piotrekw23 Napisano 19 Maja 2012 Napisano 19 Maja 2012 Witam, na początku chciałbym przywitać wszystkich użytkowników forum. Jestem początkującym rowerzystą i niedawno kupiłem swój pierwszy lepszy rower a mianowicie Author Zenith 18". Wszystko było dobrze do kiedy nie pojechałem na przejażdżke z kolegą który jeździ na Amulecie Route 55 20". Kolega narzucił tempo a ja miałem problem z jazdą jego tempem gdyż musiałem mocniej wciskać pedały, a on jechał jakby na luzie. Poprosiłem kolege o zamienie rowerów i wtedy poczułem bardzo dużą różnice, pedałowało się lżej, łatwiej było rozpędzić rower i utrzymywać wyższą prędkość, i teraz ja byłem w przodzie a koledze trudno było mnie dokonić moim rowerem. Chciałbym się zapytać z czego wynika ta różnica że Amuletem jeździ się poprostu lżej i szybcie i nie trzeba się tak męczyć. Rowery osprzętową są bardzo zbliżone różnią się chyba tylko wielkością ramy. Dodam że mam ok. 177cm wzrostu. Proszę o poradę po bardzo mnie irytuje ta sprawa.
Absolute Napisano 19 Maja 2012 Napisano 19 Maja 2012 Sprawdź czy hamulce nie ocierają o obręcze, czy koła się lekko kręcą, czy lekko kręcą się korby i pedały, oraz czy masz odpowiednio wysokie cisnienie w oponach. No i czy łańcuch jest odpowiednio nasmarowany, oraz czy kółka tylnej przerzutki się swobodnie obracają.
piotrekw23 Napisano 19 Maja 2012 Autor Napisano 19 Maja 2012 W moim rowerze wszystko pracuje dość ciasno i lekkim oporem ale podejżewam że z biegiem czasu to się troszke wyrobi. Natomiast mam pytanie czy wielkość ramy może mieć wpływ w tym temacie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.