowolony, chociaż te pedały mają strasznie śliskie platformy i bardzo łatwo noga z nich "zjeżdża".

Sprecyzuj czy chcesz pedała wyłącznie z klipsami czy uniwersalne, które mają platformę i zapięcia.

Ja z racji tego, że dojeżdżam do pracy, po mieście tylko na rowerze śmigam to kupiłem Shimano PD-M545. Mają obustronne zapięcia i platformy więc nie trzeba się martwić, że pedał się obróci na drugą stronę. Do jazdy po mieście w zwykłych butach są całkiem wygodne aczkolwiek jazdy w trampkach nie polecam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...