MisieX Napisano 19 Maja 2012 Napisano 19 Maja 2012 Potrzebuję pomocy w wyborze roweru. Szukałem bardzo długo, czytałem, pytałem i w końcu zostały mi 4 modele spośród których chciałbym wybrać ten, który zakupię. Słowem wstępu parę ważniejszych szczegółów: Na czym obecnie jeżdżę: Unibike Fusion (2008) 21" Gdzie jeżdżę: 60% miasto (asfalt/kostka), 40% park/las (szuter, trochę korzeni na mniej uczęszczanych/bardziej dzikich trasach) Ile jeżdżę: 15-40km dziennie, nie każdego dnia, raz na miesiąc zdarzy się większa wyprawa w okolicach 100km Jak jeżdżę: tak szybko jak tylko mogę (w mieście z zachowaniem rozsądku oczywiście), ogólnie wyczynowo/na czas Gabaryty: 189cm wzrostu, noga 85cm, 85kg wagi Kandydaci: Mbike Renegade DSX 2012 Cube Acid 2012 Merida Matts TFS 800-D 2011 Poison Zyankali XN 2012 rozważam jeszcze ewentualnie Unibike Expert (2012), ale tylko jeśli uda mi się stargować cenę co najmniej do tych 3500zł. Byłbym wdzięczny za pomoc w wyborze i podanie jakiś konretnych argumentów za i przeciw do powyższych modeli. Dodam jeszcze, że z wymienionych 5 tylko Cube udało mi się zobaczyć na żywo (i prezentował się całkiem ciekawie, chociaż do pozycji trzeba by się przyzwyczaić - trochę mało sportowa), pozostałe niestety kupowałbym w ciemno. P.S. Myślałem o crossach i 29erach, ale zrezygnowałem - głównie z braku dostępności odpowiednich rozmiarów lub dostępności w ogóle, oraz mało satysfakcjonującego wyglądu (cross), dlatego prosiłbym o nie proponowanie ich jako alternatywy.
Obes Napisano 19 Maja 2012 Napisano 19 Maja 2012 Nie za krótka noga jak dla rozmiaru 21" ? , masz stosunkowo krótkie nogi, niby rama 19" na wysokość jest OK ale na długość już nie za bardzo W tym układzie Mbike Renegade 19" wydaje się optymalny ma długą ramę i niski przekrok.
MisieX Napisano 19 Maja 2012 Autor Napisano 19 Maja 2012 Nie za krótka noga jak dla rozmiaru 21" ? , masz stosunkowo krótkie nogi, niby rama 19" na wysokość jest OK ale na długość już nie za bardzo W tym układzie Mbike Renegade 19" wydaje się optymalny ma długą ramę i niski przekrok. Hmm, no na fusion to 21 cali mi odpowiada. Mam jakieś 5 cm zapasu. Pamiętam, że przymierzałam 19" (w 2008 ) i była zdecydowanie za niska/mała. Nie wiem jak różni się geometrią od wymienionych modeli. Długość nogi podałem po wewnętrznej stronie, ale zaraz pójdę zmierzyć jeszcze raz, czy się nie walnąłem. A jaka długość jest typowy dla mojego wzrostu? Metodą z książką wyszło na styk 87cm, ale na pewno nie ma więcej Nie mogę znlaleźć geometrii unibike z 2008, ale w modelach 2012 wygląda na to, ze wszystkie ramy mają tę samą geometrię, więc można zobaczyć rozmiarówkę takiego Evo czy Experta. Pomijając kwestię rozmiaru (tutaj oczywiście też dzięki za komentarze), to który z modeli prezentuje się najlepiej sprzętowo? Czy Octalink w Cube Acid to duża wada względem pozostałych modeli z Hollowtech II?
Obes Napisano 20 Maja 2012 Napisano 20 Maja 2012 Wybierz sobie ten na którym najlepiej się czujesz, różnice w osprzęcie są w tym wypadku drugorzędne, nie są duże i są mniej ważne niż dopasowanie roweru.
MisieX Napisano 20 Maja 2012 Autor Napisano 20 Maja 2012 Problem w tym, że w Łodzi tylko Acida udało mi się zobaczyć i przymierzyć. Pozostałe rowery musiałbym kupować "w ciemno" przez allegro lub inne sklepy internetowe. Dawno nie kupowałem rowerów, ale w tym roku jest chyba jakaś masakra z dostępnością - trochę dziwne, żeby w już na przełomie kwietnia i maja (bo wtedy zacząłem szukać) nie było większości modeli w sklepach. Chociażby dlatego właśnie musiałem sobie odpuścić 29ery. Czyli rozumiem, że wszystkie z tych rowerów są warte swojej ceny i porównywalne? Jednym słowem powinienem wybrać "na wygląd"?
Obes Napisano 20 Maja 2012 Napisano 20 Maja 2012 Nie na wygląd, nie wiem co to za kupowanie bez przymiarki, no chyba że doskonale wiesz na jakim czuł byś się najlepiej, np. ja wiem, że Cube całkowicie by mi nie pasował; dla mnie z podanych najlepiej podszedł by Poison lub Merida ...
MisieX Napisano 20 Maja 2012 Autor Napisano 20 Maja 2012 No inaczej się nie da - tak jak napisałem wcześniej w Łodzi dostępny jest tylko Cube. Ewentualnie może mogliby mi sprowadzić Unibike bez wcześniejszej wpłaty, ale tak to pozostałe rowery mogę jedynie przymierzyc patrząc na cyferki w tabelkach z geometrią (które nota bene nic mi nie mówią)
Obes Napisano 20 Maja 2012 Napisano 20 Maja 2012 Kupowanie roweru na zasadzie "a nuż się uda " to zły pomysł, co do Unibike w rozmiarze 19" mógł by być dobry . Obecna geometria rowerów Unibike znacznie różni się od wcześniejszej, więc wprost nie radzę porównywać ... są jeszcze takie rowery : http://www.haibike-polska.pl/41-edition-sl.html http://allegro.pl/rower-wheeler-eagle-40-okazja-slx-30-biegow-i2359215025.html http://www.salonrowerowy.pl/focus-black-forest-4-0.html
MisieX Napisano 20 Maja 2012 Autor Napisano 20 Maja 2012 Ok, dzięki za uwagi. Jednym słowem albo Cube albo Unibike (jeśli sprowadzą bez kasy). Dzięki za linki, fajne rowery, zwłaszcza Focus mi się podoba, ale za bardzo nie wiem po co mi je wkleiłeś, skoro sam zdanie wcześniej stwierdziłeś że kupowanie na ślepo to zły pomysł
Obes Napisano 20 Maja 2012 Napisano 20 Maja 2012 Po to żebyś mógł szukać ich po sklepach, może w jakimś większym miecie
MisieX Napisano 22 Maja 2012 Autor Napisano 22 Maja 2012 Jedyne większe miasto to Wawa, w której z dostępnością lepiej nie jest (i nie bardzo mam czas i kasę, żeby tam jechać) Zmierzyłem swój rower i rama z dokładnością do 1,5cm na każdej rurze ma dokładnie tę samą geometrię co Expert 21" (http://unibike.pl/expert.html). Co ciekawsze równie podobną geometrię mają zarówno Mbike jak i Merida. Zrezygnowałem z Cube Acid 20" (za krótka rama dla mnie), ale za to zauważyłem, że Acid 29er w rozmiarze 21" ma dłuższą ramę i wrócił na tapetę Poprawcie mnie, jeśli te wszystkie ramy nie są zbliżone/podobne. Wspomniany expert dołączył, z racji na możliwość rabatu, ale najpierw musiałbym zapłacić, więc zostałem teraz przy czysto wirtualnym wyborze 4 rowerów, których nawet nie dotknę, póki nie wybulę ponad 3k: - MBike Renegade DSX 21" (2012) - ogólnie dobry rower. Magazyn Rowerowy dał mu 5/6. Nie ma się praktycznie do czego przyczepić, szkoda że nie ma powietrznego Amortyzatora, ale XC z tego co wiem to dobry sprzęt. Nic mi nie mówią hamulce Avid Elixir 3 (przede wszystkim czy są na poziomie Shimanowskiej Acery czy Deorki?). Na korzyść również cena najniższa ze stawki.Nie wiem czy przypadkiem manetki nie są pozbawione rapidfire-plus. - Merida Matts TFS 800-D 21" (2011) - sprzęt o klasę wyższy w większości przypadków względem MBike (oraz mniejsza waga). Czytałem złe opinie o amortyzatorach RST, ale First Air ponoć jest udane? Najdroższy ze stawki - Unibike Expert 21" (2012) - mam pewność co do geometrii - na 90% będzie się identycznie siedziało jak na obecnym rowerze. Praktycznie pełne Deore + XT z tyłu i hamulce SLX. Szkoda że nie ma powietrznego amortyzatora, ale jak pisałem, XC ponoć też daje radę. Tuż za MBike jeśli chodzi o cenę. - Cube Acid 29er 21" (2012) - główna zaleta - 29er. Teoretycznie lepszy wybór przy moim wzroście + powinien się toczyć szybciej w mieście vs MTB 26". Największe wady to waga, hamulce Acera (chyba że jest to już wystarczający poziom???) i brak zdalnego pop-locka. Ponownie dochodzi kwestia amortyzatora oraz fakt, że tutaj jestem najmniej pewny geometrii i pozycji na tym rowerze - nigdzie nie mogę znaleźć żadnej recenzji tego 29era. POMOCY! ;(
Obes Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Nie ma Merid Matts w rozmiarze 21", może być 20" lub 22" , jeśli chodzi o wyposażenie to amortyzator powietrzny daje największe możliwości dopasowania do wagi bikera, lepszy osprzęt to też miła rzecz, tylko czy rozmiar Ci podpasuje. Mbike to sportowa rama, w jeździe po mieście może to nie przeszkadzać, jednak terenie rower wymaga "mocnej ręki" wszelkie muldy czy koleiny łatwo wytrącaja go z toru jazdy. Cube - hamulca będą wystarczające, choć nowy model 446 jest wyraźnie lepszy, amor wytrzymały. Bierz po prostu ten na którym najlepiej będziesz się czuł, ewentualne różnice w osprzęcie nie będą powodowały odczuwalnych różnic w zmianie biegów, jedynie amor Meridy jest wyraźnie różny.
Miner Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 Ja bym brał Experta na 100%, dobry osprzęt i kawał porządnej ramy sztywnej Meridy też są ok, a z resztą wymienionych nie miałem do czynienia nigdy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.